Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016
‹ ΠΙΣΩ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2016
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2016
2016
ΑΡΧΕΙΑ
Η Παραδοσιακή Ποικιλία Xοτροκατσαρή και η προοπτική εντατικής καλλιέργειας στη Mεσσηνία
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
Ανάπτυξη βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
Βιοδιαδραστικά συστατικά της μαύρης σταφίδας Μεσσηνίας
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά του Ελαιολάδου
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
Κτηνοτροφικά ψυχανθή
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ
Εισαγωγικό
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ευάγγελος Βέργος
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Έλενα Δανάλη
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Κώστας Δελής
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Δημήτρης Μελεμενής
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ιωάννα Μηλιώνη
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Λέανδρος Σκαλτσούνης
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016» που διοργάνωσε το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα. Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον περισσότεροι από 160 παραγωγοί και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” παρουσίασε τα αποτελέσματα που προκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει εντός του έτους και ανταλλάχθηκαν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην εντατική καλλιέργεια της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας με την ονομασία “Χοντροκατσαρή”, από τον κ. Κώστα Δελή, καθηγητή εφαρμογών γενετικής φυτών και βιοτεχνολογίας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας όπου ανέλυσε ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτωρ στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και στη σημασία της παρουσίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία. Η κα Ιωάννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας & Επικοινωνίας του εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος σχετικά με τη σημασία των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο ανάδειξης της σημαντικότητας των μεσσηνιακών προϊόντων ο κ. Δημήτρης Μελεμενής, Chef, αναφέρθηκε στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τριτογενή τομέα. Τέλος, η κα Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στην Greenpeace και ο κ. Κάνταρος, Γεωπόνος, παρουσίασαν τα αποτελέσματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροτών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για αντικατάσταση της μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές. Συντονιστής του πάνελ συζητήσεων ήταν ο κ. Άγγελος Μάρκου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, της εταιρείας GAEA. 

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” θα ήθελε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους εισηγητές για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της ημερίδας ευελπιστώντας ότι όλοι μαζί θα συμβάλουμε για να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.