ΓΙΟΡΤΕΣ


‹ ΠΙΣΩ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Πρωτοχρονιά
Παράλληλα με τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα, το σπάσιμο του ροδιού, που αποτελεί σύμβολο τύχης και ευημερίας, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, είναι μία παράδοση που προέρχεται από την Πελοπόννησο. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι. Επιστρέφοντας από την εκκλησία και μπαίνοντας στο σπίτι, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και να φέρουν καλοτυχία.

6 Ιανουαρίου
Τα Θεοφάνεια

Μεγάλη γιορτή με τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων σε όλη τη Μεσσηνία. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο ναός της Αναλήψεως στη δυτική παραλία της Καλαμάτας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

2 Φεβρουαρίου
Υπαπαντή του Χριστού

Γιορτάζει η μητρόπολη της Καλαμάτας. Ξεχωρίζουν η περιφορά της εικόνας της Παναγίας και η εμπορική πανήγυρη.
Απόκριες: Πολλά και απολαυστικά είναι τα τοπικά έθιμα στις πόλεις και στα χωριά της Μεσσηνίας.

Προτελευταία Πέμπτη της Αποκριάς
Τσικνοπέμπτη

Είναι γνωστό ότι «Αποκρεά» σημαίνει αποχαιρετισμός της περιόδου κρεατοφαγίας ή αποχή από το κρέας. Είναι η προπαρασκευαστική περίοδος για τη Σαρακοστή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το έθιμο των «γουρνοσφαξιών» στη Μεσσηνία, καθώς κάθε σπίτι σφάζει έναν χοίρο την προηγούμενη από την Τσικνοπέμπτη. Στη συνέχεια «τσικνίζουν», καπνίζουν το κρέας και τα λουκάνικα που θα γίνουν παστό. Έτσι, έχει μείνει μέχρι τις μέρες μας να τσικνίζουμε την Tσικνοπέμπτη με ψησταριές και κρασοκατανύξεις, παραμερίζοντας έννοιες και στενοχώριες.

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς
Το καρναβάλι

Γιορτάζεται με ζωντάνια, με αστείες φορεσιές, χορό, πολύ ποτό. Σύμφωνα με πολλούς μελετητές, τα έθιμα των τριών εβδομάδων του καρναβαλιού έχουν τις ρίζες τους στο παγανιστικό τελετουργικό προς τιμήν του θεού Πάνα, που σύμφωνα με το μύθο ήταν μισός άνθρωπος και μισός τράγος.

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς
Γιορτή κρασιού στο Μαγγανιάκο

Η γιορτή του κρασιού διοργανώνεται στο Μαγγανιάκο του Δήμου Ανδρούσας. Στη Μαθία, στο Δήμο Πεταλιδίου, οι ντόπιοι γιορτάζουν το καρναβάλι με την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου.

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς
Το καρναβάλι της Μεσσήνης: Το καρναβάλι στο Νησί

Το γλέντι ξεκινά από την Τσικνοπέμπτη, όταν όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους και το κρασί ρέει άφθονο. Το γλέντι είναι αφιερωμένο στον «Μπεκρή», που θεωρείται υπαρκτό πρόσωπο. Την Κυριακή της Αποκριάς κατά το έθιμο οι άντρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες και ακολουθεί μεγάλη παρέλαση και πολλά δρώμενα. Το έθιμο έχει τις αρχές του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι κάτοικοι άλλαζαν φορεσιές για να ανταλλάξουν επισκέψεις στα σπίτια τους.

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και Καθαρά Δευτέρα
Το καρναβάλι της Νέδουσας

Το καρναβάλι στη Νέδουσα γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για ένα αυθεντικό αγροτικό δρώμενο ευετηρίας. Στη Νέδουσα συναντάται στην πιο πλήρη μορφή του και εκατοντάδες λάτρεις του παραδοσιακού μας πολιτισμού συνωστίζονται τα τελευταία χρόνια, μετά τη δημοσιοποίησή του, στη μικρή πλατεία του χωριού για να πάρουν μέρος στις πρωτόγονες ιεροπραξίες.

Το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας είναι ένα είδος «λαϊκού θεάτρου». Πλήθος παραστάσεων και δρώμενων μετατρέπουν το χωριό σε μία παλλόμενη θεατρική σκηνή. Οι καρναβαλιστές μεταμορφώνονται φορώντας δέρματα ζώων, μαυρίζοντας τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και κρεμώντας κουδούνια στο λαιμό, αναβιώνοντας τοπικές παραδόσεις που συμβολίζουν τη γονιμότητα και την καλοτυχία. Το «θεατρικό έργο» αυτοσχεδιάζεται από το «θίασο». Στη Νέδουσα πιστεύουν πως «αν δεν γίνει μια χρονιά το καρναβάλι, θα είναι κακό για το χωριό».

Χαρακτηριστικά του που το κάνουν μοναδικό σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο είναι τα εξής: Το ομαδικό μουντζούρωμα σαν αντιβασκανικό. Η επίσκεψη του «θιάσου» σε όλα τα σπίτια του χωριού, για ανταλλαγή ευχών και συλλογή εδεσμάτων. Ο χορός των τράγων. Η ιερότερη στιγμή της ημέρας, όπου το παμπάλαιο αλέτρι θα «οργώσει» τρεις φορές την πλατεία του χωριού, ενώ ο «θίασος» θα σπέρνει σπόρους. Ο γάμος, που προκαλεί άφθονο γέλιο με το εντυπωσιακό τέλος όπου «γαμπρός και νύφη» ερωτεύονται στο «τρεις φορές οργωμένο χώμα». Θα ακολουθήσει η κηδεία, ο θρήνος και η ανάσταση. Επίσης οι χωριάτικες μεταμφιέσεις και η έντονη παρουσία των αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων του νταουλιού και της φλογέρας, καθώς και το ότι οι επισκέπτες δεν θεωρούνται θεατές, αλλά συμμετέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του δρώμενου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ

Καθαρά Δευτέρα
Πρώτη μέρα της Σαρακοστής

Η πρώτη μέρα της Ορθόδοξης Σαρακοστής είναι αφορμή για οικογενειακή συγκέντρωση, για το πέταγμα του χαρταετού και για σαρακοστιανά γεύματα πλούσια σε θαλασσινά και προϊόντα της γης: χταπόδια, καλαμάρια, μύδια, γαρίδες, ελιές, φρέσκα κρεμμυδάκια, ραπανάκια, λαγάνα, χαλβά και αναμφισβήτητα ταραμοσαλάτα.

Καθαρά Δευτέρα
Διαγωνισμός χαρταετού στην Καλαμάτα

Ο δήμος της Καλαμάτας διοργανώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα εντυπωσιακό διαγωνισμό χαρταετού. Σκοπός του εθίμου είναι να τονώσει την αλληλεγγύη και τη σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας με το πέταγμα του χαρταετού, του συμβόλου της ελπίδας, της ελευθερίας, της ανέμελης παιδικότητας.

Καθαρά Δευτέρα
Ο γάμος του Κουτρούλη

Η Αποκριά στη Μεθώνη είναι συνυφασμένη με το «Γάμο του Κουτρούλη». Ο τελευταίος Έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης, καλεί κάθε χρόνο τέτοια μέρα ντόπιους και μη στο γάμο του, έναν γάμο που κρατάει έξι αιώνες. Εδώ κυριολεκτικά κάθε χρόνο γίνεται «του Κουτρούλη ο γάμος». Πρόκειται για τοπική παράδοση από τον 14ο αιώνα, που έγινε θρύλος όχι μόνο λόγω των χρόνων που πέρασαν προτού καταλήξει το ζευγάρι σε γάμο αλλά και λόγω της πρωτόγνωρης γιορτής που ακολούθησε. Στο εξής κάθε μεγάλος εορτασμός και κάθε υπερβολική τελετή έμεινε να περιγράφεται ως «ο γάμος του Κουτρούλη».

Καθαρά Δευτέρα
Ο απαγχονισμός της γριάς Συκούς

Από τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας ξεχωρίζει στη Μεσσήνη το κρέμασμα της γριάς Συκούς, που έχει τις ρίζες του στον 18ο αιώνα και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Κατά την παράδοση, η γριά Συκού κρεμάστηκε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα το 1825 στη συγκεκριμένη τοποθεσία με εντολή του Iμπραήμ Πασά, όταν τον επισκέφτηκε και εξηγώντας το όνειρο του ανέφερε πως θα πάθουν πανωλεθρία τα στρατεύματά του και ο ίδιος. Ερασιτέχνες ηθοποιοί του χωριού αναπαριστούν το περιστατικό και κρεμούν το ομοίωμά της, ενώ ο κόσμος συμμετέχει παρατηρώντας ή ανεβαίνοντας στην κρεμάλα.

Καθαρά Δευτέρα
Τα αερόστατα

Υπάρχει όμως και το πέταγμα αερόστατων, κάτι που μόνο στη Μεσσηνία συναντάται από όλο τον ελλαδικό χώρο. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες πολύχρωμες κόλλες με αυτές που φτιάχνουν και τους χαρταετούς, κατασκευάζουν αερόστατα. Στο μέσο του αερόστατου τοποθετείται εμποτισμένη στο πετρέλαιο μάζα από κουρέλια, την οποία ανάβουν λίγο πριν το εξαπολύσουν. Ακολουθεί το κυνήγι του από ομάδες παιδιών προκειμένου να το πιάσουν και να το φέρουν πίσω. Το έθιμο αυτό αναβιώνει οργανωμένα στην Πλατεία Όθωνος, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, ενώ το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας πετούν αερόστατα στο Διαβολίτσι, συμπληρώνοντας έτσι τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στην περιοχή του Δήμου Ανδανίας.

23 Μαρτίου
Η επέτειος της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Η πόλη γιορτάζει με υπερηφάνεια, μιας και υπήρξε η πρώτη που ξεσηκώθηκε κατά την Επανάσταση του 1821. Γίνεται αναπαράσταση της κατάληψης και της απελευθέρωσης, ενώ λαμβάνουν χώρα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο.

25 Μαρτίου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Οι εκκλησίες στη Μεσσηνία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την αποκάλυψη δηλαδή του Αρχάγγελου Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα έφερνε στον κόσμο τον Ιησού, τον Υιό του Θεού. Ο Ευαγγελισμός εορτάζεται εννέα μήνες ακριβώς πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Πάσχα
Ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα

Τοπικό έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος είναι ο θεαματικός διαγωνισμός της χειροποίητης καλαματιανής σαΐτας (βεγγαλικό), όπου συμμετέχουν οι νέοι της περιοχής. Η σαΐτα αποτελείται από ένα κυλινδρικό χαρτόνι μέσα στο οποίο έχουν τοποθετηθεί στρώματα μπαρουτιού και χαρτιού. Όταν ανάβει η σαΐτα, εξαπολύονται από το στόμιό της φωτιές, καπνός και κατά διαστήματα ένας εκκωφαντικός κοφτός ήχος. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στις πρώτες χριστιανικές κοινωνίες, στον αγώνα του '21, και οργανώνεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα στο γήπεδο της Καλαμάτας.

Πάσχα
Δασοχώρι Μεσσηνίας: Το έθιμο των αερόστατων

Το Δασοχώρι Μεσσηνίας είναι ένα μικρό χωριό στην επαρχία της Μεγαλόπολης. Τοπικό έθιμο που διατηρείται ακόμα είναι η κατασκευή και το πέταμα αερόστατου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα.

Πάσχα
Το Πάσχα στην Κορώνη

Στην Κορώνη το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αναβιώνει ένα ιδιαίτερο έθιμο. Τα παιδιά κρατώντας σταυρούς γυρνούν στους δρόμους, επισκέπτονται τα σπίτια και διηγούνται τα πάθη του Χριστού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους και το Ενετικό Κάστρο. Την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα πραγματοποιείται το Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής και η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της Κορώνης.

23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα
Αγίου Γεωργίου

Διοργανώνονται πολλά πανηγύρια στη Μεσσηνία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα έθιμα αυτής της γιορτής, ενώ ξεχωρίζει ο διαγωνισμός των ανθοστολισμένων αλόγων με τους αναβάτες τους στο Πλατύ Αρφαρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΑΪΟΣ

1η Μαΐου
Πρωτομαγιά

Σημαντική αργία με πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη Μεσσηνία για τον ερχομό της άνοιξης.

2 Μαΐου
Το πανηγύρι της Σκάλας

Πραγματοποιείται τριήμερο πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου.

3 Μαΐου
Το πανηγύρι της Σπηλιάς

Στην Κυπαρισσία, στο χωριό Σπηλιά, διοργανώνεται το πανηγύρι του Αγίου Τιμοθέου και της Αγίας Μαύρας.

20 Μαΐου
Η επέτειος της μάχης του Παπαφλέσσα

Ο Γρηγόριος Παπαφλέσσας ή Δικαίος, ο ήρωας της Επανάστασης του 1821, γεννήθηκε στην Πολιανή της Μεσσηνίας και έπεσε στο Μανιάκι στις 20 Ιουνίου 1825 πολεμώντας ηρωικά τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Στο Μανιάκι και στα Ταμπούρια οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις στη μνήμη του.

21 Μαΐου
Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Γιορτάζεται με λαμπρότητα, με πανηγύρια και δρώμενα σε όλη τη Μεσσηνία: στη Λεύκη, στην Ανδρούσα και στο Κωνσταντίνι, στη Χράνη και στην Υάμεια.

Τελευταία εβδομάδα του Μαΐου
Ανθεστήρια

Διοργανώνονται στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. Η «Ανθοκομική και Εμπορική Έκθεση Μεσσηνίας» περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις με θέμα την οικονομία και τον τουρισμό, με αποκορύφωμα την παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια, πλαισιωμένων από παιδικές χορευτικές ομάδες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ

Η άφιξη του καλοκαιριού στη Μεσσηνία, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός από αφορμή για μπάνια είναι επίσης η περίοδος για ορισμένες πιο σημαντικές γιορτές της Ελληνικής Ορθοδοξίας.

Πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα
Του Αγίου Πνεύματος

Η γιορτή της Πεντηκοστής που αποτελεί για πολλούς μία καλή απόδραση τριημέρου.Πολλές οι εκδηλώσεις: πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, τριήμερη Παντριφυλλιακή Γιορτή, πανηγύρι στον Άγιο Νικόλαο και στη Στούπα στη Μάνη, στο Μεσοπόταμο, στην Καλογερόραχη της Ανδρούσας, στο Αμπελόφυτο και στην κοινότητα Αλαγονίας. Τοπική γιορτή στο Ρωμίρι και μεγάλη γιορτή στη Μεγάλη Μαντίνεια.

22 Ιουνίου
Των Αγίων Πάντων

Διήμερο πανηγύρι στα Τσουκαλέικα

23 και 24 Ιουνίου
Του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Πανηγύρι στην Κυπαρισσία. Καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και οι νέοι της περιοχής πηδούν πάνω από τη φωτιά για να φέρουν καλοτυχία.

25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου
Η ναυτική εβδομάδα

Γιορτάζεται με λαμπρότητα στην Κορώνη, με εκδηλώσεις, αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου, διαγωνισμό ψαρέματος και γιορτή σαρδέλας.

29 Ιουνίου
Πέτρου και Παύλου, των Αγίων Αποστόλω
ν
Πανηγύρι στο χωριό Σουλινάρι.

Από Ιούνιο έως Οκτώβριο
Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης

Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης διεξάγεται στην Κορώνη Μεσσηνίας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Στο φεστιβάλ της Κορώνης μπορεί να παρακολουθήσει κανείς κλασική μουσική, όπερα, σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική, ποίηση, χορό, θέατρο και εκθέσεις εικαστικών τεχνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΟΥΛΙΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Όσοι επισκέπτονται τη Μεσσηνία τον Ιούλιο, μπορούν να παρακολουθήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο κατάφερε να κερδίσει τη δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία. Αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Θεσπίστηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Χορού προσελκύει ευρύ κοινό, χορευτές και χορευτικούς συλλόγους από όλο τον κόσμο.

1η Ιουλίου
Γιορτή Αγίων Αναργύρων

Κάθε χρόνο η πρωινή λειτουργία τελείται στην εκκλησία μέσα στο σπήλαιο Κουφιέρου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Ακολουθεί πανηγύρι στην είσοδο του χωριού Παλαιό Λουτρό, με φαγητό και παραδοσιακή μουσική, που κρατάει όλη την ημέρα.

3-5 Ιουλίου
Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη

Στο χωριό Μηλίτσα στην Αίπεια πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου, ενός από τους ιδρυτές της μοναστηριακής κοινότητας του Άθω.

7 Ιουλίου
Αγίας Κυριακής

Πανηγύρι στο Μαγγανιάκο.

12 και 13 Ιουλίου
Το πανηγύρι της Νέδουσας

Το πανηγύρι της Νέδουσας είναι από τα πιο δημοφιλή στην περιοχή. Ένας μεγάλος αριθμός δρώμενων και δραστηριοτήτων μεταμορφώνουν το χωριό σε μία τεράστια, πολύχρωμη σκηνή. Οι άνθρωποι φορούν δέρματα ζώων, μαυρίζουν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο, κρεμούν κουδούνες στο λαιμό τους και αναπαριστούν τοπικά έθιμα σχετιζόμενα με τη γονιμότητα και την καλοτυχία.

17 Ιουλίου
Αγίας Μαρίνας

Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, που θεωρείται θαυματοποιός και προστάτιδα των βρεφών και των μικρών παιδιών, διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ανδριανή, στο Δήμο Αίπειας. Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στον οικισμό Μαρίνα του Δήμου Αίπειας.

20 Ιουλίου
Προφήτη Ηλία

Σε κάθε ύψωμα της Μεσσηνίας προβάλλει το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο Μελιγαλά τριήμερο πανηγύρι με πολλές αθλητικές αλλά και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, η κορυφή του Ταϋγέτου, που είναι γνωστή ως «Πυραμίδα» λόγω του σχήματός της, ρίχνει τη σκιά της προς την Κορώνη στην ανατολή του ήλιου και προς τη Σπάρτη στη δύση του.

26 Ιουλίου
Αγίας Παρασκευής

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Ανθούσα, στο Μελιγαλά και στο Σύρριζο.

27 Ιουλίου
Αγίου Παντελεήμονα

Πανηγύρι σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας.

Ιούλιος
Video Art Festival Μηδέν

Το Festival Μηδέν παρουσιάζει τις φετινές του επιλογές από την παγκόσμια παραγωγή βιντεοτέχνης νέων και ανερχόμενων δημιουργών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου
Τα «Ιθώμαια» στην Αρχαία Μεσσήνη
Ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που αναβίωσαν το 1984 έπειτα από 2.000 χρόνια σιωπής.
Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου

Τα «Ναβαρίνεια»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πύλο, που περιλαμβάνουν μουσικές εκδηλώσεις στο κάστρο και στην κεντρική πλατεία καθώς και παιδικό θέατρο και συναυλίες από γνωστούς τραγουδιστές.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου
Τα «Τσικλητήρεια»
Αθλητικό τετραήμερο με αγωνίσματα στίβου και θαλάσσης (κολύμβηση, ιστιοπλοΐα κ.ά.) στην Πύλο, αφιερωμένα στη μνήμη του Κώστα Τσικλητήρα (1888-1913), χρυσού ολυμπιονίκη του άλματος εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου
Τα «Νεστόρια»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Χώρα Τριφυλίας προς τιμήν του ομηρικού βασιλιά.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου
«Γιορτή Μπάμιας» στους Αρμένιους Κυπαρισσίας
Προσφέρονται μπάμιες μαγειρεμένες με κοτόπουλο. Η γιορτή συνοδεύεται από μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις. Στόχος της η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

2 Αυγούστου
Η γιορτή της βρώσιμης ελιάς
Πραγματοποιείται στο Τρίκορφο Μεσσηνίας, στην πλατεία της κοινότητας, με τη συμμετοχή των τυποποιητών βρώσιμης ελιάς από τη Μεσσηνία αλλά και από όλη την Ελλάδα. Περίπου 20 περίπτερα παρουσιάζουν την ελιά σε διάφορες μορφές και ακολουθεί μουσική βραδιά με σχετικές ομιλίες και διαγωνισμό γεύσης. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διαρκεί 2 ημέρες.

2-7 Αυγούστου
Υπαίθριο παζάρι με αντίκες στην Κυπαρισσία

Το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες διοργανώνεται από το Δήμο Κυπαρισσίας και τοπικούς φορείς κάθε χρόνο από το 2005, και είναι το μοναδικό περιοδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Λαμβάνει χώρα στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Έπιπλα, αγγλικές πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία περιμένουν τους επισκέπτες.
Στο χώρο του παζαριού, από τις 6 έως τις 8 Αυγούστου οργανώνονται οινογνωσίες των επώνυμων Τριφύλιων οινοπαραγωγών.

6 Αυγούστου
Μεταμόρφωση του Σωτήρα

Λαμπρό πανηγύρι στη Μαραθούπολη, στους Γαργαλιάνους.

13 και 14 Αυγούστου
Αθλητικές εκδηλώσεις στη Μάνη

Διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Δήμο Λεύκτρου, στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, εξέχοντα ποιητή από τη Μεσσηνία, ανθρώπου των γραμμάτων και πολιτικού. Διεξάγεται αγώνας ανώμαλου δρόμου τριών χιλιομέτρων. Στο Εξωχώρι διοργανώνεται Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Νότιας Ελλάδας. Η διαδρομή που ακολουθείται είναι: Μονεμβασιά-Νεάπολη-Γύθειο-Πόρτο Κάγιο-Γερολιμένας-Καρδαμύλη.

15 Αυγούστου
Κοίμηση της Θεοτόκου

Πανηγύρια και εκδηλώσεις σε κάθε χωριό της Μεσσηνίας.

18 Αυγούστου
«Γιορτή Σύκου» στον Πολύλοφο
H ετήσια «Γιορτή Σύκου» στον Πολύλοφο, με σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη του προϊόντος.

19 Αυγούστου
«Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού»
Η «Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού» διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Μεταμόρφωσης στις 19 Αυγούστου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
Η «Γιορτή της Πατάτας»

Στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης, με σκοπό την ανάδειξη του βασικού προϊόντος της περιοχής.

1η Σεπτεμβρίου
Πανηγύρι στον Άγιο Ανδρέα και στη Μέλπεια

Πανηγύρι στον Άγιο Ανδρέα,του Δήμου Αίπειας και στη Μέλπεια του Δήμου Ανδανίας.

8 Σεπτεμβρίου
Γέννηση της Θεοτόκου

Το πανηγύρι στο μοναστήρι της Κατσιμικάνας. Πρόκειται για εξαήμερη γιορτή με ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στο Μελιγαλά. Λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Δήμιοβας στο ναό της Θεοτόκου στα Γιαννιτσάνικα.

14 Σεπτεμβρίου
Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Επταήμερο πανηγύρι και θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία.
Πανηγύρια επίσης στην Εύα και στο Πεταλίδι.

23 Σεπτεμβρίου
Η Σύλληψη του Προδρόμου

Πανηγύρι της Παναγιάς της Γοργοπηγής, στο νησάκι Πρώτη των Γαργαλιάνων και στην Πύλο.

20-28 Σεπτεμβρίου
Η κάθοδος της εικόνας

Πραγματοποιείται μεγάλη θρησκευτική εορτή και πανηγύρι στη Μεσσήνη, με την ευκαιρία της καθόδου της εικόνας της Παναγίας από την εκκλησία του Βουλκάνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Οκτώβριος
Η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Ξεχωρίζει η κορυφαία εκδήλωση του εορτασμού της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Το 1827 ο συμμαχικός στόλος της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας, με επικεφαλής τους ναυάρχους Κόδρινγκτον, Δεριγνύ και Βαν Χέυδεν, πολέμησε ενάντια στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και επέφερε αποφασιστικό πλήγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η νίκη του συμμαχικού στόλου έφερε ουσιαστική τροπή στην εξέλιξη του Αγώνα. Πρόκειται για την τελευταία ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

1-2 Οκτωβρίου
«Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών»

Πρόκειται για ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία για την προστασία των πτηνών και των βιοτόπων τους, την Birdlife International. Η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα και οργανώνεται και συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία των δήμων, των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, των τοπικών φορέων και των κατά τόπους οργανώσεων. Οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Ενημέρωσης (Παλιό Αντλιοστάσιο) στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και στην Καλαμάτα, 1-2 Οκτωβρίου από τις 10 π.μ.

3 Οκτωβρίου
Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Πανηγύρι στους Γαργαλιάνους.

10-18 Οκτωβρίου
Πανηγύρι στη Χώρα
Επταήμερο πανηγύρι στη Χώρα Τριφυλίας.

26 Οκτωβρίου
Αγίου Δημητρίου
Πολλές οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη Φαλάνθη και στο Ακριτοχώρι Κορώνης.

26 Οκτωβρίου
Ημέρα του νέου κρασιού

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου είναι επίσης η ημέρα της δοκιμής του νέου κρασιού.

Τελευταίο 5ήμερο του Οκτωβρίου
«Γιορτή Καστάνου»

Στην Αμπελιώνα του ποταμού Νέδα. Τα ποικίλα χρώματα του φθινοπωρινού τοπίου προσελκύουν πολλούς επισκέπτες να γευτούν τις παραδοσιακές συνταγές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Το μάζεμα της ελιάς
Η σχέση της Μεσσηνίας με την ελιά, το μάζεμά της και βέβαια το ελαιόλαδο είναι άρρηκτη. Το μάζεμα της ελιάς τον Νοέμβριο είναι μία μοναδική εμπειρία και προσφέρει την ευκαιρία να αποκομίσει κανείς γνώση των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι Μεσσήνιοι στην παραγωγή του πασίγνωστου παρθένου ελαιολάδου.

13 Νοεμβρίου
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Πανηγύρι στο Κεντρικό του Δήμου Ανδανίας.

21 Νοεμβρίου
Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Πανηγύρι στον Άγιο Νικόλαο στη Μάνη, στη Μάλτα του Δήμου Ανδανίας και στην Αλαγονία.

21 Νοεμβρίου
Η ημέρα των πορτοκαλιών

Η σημασία των πορτοκαλιών για την τοπική οικονομία φαίνεται από τη γιορτή προς τιμήν της Παναγιάς της Πορτοκαλούσας, την 21η Νοεμβρίου. Τη μέρα αυτή οι ντόπιοι φέρνουν τα πορτοκάλια της νέας χρονιάς στην εκκλησία για να τα ευλογήσουν. Δείχνουν, επιπλέον, την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους συμμετέχοντας σε αυτό που είναι γνωστό στην περιοχή ως «πορτοκαλοπόλεμος», πετώντας ο ένας στον άλλο πορτοκάλια. Αν γίνεται κάποιος γάμος εκείνη τη μέρα, πετάνε πορτοκάλια και στους νεόνυμφους, μαζί με τριαντάφυλλα και ρύζι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Σάββατο και Κυριακή, μέσα στον Δεκέμβριο
Χριστουγεννιάτικη εορταγορά στην Κορώνη

Η χριστουγεννιάτικη εορταγορά πραγματοποιείται ένα Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ στο Γυμνάσιο. Οι επισκέπτες θα βρουν εδώ παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, μία πλούσια ποικιλία από χριστουγεννιάτικα δώρα, βιβλία, ρούχα κ.ά. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

6 Δεκεμβρίου
Αγίου Νικολάου

Ο προστάτης των ναυτικών. Θρησκευτικό πανηγύρι στο Μαντζάρι του Δήμου Ανδανίας.

25 Δεκεμβρίου
Χριστούγεννα

Σε ορισμένα μέρη της Μεσσηνίας συνηθίζεται μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα να τοποθετούν στο τζάκι ένα κούτσουρο που καίγεται αργά, το λεγόμενο Χριστόξυλο, το οποίο υποτίθεται θα κρατήσει μέχρι η οικογένεια να κάτσει γύρω από το τραπέζι για το δείπνο των Χριστουγέννων. Επιπλέον, ξεχωριστά φαγητά και γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα, μία από τις πιο εορταστικές περιόδους του έτους.

Το καράβι των Χριστουγέννων
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, εδώ και πολλά χρόνια, το τυπικό σύμβολο των Χριστουγέννων είναι ένα φωτισμένο καράβι. Το καράβι των Χριστουγέννων δεν συμβολίζει μόνο τα δώρα που η οικογένεια ελπίζει ότι θα της φέρει ο καινούργιος χρόνος, αλλά και την περήφανη ιστορία ενός ισχυρού ναυτικού έθνους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ