Η «Χοντροκατσαρή» είναι μια παραδοσιακή τοπική ποικιλία τομάτας που καλλιεργείται και ευδοκιμεί εδώ και έναν αιώνα στους Μεσσηνιακούς αγρότοπους. Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό προϊόν, με υψηλή διατροφική αξία και ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένο πλήρως στις ιδιαίτερες συνθήκες και μικροκλίμα της Μεσσηνιακής γης.
Κατά το 2022, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την ομάδα παραγωγών «Νηλέας», πραγματοποιήθηκαν πειραματικές καλλιέργειες της τοπικής ποικιλίας ντομάτας χοντροκατσαρή. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη και εμπορική αξιοποίηση της ποικιλίας από τοπικά εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες.