CAPTAIN VASSILIS AND CARMEN CONSTANTAKOPOULOS FOUNDATION NEWS

04 /06 /2024

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Καλοκαιρινά πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες στη Μεθώνη και στα Φιλιατρά

Με στόχο την πολύπλευρη πολιτιστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προγραμματίζει για 2η χρονιά δύο πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών τα οποία καλούνται να ανακαλύψουν τη μαγεία της αρχαιολογίας και της τέχνης του κινηματογράφου. Εξορμήσεις, παιχνίδια, συναντήσεις με ειδικούς, εργαστήρια και δημιουργικές διαδρομές απαρτίζουν ένα πολυήμερο πρόγραμμα, προσφέροντας την δυνατότητα διάδρασης & βιωματικής ανακάλυψης της Μεσσηνίας. 

Το κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου, στη Μεθώνη, στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την επιμέλεια της σκηνοθέτιδας – καθηγήτριας Εύας Στεφανή. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική εξοικείωση των παιδιών με τον κινηματογράφο, ιδίως το ντοκιμαντέρ. Η θεματολογία των δράσεων σχετίζεται με την ιστορία του τόπου και τους ανθρώπους της περιοχής αξιοποιώντας υλικό του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης και το Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τους βασικούς πυλώνες του κινηματογράφου, όπως είναι η σκηνοθεσία, η κάμερα και η ηχοληψία, ενώ θα πάρουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια σεναρίου, γυρισμάτων και μοντάζ με στόχο να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καταγράφοντας μέσα από τεχνικές βίντεο μικρές και μεγάλες ιστορίες, που συνδέονται με την εξέλιξη της περιοχής στον χρόνο. Παράλληλες δράσεις και κινηματογραφικές προβολές ανοιχτές προς το κοινό σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα καθώς θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την εικονική πραγματικότητα στον κινηματογράφο και την τέχνη των κινούμενων σχεδίων, από αναγνωρισμένους & έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, όπως είναι ο Δρ.Κλεάνθης Νεοκλέους και ο γραφίστας Γιώργος Τσαγγάρης. 

Tο αρχαιολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, στα Φιλιατρά στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Ηλιόπουλου, καθώς και στο Παράρτημα Τριφυλίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με απώτερο σκοπό την προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας των Μυκηναϊκών χρόνων και με έμπνευση την Αρχαιολογική Ιστορία «Η προφητεία του Γρύπα» της Δρ. Εύης Παπαδοπούλου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πλήθος δράσεων βιωματικών και δημιουργικών, όπως είναι η εκπαιδευτική ανασκαφή, που επιμελείται η αρχαιολόγος Έλενα Αλέξη – Dig it, σε χώρο που παρέχεται ευγενικά από το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών και τα εργαστήρια αρχαίας ελληνικής τοιχογραφίας από την  εικαστικό Κατερίνα Βερούτσου καθώς και αρχαίας ελληνικής μουσικής, από τον συνθέτη Δρ. Νίκο Ξανθούλη. Παράλληλα, τα παιδιά θα συμμετάσχουν στο ΓεωΑρχαιολογικό Πρόγραμμα της Πύλου στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ θα ανακαλύψουν τις τεχνικές της μυκηναϊκής κεραμικής από τον κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλο και τα προϊστορικά διακοσμητικά μοτίβα από τον τεχνίτη κοσμημάτων Κωνσταντίνο Διαμαντή, από το εργαστήρι Aerides. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και ο συνθέτης Δρ. Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσουν στο κοινό το μουσικό δρώμενο «Αναβιώνοντας την Προφητεία του Γρύπα με τις μελωδίες της αρχαίας λύρας», στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών, το Σάββατο 13 Ιουλίου, 20:30 σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας. 


Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 στο 27210 27451 και στο  [email protected] 

Δηλώσεις συμμετοχής:
Κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Μεθώνη, 22 με 28 Ιουνίου 
Αρχαιολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Φιλιατρά, 8 με 12 Ιουλίου https://forms.gle/D3W6wFQAHmbkR6jW8

Για περισσότερες πληροφορίες 
Τ/ 27230 28353
W/ www.cvf.gr