
Messinia Terroirs Wine Festival 2025
Ομιλίες
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025
Το Messinia Terroirs Wine Festival ξεκινά με μία μέρα αφιερωμένη στους οινοπαραγωγούς της Μεσσηνίας! Εκτός από τις παρουσιάσεις και τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, θα πραγματοποιηθούν πάνελ συζητήσεων σχετικά με τον Οινουτουρισμό και τα αποτελέσματα της ιστορικής, γεωλογικής και αμπελουργικής έρευνας στην περιοχή.
Ένα Πρόγραμμα Αφιερωμένο στον Οινοτουρισμό, από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας
Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου – Ένα Πρόγραμμα Αφιερωμένο στον Οινοτουρισμό, από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
13:00-14:00 Workshop «Συμμετοχή στο Άτυπο Δίκτυο – Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου»
Ομιλητές:
- Αναστάσιος Σαρδέλης, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/Leader
- Μαριάννα Μακρύγιαννη Οινολόγος – DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
- Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET
- Ηρώ Τσιμπρή, Γεν. Δ/ντρια ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Συντονίστρια ΔΣΣ «ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΕΛ/ΣΟΥ» του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, Αντιπρόεδρος Ευρωπ. Δικτύου ELARD
- Εκπρόσωπος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
14:15-15:15 Εκδήλωση: «Ανάδειξη Οινικής-Οινοτουριστικής Ταυτότητας της Μεσσηνίας»
Ομιλητές:
- Γιάννης Αδρακτάς, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας
- Μαριάννα Μακρύγιαννη Οινολόγος – DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
- Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας Α.Ε.
- Εκπρόσωπος Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
Απαιτείται κράτηση
για οινοπαραγωγούς, επαγγελματίες φιλοξενίας και εστίασης, και ιδιοκτήτες δικτύων διανομής οίνου
Messinia Terroirs – Το Έργο, η Πορεία και τα Πρώτα Αποτελέσματα
Ιστορία, Γεωλογία, Αμπελουργία και Χημικές Ζυμώσεις & Πάνελ των Παραγωγών Φιλεριού της Μεσσηνίας
Γενικός Συντονισμός:
- Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
- Κέλλυ Δημητρούλια, Δημοσιογράφος, Συνεργάτης Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)
16:00-16:20
Εισαγωγή: Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Χαιρετισμός: Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας
16:20-16:40 Η Ιστορία
Μεσσηνιακό Κρασί: Μία Γευστική Διαδρομή από την Προϊστορία ως Σήμερα
Εισηγητές:
- Δρ Σωκράτης Κουρσούμης, Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού
- Δρ Βάγια Παναγιωτίδη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ψηφιακές Εφαρμογές στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά
- Σύλια Βαλάντου, Αρχαιολόγος, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
16:40-17:00 Η Γεωλογία
Το Αόρατο Terroir: Ανάλυση και Έκφραση των Πετρωμάτων στη Ζώνη της Τριφυλίας
Εισηγητές:
- Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Ιρένα Παππά, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
17:00-17:20 Η Αμπελουργία
Η Γη Μιλάει με Κλήματα: Αμπελουργικά Τοπία της Τριφυλίας
Εισηγητές:
- Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Δρ Θανάσης Τσαφούρος, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ Πωλίνα Τσαλγατίδου, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
17:20-17:40 Συμμετοχικό Panel
Οι Παραγωγοί Φιλεριού της Μεσσηνίας
17:40-18:00 Οι Χημικές Ζυμώσεις
Ανάπτυξη Εργαλείων για Βιοχημικό και Τεχνολογικό Χαρακτηρισμό Άγριων και Γηγενών Zυμών
Εισηγητές:
- Δρ Ιωάννης Καπόλος, Καθηγητής Χημείας, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
18:00-18:45 Q&A
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Σάββατο 14 Ιουνίου 2025
Η δεύτερη ημέρα του φετινού Messinia Terroirs Wine Festival περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα, τη διατροφική της αξία και τον ρόλο της στη ζωή μας.
Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλία για τον οίνο και το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, όπου θα συζητηθούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο τοπικών προϊόντων.
Αφιέρωμα στη Μαύρη Σταφίδα
Η Διατροφική Αξία της Σταφίδας & ο Ρόλος της στη Ζωή μας
Συντονιστής: Στέλιος Ιωάννου, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης THE WINE LOVERS, Stakeholder Partner STELKA COMMS
13:00-13:30 Ιστορία, Κοινωνία και Πολιτιστική Κληρονομιά στο Σήμερα
Ομιλητές:
- Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
- Γιώργος Δημητρόπουλος, Fundraising Officer & Copywriter Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)
- Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia
13:30-14:00 Εμπόριο, Γαστρονομία, Τουρισμός και Ισχυρισμοί Υγείας Σταφίδας
Ομιλητές:
- Γιάννης Πάζιος, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»
- Ανδρέας Ζαγάκος, Συνιδρυτής Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Επιχειρηματίας Εστίασης
- Δρ Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
14:00-14:30 Q&A
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Μιλώντας για τον Οίνο & το Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας
Σύγκριση, Ομοιότητες και Διαφορές Μεταξύ των Δύο Τοπικών Προϊόντων
Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Κυριακή 15 Ιουνίου 2025
Άμπελος – Οίνος, Κλαδικός Τύπος & Ψηφιακά Μέσα
Προβολή Αγροτικών Προϊόντων στα ΜΜΕ και τα Social Media
Συντονιστής: Ιάσονας Κάντας, Communication Strategist, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
11:00-12:00 Κλαδικός Τύπος
Ομιλητές:
- Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
- Γιάννης Πανάγος, Εκδότης-Διευθυντής WineTrails
- Γιοβάννα Λύκου, Sommelier, Wine Editor Grape Magazine
- Λώρα Αργυροπούλου, Marketing & Communication Strategist, Storyteller Carpe Vinum
12:00-12:30 Ψηφιακά Μέσα και η Στρατηγική Επικοινωνίας
Ομιλητές:
- Ελένη Μπλούχου, Εκδότης, THE WINE LOVERS, Managing Director, STELKA COMMS
- Ιάσονας Κάντας, Communication Strategist, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
12:30-13:00 Social Media: Παραδείγματα και Πρακτικές
Ομιλητής: Ιάσονας Κάντας, Communication Strategist, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό