Messinia Terroirs Wine Festival 2025

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Κεντρικές Ομιλίες – W Costa Navarino
13:00-15:15

Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου

13:00-14:00 Workshop «Συμμετοχή στο Άτυπο Δίκτυο – Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου»

Ομιλητές:

  • Αναστάσιος Σαρδέλης, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/Leader
  • Μαριάννα Μακρύγιαννη DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
  • Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET
  • Ηρώ Τσιμπρή, Διευθύντρια Αναπτυξιακής Αχαΐας Εκπρόσωπος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)

14:15-15:15 Εκδήλωση: «Ανάδειξη Οινικής-Οινοτουριστικής Ταυτότητας της Μεσσηνίας»

Ομιλητές:

  • Γιάννης Αδρακτάς, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας
  • Μαριάννα Μακρύγιαννη DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
  • Εκπρόσωπος Αναπτυξιακής Πάρνωνα
  • Εκπρόσωπος Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

15:15-16:00

Ελαφρύ Γεύμα

16:00-18:45

MESSINIA TERROIRS – Το Έργο, η Πορεία και τα Πρώτα Αποτελέσματα

Γενικός Συντονισμός:

  • Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
  • Κέλλυ Δημητρούλια, Δημοσιογράφος, Συνεργάτης Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)

16:00-16:20
Εισαγωγή:
Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Χαιρετισμός: Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας

16:20-16:40 Η Ιστορία
Μεσσηνιακό Κρασί: Μία Γευστική Διαδρομή από την Προϊστορία ως Σήμερα

Εισηγητές:

  • Δρ Σωκράτης Κουρσούμης, Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού
  • Δρ Βάγια Παναγιωτίδη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ψηφιακές Εφαρμογές στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά
  • Σύλια Βαλάντου, Αρχαιολόγος, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

16:40-17:00 Η Γεωλογία
Το Αόρατο Terroir: Ανάλυση και Έκφραση των Πετρωμάτων στη Ζώνη της Τριφυλίας

Εισηγητές:

  • Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Ιρένα Παππά, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

17:00-17:20 Η Αμπελουργία
Η Γη Μιλάει με Κλήματα: Αμπελουργικά Τοπία της Τριφυλίας

Εισηγητές:

  • Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Δρ Θανάσης Τσαφούρος, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Δρ Πωλίνα Τσαλγατίδου, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

17:20-17:40 Συμμετοχικό Panel
Οι Παραγωγοί Φιλεριού της Μεσσηνίας

17:40-18:00 Οι Χημικές Ζυμώσεις
Ανάπτυξη Εργαλείων για Βιοχημικό και Τεχνολογικό Χαρακτηρισμό Άγριων και Γηγενών Zυμών

Εισηγητές:

  • Δρ Ιωάννης Καπόλος, Καθηγητής Χημείας, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Δρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18:00-18:45 Q&A

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Εκθέσεις / Βιωματικά Εργαστήρια / Διαδραστικά Προγράμματα – Navarino Agora
19:30-23:00

Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών

Το Βιολογικό Τραπέζι, BIO EFFECT GREECE
Γευσιγνωσία Βιολογικών Προϊόντων
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

19:30-22:00

Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παρουσίαση Χάρτη Πετρωμάτων Μεσσηνίας – Στατική Έκθεση
Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων Δήμου Τριφυλίας

  • Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

19:30-22:00

«Ο Καμβάς σου είναι η ετικέτα»
Ζωγραφική Ετικέτας Κρασιού

  • Νάνσυ Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ζωγραφικής, Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Καλαμάτας

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:15-21:00

«Ακούμε τους Νέους»
Κονσέρτο για Φλάουτο και Κιθάρα

Συντονίστρια: Πόπη Μαλαπάνη, Πιανίστα

Αμφιθέατρο, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Κεντρικές Ομιλίες – W Costa Navarino
13:00-14:30

Αφιέρωμα στη Μαύρη Σταφίδα
Η Διατροφική Αξία της Σταφίδας & ο Ρόλος της στη Ζωή μας

Συντονίστρια: Νανά Δαρειώτη, Αρχισυντάκτρια Cantina/ProtoThema.gr

13:00-13:30 Ιστορία, Κοινωνία και Πολιτιστική Κληρονομιά στο Σήμερα
Ομιλητές:

  • Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
  • Γιώργος Δημητρόπουλος, Fundraising Officer & Copywriter Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)
  • Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia

13:30-14:00 Εμπόριο, Γαστρονομία, Τουρισμός και Ισχυρισμοί Υγείας Σταφίδας
Ομιλητές:

  • Γιάννης Πάζιος, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»
  • Ανδρέας Ζαγάκος, Συνιδρυτής Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Επιχειρηματίας Εστίασης
  • Δρ Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

14:00-14:30 Q&A

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

14:30-15:00

Ελαφρύ Γεύμα

15:00-15:30

Μιλώντας για τον Οίνο & το Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας
Σύγκριση, Ομοιότητες και Διαφορές Μεταξύ των Δύο Τοπικών Προϊόντων

Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Masterclass – W Costa Navarino
16:00-17:30

Τα Φιλέρια της Μεσσηνίας

Εισηγητής: Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

17:45-19:15

Τα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας

Εισηγήτρια: Τίνα Παπασίνου DipWSET / MSc in Food Technology

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

Εκθέσεις / Βιωματικά Εργαστήρια / Διαδραστικά προγράμματα – Navarino Agora
19:30-23:00

Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών

20:00-22:30

Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παρουσίαση Χάρτη Πετρωμάτων Μεσσηνίας – Στατική Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων Δήμου Τριφυλίας

  • Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:00-22:30

Εκπαιδευτικές Δράσεις με Πετρώματα, Απολιθώματα & Terroir

Παιχνίδι Γεωμυθολογίας:
«Το Μυστήριο των Μυθικών Τεράτων» – Επιτραπέζιο Παιχνίδι για Παιδιά Ηλικίας 5+, που Γεφυρώνει τον Κόσμο της Μυθολογίας με την Επιστήμη της Γεωλογίας και της Παλαιοντολογίας.

Παιχνίδι με Kάρτες:
«Ποιο Απολίθωμα Είμαι;» – Σχεδιασμένο για Παιδιά Ηλικίας 7+, με Στόχο να Αναγνωρίσουν το Απολίθωμα που Φορούν ως Στέμμα μέσα σε ένα Συγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα.

Παιχνίδι Δαπέδου:
Λαβύρινθος: «Οίνος-Λίθος-Μύθος» – Εκπαιδευτικό και Ψυχαγωγικό Επιδαπέδιο Παιχνίδι για Παιδιά Ηλικίας 6+, Εμπνευσμένο από την Μυθολογία και τη Γη της Μεσσηνίας.

  • Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:00-22:30

«Ο Καμβάς σου είναι η ετικέτα»
Ζωγραφική Eτικέτας Kρασιού

Νάνσυ Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ζωγραφικής, Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Καλαμάτας

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:00-21:30

«Φτιάχνουμε Διατροφικές Μπάρες με Σταφίδα»
Βιωματικό Εργαστήριο – Ενημέρωση για την Διατροφική Αξία της Μαύρης Σταφίδας και Δημιουργία Σνακ για Μικρούς και Μεγάλους

  • Ιάκωβος Απέργης, Chef
  • Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

21:00-22:30

«Τσιλαδιά» – Η Δύναμη των Μεσογειακών Προϊόντων στο Πιάτο σας… Μέσα από την Παράδοση
Γευστική δοκιμή: Η Μαύρη σταφίδα, ο Μπακαλιάρος, το Ελαιόλαδο και ο Οίνος Μέσα από μια Παραδοσιακή Συνταγή της Μεσσηνίας

Ιάκωβος Απέργης, Chef – Σε συνεργασία με Primarolia

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Κυριακή 15 Ιουνίου 2025

Κεντρικές Ομιλίες – Navarino Dunes
11:00-13:00

Άμπελος – Οίνος, Κλαδικός Τύπος & Ψηφιακά Μέσα
Προβολή Αγροτικών Προϊόντων στα ΜΜΕ και τα Social Media

Συντονιστής: Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)

11:00-12:00 Κλαδικός Τύπος
Ομιλητές:

  • Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
  • Γιάννης Πανάγος, Εκδότης-Διευθυντής WineTrails
  • Γρηγόρης Κόντος DipWSET, Wine Blogger, Συνεργάτης Grape Magazine
  • Λώρα Αργυροπούλου, Marketing & Communication Strategist, Storyteller Carpe Vinum

12:00-12:30 Ψηφιακά Μέσα και η Στρατηγική Επικοινωνίας
Συμμετέχουν Εκπρόσωποι των:

  • Wine Lovers Radio
  • Οινοποιών Μεσσηνίας

12:30-13:00 Social Media: Παραδείγματα και Πρακτικές
Ομιλητής: Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Masterclass – Navarino Dunes
13:15-14:45

Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας από το Wine & Spirits Professional Center (WSPC)
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, Πρόεδρος WSPC, Head of WSPC Education

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

15:00-16:30

Messinia Terroirs Wine List & Wine Pairing με Μεσσηνιακά κρασιά
Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

16:45-18:30

«Οι ελληνικές ποικιλίες στα terroir της Μεσσηνίας, επιλογή των επισκεπτών σας!»
Εισηγητής: Γιάννης Διονυσόπουλος, WSET L3, Γευσιγνώστης, Ιδιοκτήτης KIARI Wine and Deli

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

Δηλώσεις συμμετοχής

Ακολουθείστε τους συνδέσμους που συνοδεύουν την κάθε δράση

Ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα είναι περιορισμένος.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για την είσοδο σας στο ξενοδοχείο W Costa Navarino. Το ονοματεπώνυμο σας θα υπάρχει στην πύλη για την πρόσβαση σας.
Παιδιά κάτω των 12 ετών ΔΕΝ μπορούν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο W Costa Navarino.

Πληροφορίες:
Τ/ 27230 28353
E/ [email protected]
W/ www.cvf.gr

Μοιραστείτε το