Messinia Terroirs Wine Festival 2025

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Κεντρικές Ομιλίες – W Costa Navarino
13:00-15:15

Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου

13:00-14:00 Workshop «Συμμετοχή στο Άτυπο Δίκτυο – Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου»

Ομιλητές:

  • Αναστάσιος Σαρδέλης, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/Leader
  • Μαριάννα Μακρύγιαννη, Οινολόγος – DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
  • Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET
  • Ηρώ Τσιμπρή, Γεν. Δ/ντρια  ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., Συντονίστρια ΔΣΣ «ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΕΛ/ΣΟΥ» του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, Αντιπρόεδρος Ευρωπ. Δικτύου ELARD 
  • Εκπρόσωπος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)

14:15-15:15 Εκδήλωση: «Ανάδειξη Οινικής-Οινοτουριστικής Ταυτότητας της Μεσσηνίας»

Ομιλητές:

  • Γιάννης Αδρακτάς, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας
  • Μαριάννα Μακρύγιαννη, Οινολόγος – DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
  • Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνας Α.Ε.

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

15:15-16:00

Ελαφρύ Γεύμα

16:00-18:45

MESSINIA TERROIRS – Το Έργο, η Πορεία και τα Πρώτα Αποτελέσματα

Γενικός Συντονισμός:

  • Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
  • Κέλλυ Δημητρούλια, Δημοσιογράφος, Συνεργάτης Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)

16:00-16:20
Εισαγωγή:
Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Χαιρετισμός: Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας

16:20-16:40 Η Ιστορία
Μεσσηνιακό Κρασί: Μία Γευστική Διαδρομή από την Προϊστορία ως Σήμερα

Εισηγητές:

  • Δρ Σωκράτης Κουρσούμης, Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού
  • Δρ Βάγια Παναγιωτίδη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ψηφιακές Εφαρμογές στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά
  • Σύλια Βαλάντου, Αρχαιολόγος, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

16:40-17:00 Η Γεωλογία
Το Αόρατο Terroir: Ανάλυση και Έκφραση των Πετρωμάτων στη Ζώνη της Τριφυλίας

Εισηγητές:

  • Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Ιρένα Παππά, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

17:00-17:20 Η Αμπελουργία
Η Γη Μιλάει με Κλήματα: Αμπελουργικά Τοπία της Τριφυλίας

Εισηγητές:

  • Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Δρ Θανάσης Τσαφούρος, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Δρ Πωλίνα Τσαλγατίδου, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

17:20-17:40 Συμμετοχικό Panel
Οι Παραγωγοί Φιλεριού της Μεσσηνίας

17:40-18:00 Οι Χημικές Ζυμώσεις
Ανάπτυξη Εργαλείων για Βιοχημικό και Τεχνολογικό Χαρακτηρισμό Άγριων και Γηγενών Zυμών

Εισηγητές:

  • Δρ Ιωάννης Καπόλος, Καθηγητής Χημείας, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Δρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18:00-18:45 Q&A

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Εκθέσεις / Βιωματικά Εργαστήρια / Διαδραστικά Προγράμματα – Navarino Agora
19:30-23:00

Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών

Το Βιολογικό Τραπέζι, BIO EFFECT GREECE
Γευσιγνωσία Βιολογικών Προϊόντων
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ
Φιλοξενώντας τον Ροδίτη και τη Μαυροδάφνη από τις Πλαγιές Αιγιάλειας Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora για άτομα άνω των 18 ετών
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών

19:30-22:00

Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παρουσίαση Χάρτη Πετρωμάτων Μεσσηνίας – Στατική Έκθεση
Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων Δήμου Τριφυλίας

  • Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

19:30-22:00

«Ο Καμβάς σου είναι η ετικέτα»
Ζωγραφική Ετικέτας Κρασιού

  • Νάνσυ Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ζωγραφικής, Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Καλαμάτας

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:15-21:00

«Ακούμε τους Νέους»
Κονσέρτο για Φλάουτο και Κιθάρα

Συντονίστρια: Πόπη Μαλαπάνη, Πιανίστα

Αμφιθέατρο, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Κεντρικές Ομιλίες – W Costa Navarino
13:00-14:30

Αφιέρωμα στη Μαύρη Σταφίδα
Η Διατροφική Αξία της Σταφίδας & ο Ρόλος της στη Ζωή μας

Συντονιστής: Στέλιος Ιωάννου, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης THE WINE LOVERS, Stakeholder Partner STELKA COMMS

13:00-13:30 Ιστορία, Κοινωνία και Πολιτιστική Κληρονομιά στο Σήμερα
Ομιλητές:

  • Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
  • Γιώργος Δημητρόπουλος, Fundraising Officer & Copywriter Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)
  • Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia

13:30-14:00 Εμπόριο, Γαστρονομία, Τουρισμός και Ισχυρισμοί Υγείας Σταφίδας
Ομιλητές:

  • Γιάννης Πάζιος, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»
  • Ανδρέας Ζαγάκος, Συνιδρυτής Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Επιχειρηματίας Εστίασης
  • Δρ Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

14:00-14:30 Q&A

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

15:00-15:30

Μιλώντας για τον Οίνο & το Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας
Σύγκριση, Ομοιότητες και Διαφορές Μεταξύ των Δύο Τοπικών Προϊόντων

Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Masterclass – W Costa Navarino
16:00-17:30

Τα Φιλέρια της Μεσσηνίας

Εισηγητής: Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

17:45-19:15

Τα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας

Εισηγήτρια: Τίνα Παπασίνου DipWSET / MSc in Food Technology

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

Εκθέσεις / Βιωματικά Εργαστήρια / Διαδραστικά προγράμματα – Navarino Agora
19:30-23:00

Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών

Το Βιολογικό Τραπέζι, BIO EFFECT GREECE
Γευσιγνωσία Βιολογικών Προϊόντων
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ
Φιλοξενώντας τον Ροδίτη και τη Μαυροδάφνη από τις Πλαγιές Αιγιάλειας Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora για άτομα άνω των 18 ετών
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών

20:00-22:30

Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παρουσίαση Χάρτη Πετρωμάτων Μεσσηνίας – Στατική Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων Δήμου Τριφυλίας

  • Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:00-22:30

Εκπαιδευτικές Δράσεις με Πετρώματα, Απολιθώματα & Terroir

Παιχνίδι Γεωμυθολογίας:
«Το Μυστήριο των Μυθικών Τεράτων» – Επιτραπέζιο Παιχνίδι για Παιδιά Ηλικίας 5+, που Γεφυρώνει τον Κόσμο της Μυθολογίας με την Επιστήμη της Γεωλογίας και της Παλαιοντολογίας.

Παιχνίδι με Kάρτες:
«Ποιο Απολίθωμα Είμαι;» – Σχεδιασμένο για Παιδιά Ηλικίας 7+, με Στόχο να Αναγνωρίσουν το Απολίθωμα που Φορούν ως Στέμμα μέσα σε ένα Συγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα.

Παιχνίδι Δαπέδου:
Λαβύρινθος: «Οίνος-Λίθος-Μύθος» – Εκπαιδευτικό και Ψυχαγωγικό Επιδαπέδιο Παιχνίδι για Παιδιά Ηλικίας 6+, Εμπνευσμένο από την Μυθολογία και τη Γη της Μεσσηνίας.

  • Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:00-22:30

«Ο Καμβάς σου είναι η ετικέτα»
Ζωγραφική Eτικέτας Kρασιού

Νάνσυ Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ζωγραφικής, Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Καλαμάτας

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

20:00-21:30

«Φτιάχνουμε Διατροφικές Μπάρες με Σταφίδα»
Βιωματικό Εργαστήριο – Ενημέρωση για την Διατροφική Αξία της Μαύρης Σταφίδας και Δημιουργία Σνακ για Μικρούς και Μεγάλους

  • Ιάκωβος Απέργης, Chef
  • Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

21:00-22:30

«Τσιλαδιά» – Η Δύναμη των Μεσογειακών Προϊόντων στο Πιάτο σας… Μέσα από την Παράδοση
Γευστική δοκιμή: Η Μαύρη σταφίδα, ο Μπακαλιάρος, το Ελαιόλαδο και ο Οίνος Μέσα από μια Παραδοσιακή Συνταγή της Μεσσηνίας

Ιάκωβος Απέργης, Chef – Σε συνεργασία με Primarolia & Barbounaki by Papaioannou

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

21:30-22:30

Παγωτό με Μαύρη Σταφίδα & Πετιμέζι
Ένα απολαυστικό πάντρεμα γλυκύτητας και φρουτένιας οξύτητας, με διακριτικές διατροφικές νότες από το φυσικό πετιμέζι και τις μαύρες σταφίδες. Γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στην απόλαυση και την παράδοση.

Σε συνεργασία με Goat It & Βιολογικό Πετιμέζι Καραγγελή

Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Κυριακή 15 Ιουνίου 2025

Κεντρικές Ομιλίες – W Costa Navarino
11:00-13:00

Άμπελος – Οίνος, Κλαδικός Τύπος & Ψηφιακά Μέσα
Προβολή Αγροτικών Προϊόντων στα ΜΜΕ και τα Social Media

Συντονιστής: Ιάσονας Κάντας, Communication Strategist, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)

11:00-12:00 Κλαδικός Τύπος
Ομιλητές:

  • Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
  • Γιάννης Πανάγος, Εκδότης-Διευθυντής WineTrails
  • Γιοβάννα Λύκου, Sommelier, Wine Editor Grape Magazine
  • Λώρα Αργυροπούλου, Marketing & Communication Strategist, Storyteller Carpe Vinum

12:00-12:30 Ψηφιακά Μέσα και η Στρατηγική Επικοινωνίας
Ομιλητές: 

  • Ελένη Μπλούχου, Εκδότης, THE WINE LOVERS, Managing Director, STELKA COMMS 
  • Ιάσονας Κάντας, Communication Strategist, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)

12:30-13:00 Social Media: Παραδείγματα και Πρακτικές
Ομιλητής: Ιάσονας Κάντας, Communication Strategist, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Masterclass – W Costa Navarino
13:15-14:45

Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας από το Wine & Spirits Professional Center (WSPC)
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, Πρόεδρος WSPC, Head of WSPC Education

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

15:00-16:30

Messinia Terroirs Wine List & Wine Pairing με Μεσσηνιακά κρασιά
Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»

Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό

16:45-18:30

«Οι ελληνικές ποικιλίες στα terroir της Μεσσηνίας, επιλογή των επισκεπτών σας!»
Εισηγητής: Γιάννης Διονυσόπουλος, WSET L3, Γευσιγνώστης, Ιδιοκτήτης KIARI Wine and Deli

Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών

Δηλώσεις συμμετοχής

Ακολουθείστε τους συνδέσμους που συνοδεύουν την κάθε δράση

Ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα είναι περιορισμένος.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για την είσοδο σας στο ξενοδοχείο W Costa Navarino. Το ονοματεπώνυμο σας θα υπάρχει στην πύλη για την πρόσβαση σας.
Παιδιά κάτω των 12 ετών ΔΕΝ μπορούν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο W Costa Navarino.

Πληροφορίες:
Τ/ 27230 28353
E/ [email protected]
W/ www.cvf.gr

Κατεβάστε το Έντυπο Πρόγραμμα
Μοιραστείτε το