
Messinia Terroirs Wine Festival 2025
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025
Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου
13:00-14:00 Workshop «Συμμετοχή στο Άτυπο Δίκτυο – Δρόμοι του Κρασιού Πελοποννήσου»
Ομιλητές:
- Αναστάσιος Σαρδέλης, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/Leader
- Μαριάννα Μακρύγιαννη DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
- Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET
- Ηρώ Τσιμπρή, Διευθύντρια Αναπτυξιακής Αχαΐας Εκπρόσωπος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
14:15-15:15 Εκδήλωση: «Ανάδειξη Οινικής-Οινοτουριστικής Ταυτότητας της Μεσσηνίας»
Ομιλητές:
- Γιάννης Αδρακτάς, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Μεσσηνίας
- Μαριάννα Μακρύγιαννη DipWSET, Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
- Εκπρόσωπος Αναπτυξιακής Πάρνωνα
- Εκπρόσωπος Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Ελαφρύ Γεύμα
MESSINIA TERROIRS – Το Έργο, η Πορεία και τα Πρώτα Αποτελέσματα
Γενικός Συντονισμός:
- Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
- Κέλλυ Δημητρούλια, Δημοσιογράφος, Συνεργάτης Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)
16:00-16:20
Εισαγωγή: Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Χαιρετισμός: Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας
16:20-16:40 Η Ιστορία
Μεσσηνιακό Κρασί: Μία Γευστική Διαδρομή από την Προϊστορία ως Σήμερα
Εισηγητές:
- Δρ Σωκράτης Κουρσούμης, Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού
- Δρ Βάγια Παναγιωτίδη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ψηφιακές Εφαρμογές στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά
- Σύλια Βαλάντου, Αρχαιολόγος, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
16:40-17:00 Η Γεωλογία
Το Αόρατο Terroir: Ανάλυση και Έκφραση των Πετρωμάτων στη Ζώνη της Τριφυλίας
Εισηγητές:
- Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Ιρένα Παππά, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
17:00-17:20 Η Αμπελουργία
Η Γη Μιλάει με Κλήματα: Αμπελουργικά Τοπία της Τριφυλίας
Εισηγητές:
- Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Δρ Θανάσης Τσαφούρος, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ Πωλίνα Τσαλγατίδου, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
17:20-17:40 Συμμετοχικό Panel
Οι Παραγωγοί Φιλεριού της Μεσσηνίας
17:40-18:00 Οι Χημικές Ζυμώσεις
Ανάπτυξη Εργαλείων για Βιοχημικό και Τεχνολογικό Χαρακτηρισμό Άγριων και Γηγενών Zυμών
Εισηγητές:
- Δρ Ιωάννης Καπόλος, Καθηγητής Χημείας, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
18:00-18:45 Q&A
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών
Το Βιολογικό Τραπέζι, BIO EFFECT GREECE
Γευσιγνωσία Βιολογικών Προϊόντων
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παρουσίαση Χάρτη Πετρωμάτων Μεσσηνίας – Στατική Έκθεση
Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων Δήμου Τριφυλίας
- Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
«Ο Καμβάς σου είναι η ετικέτα»
Ζωγραφική Ετικέτας Κρασιού
- Νάνσυ Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ζωγραφικής, Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Καλαμάτας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
«Ακούμε τους Νέους»
Κονσέρτο για Φλάουτο και Κιθάρα
Συντονίστρια: Πόπη Μαλαπάνη, Πιανίστα
Αμφιθέατρο, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Σάββατο 14 Ιουνίου 2025
Αφιέρωμα στη Μαύρη Σταφίδα
Η Διατροφική Αξία της Σταφίδας & ο Ρόλος της στη Ζωή μας
Συντονίστρια: Νανά Δαρειώτη, Αρχισυντάκτρια Cantina/ProtoThema.gr
13:00-13:30 Ιστορία, Κοινωνία και Πολιτιστική Κληρονομιά στο Σήμερα
Ομιλητές:
- Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
- Γιώργος Δημητρόπουλος, Fundraising Officer & Copywriter Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)
- Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia
13:30-14:00 Εμπόριο, Γαστρονομία, Τουρισμός και Ισχυρισμοί Υγείας Σταφίδας
Ομιλητές:
- Γιάννης Πάζιος, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»
- Ανδρέας Ζαγάκος, Συνιδρυτής Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Επιχειρηματίας Εστίασης
- Δρ Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
14:00-14:30 Q&A
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Ελαφρύ Γεύμα
Μιλώντας για τον Οίνο & το Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας
Σύγκριση, Ομοιότητες και Διαφορές Μεταξύ των Δύο Τοπικών Προϊόντων
Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Τα Φιλέρια της Μεσσηνίας
Εισηγητής: Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET
Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών
Τα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας
Εισηγήτρια: Τίνα Παπασίνου DipWSET / MSc in Food Technology
Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών
Έκθεση & Γευσιγνωσία Οίνων Μεσσηνίας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
για άτομα άνω των 18 ετών
Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παρουσίαση Χάρτη Πετρωμάτων Μεσσηνίας – Στατική Έκθεση Πετρωμάτων & Απολιθωμάτων Δήμου Τριφυλίας
- Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Εκπαιδευτικές Δράσεις με Πετρώματα, Απολιθώματα & Terroir
Παιχνίδι Γεωμυθολογίας:
«Το Μυστήριο των Μυθικών Τεράτων» – Επιτραπέζιο Παιχνίδι για Παιδιά Ηλικίας 5+, που Γεφυρώνει τον Κόσμο της Μυθολογίας με την Επιστήμη της Γεωλογίας και της Παλαιοντολογίας.
Παιχνίδι με Kάρτες:
«Ποιο Απολίθωμα Είμαι;» – Σχεδιασμένο για Παιδιά Ηλικίας 7+, με Στόχο να Αναγνωρίσουν το Απολίθωμα που Φορούν ως Στέμμα μέσα σε ένα Συγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα.
Παιχνίδι Δαπέδου:
Λαβύρινθος: «Οίνος-Λίθος-Μύθος» – Εκπαιδευτικό και Ψυχαγωγικό Επιδαπέδιο Παιχνίδι για Παιδιά Ηλικίας 6+, Εμπνευσμένο από την Μυθολογία και τη Γη της Μεσσηνίας.
- Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
«Ο Καμβάς σου είναι η ετικέτα»
Ζωγραφική Eτικέτας Kρασιού
Νάνσυ Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ζωγραφικής, Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Καλαμάτας
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
«Φτιάχνουμε Διατροφικές Μπάρες με Σταφίδα»
Βιωματικό Εργαστήριο – Ενημέρωση για την Διατροφική Αξία της Μαύρης Σταφίδας και Δημιουργία Σνακ για Μικρούς και Μεγάλους
- Ιάκωβος Απέργης, Chef
- Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος Primarolia
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
«Τσιλαδιά» – Η Δύναμη των Μεσογειακών Προϊόντων στο Πιάτο σας… Μέσα από την Παράδοση
Γευστική δοκιμή: Η Μαύρη σταφίδα, ο Μπακαλιάρος, το Ελαιόλαδο και ο Οίνος Μέσα από μια Παραδοσιακή Συνταγή της Μεσσηνίας
Ιάκωβος Απέργης, Chef – Σε συνεργασία με Primarolia
Πλατεία Γευσιγνωσίας, Navarino Agora
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Κυριακή 15 Ιουνίου 2025
Άμπελος – Οίνος, Κλαδικός Τύπος & Ψηφιακά Μέσα
Προβολή Αγροτικών Προϊόντων στα ΜΜΕ και τα Social Media
Συντονιστής: Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
11:00-12:00 Κλαδικός Τύπος
Ομιλητές:
- Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
- Γιάννης Πανάγος, Εκδότης-Διευθυντής WineTrails
- Γρηγόρης Κόντος DipWSET, Wine Blogger, Συνεργάτης Grape Magazine
- Λώρα Αργυροπούλου, Marketing & Communication Strategist, Storyteller Carpe Vinum
12:00-12:30 Ψηφιακά Μέσα και η Στρατηγική Επικοινωνίας
Συμμετέχουν Εκπρόσωποι των:
- Wine Lovers Radio
- Οινοποιών Μεσσηνίας
12:30-13:00 Social Media: Παραδείγματα και Πρακτικές
Ομιλητής: Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Απαιτείται κράτηση
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας από το Wine & Spirits Professional Center (WSPC)
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, Πρόεδρος WSPC, Head of WSPC Education
Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών
Messinia Terroirs Wine List & Wine Pairing με Μεσσηνιακά κρασιά
Εισηγήτρια: Μαρία Κατσούλη, Οινοχόος, Γευσιγνώστης, Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC»
Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών
«Οι ελληνικές ποικιλίες στα terroir της Μεσσηνίας, επιλογή των επισκεπτών σας!»
Εισηγητής: Γιάννης Διονυσόπουλος, WSET L3, Γευσιγνώστης, Ιδιοκτήτης KIARI Wine and Deli
Απαιτείται κράτηση
για άτομα άνω των 18 ετών
Δηλώσεις συμμετοχής
Ακολουθείστε τους συνδέσμους που συνοδεύουν την κάθε δράση
Ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα είναι περιορισμένος.
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για την είσοδο σας στο ξενοδοχείο W Costa Navarino. Το ονοματεπώνυμο σας θα υπάρχει στην πύλη για την πρόσβαση σας.
Παιδιά κάτω των 12 ετών ΔΕΝ μπορούν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο W Costa Navarino.
Πληροφορίες:
Τ/ 27230 28353
E/ [email protected]
W/ www.cvf.gr