ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

26 /05 /2024

MESSINIA TERROIRS WINE FESTIVAL “REVIVING A LEGENDARY WINELAND”

14-16 Ιουνίου 2024 Navarino Agora

Το Messinia Terroirs Wine Festival, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, γίνεται πλέον θεσμός, δημιουργώντας μια νέα, ζωντανή οινική παράδοση και αναβιώνοντας τους πανάρχαιους θρύλους της «αμπελόεσσας» Μεσσηνίας. 

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2024, που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Navarino Agora από 14 έως 16 Ιουνίου, δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς οινοποιούς να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και να αναδείξουν τα συναρπαστικά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα. Ταυτόχρονα, καλεί τους επισκέπτες να ζήσουν μια μεγάλη γιορτή αρωμάτων και γεύσεων, να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της μεσσηνιακής γης, και να συμβάλλουν στο όραμα της πολύπλευρης αναγέννησης ενός ιστορικού τόπου.

Το φεστιβάλ αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, που έχει ως στόχο να προβάλλει την οινική παράδοση της Μεσσηνίας, να αναδείξει το σύγχρονο δυναμικό της, και να εμφυσήσει νέα πνοή σε ένα τόπο με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Εκτός από παρουσιάσεις κρασιών και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, το τριήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει master classes για επαγγελματίες και φίλους του κρασιού, ομιλίες και πάνελ συζητήσεων, ενημερώσεις παραγωγών, διαλέξεις, χορευτικές παραστάσεις, live μουσική, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί, τμήματα food & wine pairing, καθώς και καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. 

Tα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα delicatessen του Navarino Agora θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ με ιδιαίτερα μενού και μεσσηνιακά εδέσματα, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά των τοπικών παραγωγών, ολοκληρώνοντας τη γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία του Messinia Terroirs Wine Festival.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ.

Βασικός χορηγός και υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Costa Navarino. Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, είναι το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora.


Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Messinia Terroirs Wine Festival Πρόγραμμα ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Πληροφορίες:  
Τ/ 27230 28353
W/ www.cvf.gr  


Δηλώσεις συμμετοχής:
Ακολουθείστε τον παρακάτω συνδέσμο. 

Ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα είναι περιορισμένος.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για την είσοδο σας στο ξενοδοχείο W Costa Navarino. Το ονοματεπώνυμο σας θα υπάρχει στην πύλη για την πρόσβαση σας.
Παιδιά κάτω των 12 ετών ΔΕΝ μπορούν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο W Costa Navarino.Messinia Terroirs

Το πρόγραμμα Messinia Terroirs αποτελεί πρωτοβουλία του κοινωφελούς, μη-κερδοσκοπικού Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης μέσω της στήριξης και προώθησης καινοτόμων δράσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος, και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία του μεσσηνιακού αμπελώνα αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου. 

Τα χαρισματικά terroirs με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Παράλληλα, το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον ευνοεί την καθιέρωσή της ως οινοτουριστικού προορισμού με διεθνή ακτινοβολία.


Μεσσηνία. Οίνος και η ιστορία. 

Η ιστορία της «αμπελόεσσας» Μεσσηνίας είναι ζυμωμένη με τους θρύλους, τις παραδόσεις και τις αξίες μιας κληρονομιάς αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση.

Αρχαίες μεσσηνιακές πόλεις κοσμούσαν τα νομίσματά τους με το σύμβολο του βότρυ ή τη μορφή του θεού Διονύσου. Ο λυρικός ποιητής Αλκμάν κάνει λόγο για τον περίφημο Δένθι οίνο που παραγόταν στις πλαγιές του Ταϋγέτου, ενώ ο Παυσανίας αναφέρει ότι το όρος Εύα, στην καρδιά της Μεσσηνίας, πήρε το όνομά του από το επιφώνημα ευοί (εβίβα) του διονυσιακού θιάσου. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, οι πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β´ και τα ανασκαφικά ευρήματα στο ανάκτορο της Πύλου μαρτυρούν τη σημασία που είχε το κρασί στην τοπική οικονομία.

Με το πέρασμα των αιώνων, η Μεσσηνία εδραίωσε τη φήμη της στην παραγωγή κρασιού. Παρά τις καταστροφές που υπέστησαν τα αμπέλια της στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει. Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο ευρωπαϊκός αμπελώνας καταστράφηκε από την φυλλοξήρα, η Μεσσηνία ανέπτυξε τις εξαγωγές οίνου και σταφίδας, η οποία αποτελούσε τότε το βασικό εξαγωγικό προϊόν του ελληνικού κράτους. 

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1920, η Μεσσηνία βρισκόταν ανάμεσα στους κορυφαίους οινοπαραγωγούς νομούς της χώρας. Το 1954, Μεσσήνιοι αμπελουργοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν τον οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Ο Νέστωρ», ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, εμπλουτίζουν τον τοπικό αμπελώνα με διεθνείς ποικιλίες, καθιερώνοντας στην Ελλάδα το Chardonnay και το περίφημο Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας.  
 
Σήμερα, η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της.