ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

06 /06 /2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν για μια ακόμα χρονιά τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε  δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 29 ως τις 31 Μαΐου 2017

Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν καταξιωμένοι σεφ,  όπως ο Άγγελος Καλλιντέρης, Complex Executive Chef της Costa Νavarino, ο Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας και η Αδαμαντία Ηλιοπούλου, Chef και Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “ΘάΜα”.

Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι πρώτες ύλες, υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν μεσσηνιακά προϊόντα συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως Καγιανάς με σύγκλινο, λιαστή ντομάτα και σφέλα”, “Βραστό ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα σύκο και αποξηραμένα σύκα”“Θράψαλο γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά”, “Λαγωτό Φιλιατρών”, “Ροβίτσα σαλάτα”, “Μπαμπανάτσα Φιλιατρών”, “Κόκορας Μπαρδουνιώτικος”, “Συκώτι χοιρινό με σπανάκι και πορτοκάλι” και “Σαρδελοσαλάτα”.

Οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν επίσης τη θεωρητική ενότητα όπου αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στην κοστολόγηση μενού από τον κύριο Κουρέντα Παναγιώτη, καθηγητής επισιτισμού στον εκπαιδευτικό όμιλο LeMondeκαι ιδρυτής της εταιρείας CostEasy και στο σωστό συνδυασμό κρασιών και συνταγών από την κυρία Νέτσικα Μαρία, Χημικός, οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου. Τέλος ο κύριος Νίκος Φωτιάδης έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την ορθή προετοιμασία του καταλόγου ενός εστιατορίου.

Στο τέλος των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2018 και συγκεκριμένα για τα επόμενα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας. Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου είναι να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας.

01 /06 /2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Η επιχειρηματικότητα στον αγρο-διατροφικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο 27 Μαΐου στην Καλαμάτα, το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καταξιωμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες μεταλαμπάδευσαν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία σε ζητήματα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν οι απαιτήσεις και τα κρίσιμα σημεία για τη δημιουργία μίας επιτυχημένης αγροδιατροφικής επιχείρησης. Στο πλαίσιο της ημερίδας, δόθηκαν (18) βεβαιώσεις παρακολούθησης του δεύτερου κύκλου βιωματικών σεμιναρίων ενηλίκων του ΚΑΕΜ. 

Το πρόγραμμα των ομιλιών είχε ως εξής :

Ο καθηγητής Μάρκετινγκ Τροφίμων στο πανεπιστήμιο Aarhusτης Δανίας, Αθανάσιος Κρυστάλλης, παρουσίασε τη σημασία της έρευνας μάρκετινγκ στη δημιουργία ικανοποιημένων πελατών, εστιάζοντας στην περίπτωση του ελαιολάδου. «Μάρκετινγκ είναι ένα σύνολο λειτουργιών και διαδικασιών για τη δημιουργία, διανομή και επικοινωνία προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν αξία για καταναλωτές, πελάτες, συνεργάτες και εν γένει την κοινωνία», είπε, δίνοντας τον ορισμό της επιστήμης του Μάρκετινγκ. Αναφέρθηκε στις τακτικές Μάρκετινγκ αλλά και στο πως «δημιουργούνται» οι ικανοποιημένοι καταναλωτές τροφίμων. Παρουσίασε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν για τους καταναλωτές κριτήρια επιλογής στο ελαιόλαδο (πχ γενική εμφάνιση, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πληροφορίες ετικέτας, τιμή και καινοτομίες συσκευασίας) και πρόσθεσε ότι η αντιληπτή ποιότητα, η κατανάλωση που σχετίζεται με την υγεία και η ηθική συμπεριφορά αποτελούν τη σύνδεση του ελαιολάδου με κίνητρα και αξίες.  

Στους άξονες που μπορούν να χτίσουν το ελληνικό brand στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο PeterPoulos εκπροσωπώντας την πολυβραβευμένη σειρά προϊόντων Navarino Icons, η οποία αποτελείται από παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα παραγωγής της Costa Navarino. «Ο σεβασμός, η προώθηση, η εκπαίδευση, η συνεργασία και η υπερηφάνεια, αποτελούν τους πέντε πυλώνες στους οποίους τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand στο εξωτερικό», είπε ο ομιλητής, αναλύοντας έναν προς έναν τους άξονες. 

Στις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο διευθυντής  Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών project της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε την παράδοση μας για να σχεδιάσουμε προϊόντα-υπηρεσίες που αναγνωρίζονται ως ‘αυθεντικά’        από τους σύγχρονους καταναλωτές και ταιριάζουν στις καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις. Επίσης, οφείλουμε να τα τυποποιήσουμε σωστά και να παράγουμε οικονομικά. Φυσικά, χρειάζεται να τα διαθέσουμε μέσα από τα πιο κατάλληλα κανάλια διανομής στις πιο ελκυστικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της συμβουλευτικής είναι να βοηθήσει τον επιχειρηματία να αντεπεξέλθει κάθε φορά  στις προκλήσεις της φάσης ζωής που περνά η επιχείρησή του  και να την περάσει στην επόμενη φάση. «Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη διαχείριση της παραγωγής, της διοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της οργανωσιακής κουλτούρας», κατέληξε.  

Ακολούθησε η παρουσίαση δύο επιτυχημένων παραδειγμάτων αγροδιατροφικής επιχείρησης. Ο υπεύθυνος ποιότητας του τυροκομείου «Σταθώρη», Νίκος Γκιζγκής τόνισε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε την δεκαετία του 80’ ως κτηνοτροφική μονάδα και με ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο μετά τη αποφοίτηση του ιδιοκτήτη Ιωάννη Σταθώρη από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. «Το 2005 η μικρή μονάδα εξελίχθηκε σε μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων. Η παράδοση όμως παρέμεινε βασική αρχή των νέων παραγωγικών διαδικασιών που ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής σύμφωνα με την νομοθεσία», είπε. Τρία χρόνια αργότερα το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων πιστοποίησε το τυροκομείο κατά το Διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000 από τον παγκοσμίου φήμης Βρετανικό φορέα πιστοποίησης Lloyds Register και διατηρεί μέχρι και σήμερα την πιστοποίησή της με αυστηρούς ετήσιους ελέγχους.

«Η Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα», ήταν το τίτλος της εισήγησης του ιδρυτή και γενικού διευθυντή της AgriFarm, Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη. Η εταιρία «ΣΤΑΘΩΡΗ», η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στη Λαμία, αποτελεί μια μορφή παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται με απολύτως φυσικό τρόπο, τόσο σε ιδιόκτητα αγροκτήματα, στη Στερεά Ελλάδα όσο και σε επιλεγμένες γεωργικές εκτάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει αναπτύξει και υλοποιεί το πρόγραμμα "Re-Farming", ένα σύστημα δηλαδή ολοκληρωμένης διαχείρισης της εγχώριας γεωργικής παραγωγής µε σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721025700 και 6985666456,  

e-mail: [email protected] site : www.kaem.gr


12 /05 /2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2017

Το  Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας».
 
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Navarino Dunes της Costa Navarino, στις 29, 30 & 31 Μαΐου 2017.
 
Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες μάγειρες, Chef, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και εργαζόμενους πάσης φύσης σχετικά με τον κλάδο. Στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
 
Για δηλώσεις συμμετοχής στα φετινά Σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στα τηλέφωνα 27210 62218, 27210 62200 και ώρες 9.00-15.00. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να επικοινωνούν στο 6986 689093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.
 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή από τη Δευτέρα, 15 Μαΐου έως τις 26 Μαΐου 2017.
 
Συνημμένα θα βρείτε το πρόγραμμα των Σεμιναρίων Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2017.
 
Παρακαλώ προωθήστε το μήνυμα σε οποιαδήποτε ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται


11 /05 /2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Η ανάδειξη των απαιτήσεων και των κρίσιμων σημείων για τη δημιουργία μίας επιτυχημένης αγροδιατροφικής επιχείρησης θα βρεθούν στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Επιχειρηματικότητα στον αγρο-διατροφικό τομέα» που διοργανώνει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ). Οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στη συνεδριακή αίθουσα Horizon Blu (Πέτρου Καρακούση 1) στην Καλαμάτα, το Σάββατο 27 Μαΐου, στις 10:00πμ. Υλοποιείται με την ευκαιρία ολοκλήρωσης και του δεύτερου κύκλου βιωματικών σεμιναρίων ενηλίκων του ΚΑΕΜ και κατά τη διάρκεια της στελέχη του marketing και της επιχειρηματικότητας θα παρουσιάσουν πετυχημένα παραδείγματα του αγροδιατροφικού τομέα.

Πρόγραμμα

9:45 – 10:00:  Προσέλευση

10:15 – 10:30: Χαιρετισμοί

10:30 – 10:50: Η σημασία της έρευνας μάρκετινγκ για τη δημιουργία ικανοποιημένων πελατών – Η περίπτωση του ελαιόλαδου. Αθανάσιος Κρυστάλλης, Καθηγητής Μάρκετινγκ Τροφίμων – Ανάλυση Συμπεριφοράς Καταναλωτή

10:50 – 11:10:  Building the Greek brand abroad . Peter Poulos, Partner Navarino Icons

11:10 – 11:30 Διάλειμμα

11:30 – 11:50: Αξιοποίηση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής  Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών project της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

11:50 – 12:10: Η καινοτομία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Νικόλαος Γκιζγκής, Χημικός – Σύμβουλος Ανάπτυξης Ποιότητας, Συνεργάτης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

12:10 – 12:30: Η Καινοτομία στην Επιχειρηματικότητα. Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, Ιδρυτής & Γενικός Διευθυντής AgriFarm

 

Στο τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις προς τους ομιλητές.


Παρακαλούμε βρείτε συνημμένα την πρόσκληση και το πρόγραμμα :

Πρόσκληση Ημερίδας

Πρόγραμμα Ημερίδας26 /04 /2017

ΑΠΟΝΟΜΗ BΡΑΒΕΙΩΝ ATHENA 2017

Επιτυχημένη και ουσιαστική ήταν η τελετή απονομής μεταλλίων και ειδικών βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena», που συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη γευσιγνωστική παρουσίαση ελαιολάδων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Διεξήχθη το Σάββατο 22 Απριλίου στο ξενοδοχείο King George II με την παρουσία μεγάλου μέρους των Ελλήνων βραβευμένων ελαιοπαραγωγών και απρόσμενα πολλές παρουσίες από το εξωτερικό. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικοί στην παγκόσμια ελαιοπαραγωγή. Αυτοί, αλλά και άλλοι επισκέπτες, επαγγελματίες εστίασης, πώλησης τροφίμων, δημοσιογράφοι κ.ά., καθώς και ελαιόφιλοι καταναλωτές, περισσότερα από 250 άτομα, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα 175 διακεκριμένα ελληνικά και ξένα ελαιόλαδα, ανάμεσά τους και κορυφαία του κόσμου. 

Εκτός από τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς που ήρθαν στην απονομή μεταλλίων και διακρίσεων του Athena International Olive Oil Competition (ATHIOOC 2017) από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην τελετή παρέστησαν ελαιοπαραγωγοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Κατέδειξαν έτσι τη σημασία που δίνουν στο διαγωνισμό Athena, που επιβεβαιώθηκε εξάλλου και από τη φετινή αύξηση δειγμάτων από το εξωτερικό (πάνω από 200% σε σχέση με της περσινής, πρώτης διοργάνωσης). Ανάμεσά τους ήταν και ο Paolo Bonomelli, κορυφαίος ελαιοπαραγωγός από το Βένετο της Ιταλίας, σταθερά με πλήθος διακρίσεων στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ελαιολάδου του κόσμου. Και τα τρία ελαιόλαδα του κ. Μπονομέλι που συμμετείχαν φέτος στον ATHIOOC διακρίθηκαν με το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο (απέσπασαν δηλαδή βαθμολογίες πάνω από το 95%), ενώ το ελαιόλαδό του με την εμπορική ονομασία «TreFórt», κρίθηκε, όπως και πέρυσι, το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Το μετάλλιο στον Ιταλό ελαιοπαραγωγό απένειμε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Έτσι, ο Athena, από τη 2η μόλις διοργάνωσή του, εδραιώνεται στο παγκόσμιο ελαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και εκπληρώνει βασικούς στόχους του: συμβολή στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, στην προβολή και τις πωλήσεις των ελληνικών βραβευμένων ελαιολάδων σε Ελλάδα και διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθούν τα λόγια μια ελαιόφιλης καταναλώτριας, που συγκινημένη και ενθουσιασμένη δήλωσε: «Ήταν πολύ γλυκό να βλέπει κανείς ανθρώπους που ασχολούνται γενιές και γενιές με την ελιά να έχουν βάλει τα καλά τους και να έρχονται από κάθε γωνιά της Μεσογείου, λάμποντας από περηφάνια, για να παραλάβουν το βραβείο τους. Νομίζω ότι είναι πολύ σπουδαίος θεσμός αυτός του Athena, ότι ήταν εξαιρετικά έξυπνο να πατήσει κανείς στην ιδέα ενός διαγωνισμού στη χώρα που γέννησε το λάδι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των ελαιοπαραγωγών».

Ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition οργανώθηκε φέτος στη Costa Navarino Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή 295 δειγμάτων, το 47% των οποίων προέρχονταν από το εξωτερικό και κριτική επιτροπή αποτελούμενη κατά τα 2/3 από αναγνωρισμένους ξένους κριτές.

Διεξήχθη με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Άλλοι χορηγοί ήταν ο Δήμος Τριφυλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, η εταιρεία Vamvakas, (μηχανήματα καλλιέργειας ελαιώνα) και η εταιρεία Yoleni’s (Νο 1 e-shop ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας).Πληροφορίες: www.athenaoliveoil.gr, [email protected], 2107660560 

Vinetum Event Management
41 Λεωφόρος Καρέα. GR-16233 Αθήνα | Τηλ..: +30 210 766 0560 | Email: [email protected]

06 /04 /2017

ΤΡΙΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ

Ένα σημαντικό συνέδριο και έκθεση παράλληλα για τον ελαιοκομικό τομέα, ξεκινά στην Καλαμάτα την Παρασκευή 7 Απριλίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 9 Απριλίου. Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite. Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υποστηρίζει την διοργάνωση μαζί με άλλους φορείς της Μεσσηνίας και όχι μόνο. Σας περιμένουμε όλους εκεί. Δείτε το πρόγραμμα εδώ: http://www.kalamata-olivefestival.gr/.

21 /03 /2017

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ATHENA ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Με 295 δείγματα ελαιολάδων από 10 χώρες ξεκίνησαν σήμερα οι διαδικασίες αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που φέτος λαμβάνει χώρα στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Navarino Dunes στην Costa Navarino της Μεσσηνίας.

O διαγωνισμός Athena αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που οργανώνεται στη χώρα μας, όπως πιστοποιείται από την υψηλή συμμετοχή ξένων ελαιολάδων (φέτος το 45% των δειγμάτων), αλλά και ξένων κριτών, όπου οι 13 στους 21 κριτές είναι από 10 χώρες εκτός Ελλάδος.

Ήδη από πέρσι, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά στη σκιά της Ακρόπολης, ο Athena κέρδισε τις εντυπώσεις και την εμπιστοσύνη του κόσμου του ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Φέτος ο διαγωνισμός ταξίδεψε στην εμβληματική Μεσσηνία, πατρίδα της κορωνέικης, της πιο γνωστής ελληνικής ποικιλίας ελιάς, που λόγω υψηλής ποιότητας φύεται πλέον σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα εκμεταλλευθούν τον ελεύθερο χρόνο τους για να επισκεφθούν τον ελαιώνα της Μεσσηνίας, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, όπως τα Ανάκτορα του Νέστωρα (όπου έχουν βρεθεί αγγεία συντήρησης ελαιολάδου), την περίφημη Βυζαντινή εκκλησία της Χριστιανούπολης και τον όρμο του Ναυαρίνου.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις ημέρες, μέχρι και την Τετάρτη 22/3 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα athenaoliveoil.gr στις 31 Μαρτίου 2017.

Μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού φέτος είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ενώ σημαντική βοήθεια έχουν προσφέρει τοπικοί και περιφερειακοί φορείς όπως ο Δήμος Τριφυλίας, ο Δήμος Πύλου-Νέστωρα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Πληροφορίες: www.athenaoliveoil.gr, [email protected]2107660560

 

Vinetum Event Management

41 ΛεωφόροςΚαρέα. GR-16233 Αθήνα | Τηλ..: +30 210 766 0560 | Email: [email protected]

02 /03 /2017

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)

Ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σεμιναρίων, ξεκινάει η διαδικασία εγγραφών για τον δεύτερο κύκλο. Τα σεμινάρια που ξεκινούν στις 14 Μαρτίου, απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και σε όσους προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 εκπαιδευτικές ώρες και απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε βασικά θέματα του αγροδιατροφικού τομέα.

Οι τίτλοι των σεμιναρίων που θα ξεκινήσουν είναι τα εξής:


  •          Καλλιέργεια Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών
  •          Αξιοποίηση Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών
  •          Επεξεργασία και Τυποποίηση Ελιάς και Ελαιολάδου
  •          Τυποποίηση, Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων
  •          Έναρξη και διαχείριση αγροτικής επιχείρησης
  •          Ηλεκτρονικό marketing αγροτικών προϊόντων

 

Η βιωματική εκπαιδευτική φύση των σεμιναρίων στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας.

Για εγγραφές και οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 27210 25700, κιν. 6985666456 και [email protected]

Επίσης μπορούν να βρουν πληροφορίες στο www.kaem.gr

Γραφείο στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 10 Μαρτίου

22 /12 /2016

ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2017 (ΑΤΗΙΟΟC 2017)

20-22 Μαρτίου 2017, Costa Navarino, Μεσσηνία

Τη διοργάνωση του 2ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum.

O AΤΗIOOC 2017 θα διεξαχθεί στις 20 με 22 Μαρτίου 2017 στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από διάφορες χώρες. Τον περασμένο Μάρτιο, στην 1η του διοργάνωση στην Αθήνα, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια. Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να καθιερωθεί διεθνώς και να συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Η Μεσσηνία επιλέχθηκε φέτος από τους οργανωτές ως χώρος τέλεσης του διαγωνισμού επειδή είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Επίσης, είναι η πατρίδα της ποικιλίας ελιάς «Κορωνέικη», που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, λόγο για τον οποίο η καλλιέργειά της εξαπλώνεται διεθνώς. Η τέλεση του διαγωνισμού μέσα στον ελαιώνα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παλάτι του Νέστωρα, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που αναδεικνύουν τον ελληνικό ελαϊκό πολιτισμό, θα επιτρέψει στους οργανωτές να ενημερώσουν τους κριτές για την ιστορία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Όλοι οι κριτές είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και διαμορφωτές κοινής γνώμης στις πατρίδες τους.

Ο AΤΗIOOC 2017 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το Ίδρυμα έχει σκοπό να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσσηνίας, υποστηρίζοντας αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Είναι, επίσης, η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία «έξτρα παρθένο». Αυτά τα στοιχεία και μόνο δικαιολογούν τη φιλοδοξία να καθιερωθεί στη χώρα μας ένας διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου.
Ωστόσο, εδώ πρέπει να προστεθεί και μία πολιτισμική διάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά η πατρίδα του ελαιολάδου, η πρώτη στον κόσμο που εξημέρωσε την ελιά και στη συνέχεια ανέδειξε το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό προϊόν.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου, έγκυρου, διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, που θα γίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στο ελληνικό ελαιόλαδο. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena» γιατί φέρει το όνομα της θεάς Αθηνάς που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της. Την πρώτη φορά οργανώθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης, φέτος στη Μεσσηνία και στο μέλλον θα «επισκεφθεί» διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό την ανάδειξή τους διεθνώς.

O ATHIOOC είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο, γεγονός που έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

1) Συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.
2) Με την ύπαρξή του και μόνο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, η φήμη του οποίου απλώνεται και μέσω των βραβευμένων ελληνικών ετικετών, οι δε ξένοι κριτές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα γίνονται πρεσβευτές των προϊόντων μας.
3) Συμβάλλει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων.

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της οργάνωσης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.athenaoliveoil.gr και στο 210 766 0560.Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου"

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Ως τώρα έχει υποστηρίξει μία σειρά ενεργειών, που περιλαμβάνουν από έρευνα μέχρι εκπαιδευτικά σεμινάρια. Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, υλοποιούνται δράσεις και μελέτες που αφορούν και στο ελαιόλαδο.

Αν επισκεφτεί κανείς σήμερα την περιοχή της Μεσσηνίας, τόπο προέλευσης της Κορωνέϊκης και της Καλαμών, δύο εμβληματικών ποικιλιών, εύκολα θα αντιληφθεί ότι το ελαιόλαδο θεωρείται βασικό τοπικό προϊόν, φημισμένο μάλιστα για την εξαιρετική του ποιότητα. Σε μια παγκόσμια αγορά όπου το ελαιόλαδο αποτελεί ένα προβεβλημένο αλλά έντονα ανταγωνιστικό προϊόν, η ποιότητα και η αναγνωρισημότητα του ελληνικού ελαιολάδου αποτελούν την ευκαιρία για ανάδειξη και καταξίωση στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υποστηρίζει τη διοργάνωση ενός άρτιου και διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα όπως είναι ο ΑΤΗΕΝΑ INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION (ΑΤΗΙΟΟC) που φέτος φιλοξενείτε στη Μεσσηνία. Ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός μπορεί να αναδείξει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να θέσει τα ελληνικά ελαιόλαδα στο επίκεντρο των εξελίξεων γύρω από την διεθνή αγορά ελαιολάδου.

06 /12 /2016

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2016

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016» που διοργάνωσε το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα. Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον περισσότεροι από 160 παραγωγοί και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” παρουσίασε τα αποτελέσματα που προκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει εντός του έτους και ανταλλάχθηκαν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην εντατική καλλιέργεια της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας με την ονομασία “Χοντροκατσαρή”, από τον κ. Κώστα Δελή, καθηγητή εφαρμογών γενετικής φυτών και βιοτεχνολογίας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας όπου ανέλυσε ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτωρ στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και στη σημασία της παρουσίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία. Η κα Ιωάννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας & Επικοινωνίας του εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος σχετικά με τη σημασία των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο ανάδειξης της σημαντικότητας των μεσσηνιακών προϊόντων ο κ. Δημήτρης Μελεμενής, Chef, αναφέρθηκε στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τριτογενή τομέα. Τέλος, η κα Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στην Greenpeace και ο κ. Κάνταρος, Γεωπόνος, παρουσίασαν τα αποτελέσματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροτών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για αντικατάσταση της μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές. Συντονιστής του πάνελ συζητήσεων ήταν ο κ. Άγγελος Μάρκου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, της εταιρείας GAEA. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις εισηγήσεις στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και συγκεκριμένα στο www.cvf.gr

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” θα ήθελε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους εισηγητές για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της ημερίδας ευελπιστώντας ότι όλοι μαζί θα συμβάλουμε για να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

02 /12 /2016

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Σε κοινωνικό επίπεδο, η κρίση εξακολουθεί να συνιστά σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την καθημερινότητα πολλών ελληνικών οικογενειών, εφόσον τίθεται εν αμφιβόλω τόσο η δυνατότητά τους να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους σε οικονομικό επίπεδο, όσο και η ικανότητά τους να διαχειριστούν τις εντάσεις που προκαλούνται στο εσωτερικό τους σε επίπεδο σχέσεων και ψυχολογικής/συναισθηματικής ισορροπίας.

Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που περιλαμβάνει πλέον και οικογένειες μικρο-μεσαίου εισοδήματος, έχει εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται είτε από ιδιωτικούς κοινωφελείς Οργανισμούς/Φορείς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος και έχουν ως στόχο είτε μόνο την περιορισμένη οικονομική ανακούφιση σε όρους υλικών παροχών (πχ. προγράμματα επισιτισμού, επιδότησης ενοικίου κτλ.), είτε μόνο την παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικές.

Αυτό, γιατί ενώ δεν απαντούν στο κεντρικό θέμα της εργασιακής αποκατάστασης ταυτόχρονα ενέχουν τον κίνδυνο να καθηλώσουν τις οικογένειες σε συμπεριφορές «προνοιακού πελάτη» εφόσον τις αποδυναμώνουν από το κίνητρο της αυτενέργειας.

Με βάση τα παραπάνω, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υποστηρίζει την πρωτοβουλία των παιδικών χωριών SOS για τη λειτουργία ενός Κέντρου Συμβουλευτικής-Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Οικογενειακής Υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα παρακάτω στοιχεία:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27210-98660

Email: [email protected]

28 /11 /2016

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2016

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” διοργανώνει την ετήσια ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016», τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στις 17:00, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.
Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δράσεων και μελετών που υλοποιήθηκαν εντός του έτους καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν συμπεράσματα και στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην εντατική καλλιέργειας της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας με την ονομασία “Χοντροκατσαρή”, από τον κ. Κώστα Δελή, καθηγητή εφαρμογών γενετικής φυτών και βιοτεχνολογίας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Σημαντική θα είναι επίσης η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας όπου θα αναλύσει ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτωρ στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα αναφερθεί στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και στη σημασία της παρουσίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία. Η κα Ιωάννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας & του εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος σχετικά με τη σημασία των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο ανάδειξης της σημαντικότητας των μεσσηνιακών προϊόντων ο κ. Δημήτρης Μελεμενής, Executive Chef στην Costa Navarino, θα αναφερθεί στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τριτογενή τομέα. Τέλος, η κα Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στην Greenpeace θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροτών στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για αντικατάσταση μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές. Συντονιστής του πάνελ συζητήσεων θα είναι ο κ. Άγγελος Μάρκου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, της εταιρείας GAEA.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν τα οποία προκύπτουν μέσα από συνεργασίες που αναπτύσσει το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”. Στόχος είναι να δοθούν πληροφορίες και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό θα σας παρακαλούσαμε όπως επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας στα παρακάτω στοιχεία:
210 9490 253 και στο 27230 28353 - 6986689093
e: [email protected]

03 /11 /2016

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΚΑΕΜ)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές των σεμιναρίων του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ).

Τα σεμινάρια που θα ξεκινήσουν το χειμερινό τετράμηνο είναι:

1) Αξιοποίηση Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών
2) Επεξεργασία και Τυποποίηση Ελιάς
3) Επεξεργασία και Τυποποίηση Ελαιολάδου
4) Τυποποίηση, Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων
5) Έναρξη και διαχείριση αγροτικής επιχείρησης
6) Ηλεκτρονικό marketing αγροτικών προϊόντων

Στόχος του ΚΑΕΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Το ΚΑΕΜ θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας, και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 ώρες και θα πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους εντός του έτους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 27210 25700, κιν. 6985666456 και [email protected]

Επίσης μπορούν να βρουν πληροφορίες στο www.kaem.gr

Γραφείο στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

12 /10 /2016

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η παρουσίαση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, η υλοποίηση του οποίου έγινε με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, στο πλαίσιο υποστήριξης του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, ανέθεσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Κέντρου στο γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση μηνυμάτων του προέδρου του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, κ. Αχιλλέα Β. Κωνσταντακόπουλου και του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρος. Πάνου Κανέλλη. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Βελισσαρίου και ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος Κρανιώτης.

«Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” ανταποκρινόμενο στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για περισσότερες ευκαιρίες πρακτικής και εκπαίδευσης σε αγροδιατροφικά θέματα, ξεκίνησε μια συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας. Σκοπός του Κέντρου είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής. Οι αγρότες αλλά και γενικότερα οι επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, μπορούν να συμμετέχουν στα βιωματικά σεμινάρια που θα προσφέρονται, καθώς και να επωφεληθούν από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από αυτό. Η συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική που διαθέτει την επιχειρηματική τεχνογνωσία καθώς και η υποστήριξη από τον Δήμο Καλαμάτας, το ΤΕΙ Πελοποννήσου και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας που γνωρίζουν τις τοπικές ανάγκες, εξασφαλίζουν την επιτυχία του Κέντρου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσπάθεια θα ωφελήσει πολλαπλά όλους τους ενδιαφερόμενους και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα στην Μεσσηνία και την Πελοπόννησο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, Ξενοφών Κάππας.
«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε την κοινή προσπάθεια του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα της Μεσσηνίας στον Αγροδιατροφικό τομέα. Η σημερινή ημέρα είναι το επιστέγασμα συζητήσεων που κράτησαν πολλούς μήνες και που ανέδειξαν σαν κοινό τόπο την πεποίθηση μας ότι η αγροδιατροφική αλυσίδα μπορεί να δώσει το πολιτιστικό στίγμα ενός τόπου και να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξή του. Η κοινή αυτή προσπάθεια ξεκινά τη ζωή της με πλούσια προίκα το σοβαρό έργο των δυο ιδρυτικών φορέων, που ο κάθε ένας είναι καταξιωμένος στο αντικείμενό του. Στη συνεργασία μας, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή φέρνει ένα συνδυασμό σύγχρονης επιστημονικής τεχνογνωσίας, επιχειρηματικού πνεύματος και αριστείας στην βιωματική κατάρτιση. Το ΚΑΕΜ ξεκινά τη δραστηριότητά του με μια σειρά σεμιναρίων τεχνικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Σκοπεύουμε όμως στο άμεσο μέλλον να εστιάσουμε τη προσοχή μας όλο και περισσότερο στην εξατομικευμένη συμβουλευτική για να στηρίξουμε άμεσα, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο, τις επιχειρηματικές προσπάθειες των Μεσσηνίων. Στην προσπάθειά μας αυτή προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Η συνεργασία της Σχολής στο πλαίσιο του ΚΑΕΜ με το ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι για μας ένας ελπιδοφόρος οιωνός, δείχνει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Καλαμάτα και είμαστε σίγουροι ότι και άλλοι πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι και δυναμικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις που θα αγκαλιάσουν το Κέντρο και θα στρατευτούν δίπλα μας», υπογράμμισε ο διευθυντής Γραφείου Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος.
Στόχος του ΚΑΕΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Το ΚΑΕΜ θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικής παιδείας, και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε γνωστό ότι το τα σεμινάρια που θα ξεκινήσουν άμεσα θα επικεντρωθούν στην τυποποίηση και επεξεργασία της ελιάς & του ελαιολάδου, στην καλλιέργεια και αξιοποίηση αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και στην επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων. Επίσης, θα ξεκινήσουν σεμινάρια που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην έναρξη αγροδιατροφικής επιχείρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια και τις εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Κινητό: 6983749267
Σταθερό: 27230 28353

31 /10 /2016

ΤΑΦΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ, ΤΟΥ 1500 Π.Χ.

Μια εκπληκτική νέα ανασκαφή ήρθε στο φώς από την αρχαιολογική σκαπάνη του Jack Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο. Ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της Χώρας συνεχίζει να εκπλήσσει φέρνοντας στο φώς νέα σημαντικά, μοναδικής αρχαιολογικής αξίας αλλά και ομορφιάς αντικείμενα. Τη διαδικασία ταυτοποίησης και συντήρηση τους ανέλαβε να υποστηρίξει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Περισσότερα στοιχεία για την μοναδική ανακάλυψη παρακάτω:

Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.
Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες (1000) ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.
Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.
Το ανάκτορο του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ανασκάφηκε από τον Carl Blegen, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Η ανασκαφή του Blegen επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορος και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Davis και η Stocker ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο.
Στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό, μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους —κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από πενήντα (50) σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα (4) χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή.
Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία. Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή.
Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη, αναφέρουν οι ανασκαφείς. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.
Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, ο Jack L. Davis και η Sharon R. Stocker σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος. Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές.
Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Cincinnati (Οχάϊο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cincinnati στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το Louise Taft Semple Fund του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati και από ιδιώτες χορηγούς, όπως ο Ελληνοαμερικανός Φωκίων Ποταμιάνος, οι James H. Ottaway, Jr., Trustee of the American School Classical Studies at Athens και ο Robert McCabe, President of the Board of Trustees of the American School Classical Studies at Athens και η σύζυγός του Dina McCabe.


Κατάλογος Ευρημάτων

Χρυσά: Τέσσερα (4) ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια∙ δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0.76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους.

Ασημένια: Έξι (6) ασημένια κύπελλα.

Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα.

Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κλπ., μινωικής τεχνοτροπίας.

Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια.

Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.


04 /10 /2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στις 19:00, στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας.
Η ίδρυση της νέας δομής έγινε με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, στο πλαίσιο υποστήριξης του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, ανέθεσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Κέντρου στο γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Στόχος του ΚΑΕΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Το ΚΑΕΜ θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας, και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 ώρες και θα πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους εντός του έτους.

Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους.

03 /10 /2016

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό κάτοικοι και επισκέπτες από την Πύλο, την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τον καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής των πουλιών, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οργανώθηκε καθαρισμός της παραλίας του Διβαρίου από εθελοντές και φίλους της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Συλλέχθηκαν περισσότερες από 20 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Στο τέλος του καθαρισμού όλοι οι συμμετέχοντες καθώς και οι λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Οι συμμετέχοντες παράλληλα με τον καθαρισμό είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν σε αυτό το όμορφο περιβάλλον που προσφέρει η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και να παρατηρήσουν κάποια είδη πουλιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.
Μετά το τέλος του καθαρισμού, το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη δράση και με το αίσθημα ότι όλοι μαζί μπορούμε να αναδείξουμε τη περιβαλλοντική αξία της περιοχής μας.
Ο καθαρισμός της Λιμνοθάλασσας στη Γιάλοβα έγινε με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ.

28 /09 /2016

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ 2016 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, στις 2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός στην περιοχή του Διβαρίου, στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα. Τόπος συνάντησης είναι το παλιό αντλιοστάσιο στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα και ώρα 9:30 πμ.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ιδιαίτερα των μεταναστευτικών πτηνών, που κάνουν εδώ τον πρώτο τους σταθμό ταξιδεύοντας από την Αφρική για τη βόρεια Ευρώπη. Πλήθος θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών έχουν εδώ τον βιότοπό τους, με κυριότερο τον αφρικανικό χαμαιλέοντα, που αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

Παράλληλα, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ζώνη αρχαιολογικής προστασίας, αφού διαθέτει μοναδικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν. Φορέστε άνετα ρούχα, κατάλληλα παπούτσια και λάβετε μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Για την καλύτερη δυνατή μετακίνηση των ενδιαφερόμενων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα ξεκινήσει λεωφορείο από την Καλαμάτα προς τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, το πρωί της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου. Δε θα υπάρξει κόστος μετακίνησης για τους ενδιαφερόμενους. Παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα παρακάτω στοιχεία.

Εκτός από την απομάκρυνση των απορριμμάτων, στόχος είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε την αξία της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε την δράση προσφέροντας λίγο από τον χρόνο και την καλή σας διάθεση.

Όλοι Μαζί Μπορούμε να Κάνουμε τον Τόπο μας πιο Όμορφο!


Ο καθαρισμός της Λιμοθάλασσας στη Γιάλοβα θα γίνει με την υποστήριξη του Ιδρύμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ.


Καθαρισμός Παραλίας Διβαρίου
Συνάντηση στο Παλιό Αντλιοστάσιο – Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, Κυριακή, 2 Οκτωβρίου ώρα 9:30 π.μ.
Στοιχεία Επικοινωνίας Φιλάρετος Βούρκος, τηλ. 6977482806 ή Διονύσης Παπαδάτος, τηλ. 6986689093

31 /05 /2016

«ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» 2016

Με τη συμμετοχή άνω των 120 επαγγελματιών και παραγωγών της Μεσσηνίας, καθώς και με 527 B2B συναντήσεις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διημερίδα ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης εξαγωγών των μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Filoxenia με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. 

Περισσότεροι από 120 επαγγελματίες και παραγωγοί της Μεσσηνίας παρακολούθησαν τη διημερίδα. Πραγματοποιήθηκαν 13 εισηγήσεις μεταξύ των οποίων από αγοραστές και γνώστες των εξαγωγών, προσφέροντας την εμπειρία τους, πολύτιμη ενημέρωση και σημαντικές πρακτικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες. Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας έγινε ενημέρωση μεταξύ άλλων για τη βιομηχανία και οικονομία του ελαιολάδου και άλλων μεσσηνιακών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, τις διεθνείς τάσεις της αγοράς, το νομικό πλαίσιο εξαγωγών καθώς και τους τρόπους επιτυχημένου branding και marketing. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων και αναλύθηκαν προτάσεις για μία επιτυχημένη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας Εξαγωγών, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές. Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούν στα αγροτικά προϊόντα και πως η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε εξωστρεφή επιχείρηση, στο νομικό πλαίσιο εξαγωγών, στη δημιουργία και σχεδιασμό συσκευασιών αγροτικών προϊόντων και στο εξαγωγικό marketing. 

Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας πλαισίωσαν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα συμμετείχαν σε επαγγελματικές συναντήσεις (Β2Β meetings) με αγοραστές από χώρες όπως Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία όπου είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα- συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια. Πραγματοποιήθηκαν 527 B2B (business to business) συναντήσεων ανάμεσα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας και αγοραστές από το εξωτερικό, ενώ έχουν προχωρήσει ήδη και σε κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών.

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια συνεχίζουν έμπρακτα την προσπάθεια που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της τοπικής κοινωνίας με σαφή προσανατολισμό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

19 /05 /2016

«ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2016»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν για μια ακόμα χρονιά τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου", σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου 2016. 
Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - Chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - Chef & συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”. 
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου», είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους πλούσιους λαχανόκηπους της Costa Navarino. 
Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε σχετικά με τα σεμινάρια: «Το όραμα του Καπετάν Βασίλη για τη Μεσσηνία εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό για όλους μας και το Ίδρυμα τιμά επάξια αυτή την παρακαταθήκη. Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους προς όφελος στην ουσία της περιοχής συνολικά».
Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα κρέατος συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως “Βιολογικό κοκοράκι με κριθαράκι, αρακά, σάλτσα από σταφίδες και κρασί Μοσχάτο”, “Κατσικάκι με βλαστούς ντοματιάς και πουρέ από καρότο αρωματισμένο με κύμινο”, “Μπακαλιάρος Τσιλάδια”, “Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, φιστίκια, ‘παστό’ και ξύδι”, “Πικάντικες γαρίδες”, “Σύγκλινο με αφρό καγιανά στο κέλυφος”, “Κουσκούς κουνουπιδιού καπαμά”, “Τσιλάδια με τεμπούρα μπακαλιάρου” και “Scrabbled eggs με αγκινάρες και πάστα ελιάς”. 
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου", κ. Ξενοφώντας Κάππας, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε την μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το ζωντανό και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου σχετικά με αυτόν τον θεσμό. Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας».

09 /05 /2016

«ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» 2016

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια συνδιοργανώνουν για τρίτη χρονιά διημερίδα σχετικά με την προώθηση των εξαγωγών της Μεσσηνίας. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Στόχος της διημερίδας παράλληλα με την υποστήριξη και την προώθηση των εξαγωγών, είναι η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών της Μεσσηνίας σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές εξαγωγών αγροτικών διατροφικών προϊόντων. Παράλληλα θα γίνει και δικτύωση με μεγάλους ξένους αγοραστές.
Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας θα γίνει ενημέρωση μεταξύ άλλων για την ποιότητα των προϊόντων, τις εξαγωγικές προοπτικές, θέματα marketing και για τις νέες τάσεις της αγοράς. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές. Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας θα πλαισιώνουν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις (Β2Β meetings) με αγοραστές από χώρες όπως Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία όπου μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα-συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (προσπέκτους, καταλόγους προϊόντων κλπ).

Τα κριτήρια επιλογής των μεσσηνιακών εταιρειών που θα πάρουν μέρος στις επαγγελματικές συναντήσεις είναι:

α) να διαθέτουν εξαγωγική εμπειρία (υφιστάμενη εξαγωγική δραστηριότητα, συμμετοχή σε Εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές)
β) να διαθέτουν ενημερωτικό-προωθητικό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά (προωθητικό φυλλάδιο, roll up banner 2X0,8 μ. κτλ)
γ) να διαθέτουν δείγματα του προϊόντος

Η επίσημη γλώσσα των επιχειρηματικών συναντήσεων θα είναι τα αγγλικά. Η συμμετοχή για όλους τους συμμετέχοντες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 18 Μαΐου 2016
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο
τηλ. :27210 62218
Email: [email protected]
ή ώρες εκτός γραφείου στο κιν.: 6986689093.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαΐου 2016, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός θέσεων είναι προκαθορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

19 /04 /2016

«ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2016»

4ος κύκλος «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» από το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου


Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6 Μαΐου 2016

To Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” στη Μεσσηνία, με συνέπεια στην ανάδειξη, προώθηση και ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη και τη σημασία της Μεσσηνιακής κουζίνας ως επέκταση της Μεσογειακής διατροφής, διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Navarino Dunes της Costa Navarino, στις 10, 11 & 12 Μαΐου 2016.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση και η γνωριμία των συμμετεχόντων με την ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας εστιάζοντας στην ποικιλία των εκλεκτών τοπικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή. Δίπλα σε σημαντικούς επαγγελματίες του χώρο όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - Γενικός υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - Chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - Chef & συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν μοναδικές εμπειρίες, αλλά και πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις. Οι καταξιωμένοι σεφ, θα μαγειρέψουν και θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τοπικές μεσσηνιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας πάντα υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, συνδυασμένες με σύγχρονες γαστρονομικές γεύσεις και μεθόδους μαγειρέματος.

Το πρόγραμμα του τριήμερου σεμιναρίου περιλαμβάνει την εκπαίδευση περίπου 150 επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες, ενώ το κάθε σεμινάριο θα διαρκεί 4 ώρες ανά ομάδα και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό κύκλο. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει γευσιγνωσία ελαιολάδου καθώς και επίσκεψη στους λαχανόκηπους της Costa Navarino.

Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες μάγειρες, Chef, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, πιστός οπαδός και υποστηρικτής της Μεσσηνιακής διατροφής, υλοποιεί καινοτόμες δράσεις για τη διάσωση, καταγραφή και μελέτη της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα Σεμινάρια Γαστρονομίας, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” έχει δημιουργήσει επίσης το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής διατροφής με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση των παραδοσιακών Μεσσηνιακών Συνταγών, καθώς και τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των συνταγών. Τα Σεμινάρια Γαστρονομίας αποτελούν σημαντική ενότητα αυτού του ξεχωριστού έργου, και τα αποτελέσματα καθώς και οι συνταγές από τον θεσμό θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.messiniandiet.gr .

Μέσω του διαδικτύου τόπου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς και συνταγές που έχουν διαφυλαχθεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μεσσηνιακής Διατροφής.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα φετινά Σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62218 και ώρες 9.00-15.00. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να επικοινωνούν στο 6986 689093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.

Προθεσμία προεγγραφών: 6 Μαΐου 2016
Σημείωση: θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Παρακάτω θα βρείτε το Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Γαστρονομίας 2016

31 /03 /2016

«ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» 2016

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια συνδιοργανώνουν για τρίτη χρονιά διημερίδα σχετικά με την προώθηση των εξαγωγών της Μεσσηνίας. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Μαΐου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα. Οι εργασίες του διημέρου θα διεξαχθούν με την οργανωτική υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Στόχος της διημερίδας παράλληλα με την υποστήριξη και την προώθηση των εξαγωγών, είναι η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών της Μεσσηνίας σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές εξαγωγών αγροτικών μεσσηνιακών προϊόντων. Παράλληλα θα γίνει και δικτύωση με μεγάλους ξένους αγοραστές.
Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας θα γίνει ενημέρωση μεταξύ άλλων για την ποιότητα, τις εξαγωγικές προοπτικές, θέματα marketing και συσκευασίας καθώς και για τις νέες τάσεις της αγοράς. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές. Τις ενημερωτικές εργασίες της Διημερίδας θα πλαισιώνουν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις με αγοραστές από χώρες όπως Oλλανδία, Γερμανία, Σκανδιναβικές, Βέλγιο, Αγγλία και Κύπρο, όπου μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα-συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (προσπέκτους, καταλόγους προϊόντων κλπ).

Τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών που θα πάρουν μέρος στις επαγγελματικές συναντήσεις είναι:

α) να διαθέτουν εξαγωγική εμπειρία (υφιστάμενη εξαγωγική δραστηριότητα, συμμετοχή σε Εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές)
β) να διαθέτουν ενημερωτικό-προωθητικό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά (προωθητικό φυλλάδιο, roll up banner 2X0,8 μ. κτλ)
γ) να διαθέτουν δείγματα του προϊόντος

Η επίσημη γλώσσα των επιχειρηματικών συναντήσεων θα είναι τα αγγλικά.

Η συμμετοχή για όλους τους συμμετέχοντες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι δωρεάν.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 18 Μαΐου 2016

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα
τηλ. :27210 62218

Email: [email protected]

ή κατά τις απογευματινές ώρες στο κιν.: 6986689093.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαΐου 2016, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα.

01 /03 /2016

5Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πέμπτη και πρώτη για το 2016, «Γεωπονική Συνάντηση» στο Διαβολίτσι, Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μουρούτογλου Χρήστος, Καθηγητής Εφαρμογών, από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ανέλυσε θέματα για τη «Διαχείρηση της άρδευσης στον ελαιώνα - προβήματα & προοπτικές». Ύστερα από την εισήγηση, ακολούθησε συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Για την επόμενη «Γεωπονική συνάντηση» οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”.

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη", επιδιώκει μέσα από τη συγκεκριμένη δράση να ενημερωθούν οι παραγωγοί για σημαντικά θέματα και εξελίξεις του αγροτικού τομέα.

23 /12 /2015

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τέταρτη «Γεωπονική Συνάντηση» στην Κορώνη, Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αναστάσιος Κώτσιρας, Γεωπόνος, Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Αγροτικού Ινστιτούτου Καλαμάτας, ανέλυσε θέματα για την «Ορθολογική λίπανση της ελιάς». Ύστερα από την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Η επόμενη «Γεωπονική συνάντηση» θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2016 και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”.

09 /11 /2015

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2015»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015» που διοργάνωσε το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα. Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 170 παραγωγοί και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” παρουσίασε τα αποτελέσματα που πρoκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει και ανταλλάχθηκαν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Η εν λόγω μελέτη αφορά την επίδραση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων σε υγιείς ενήλικες. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια και στο Τμήμα ΄Ερευνας της Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ένα επίσης θέμα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μπιλάλη σχετικά με τα πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και τις δυνατότητες προώθησής τους. Ο κ. Σωτήρης Κουτσομήτρος, από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έδωσε τις κατευθύνσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - “ΚΑΠ”, ενώ οι κύριοι Ιωάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέλυσαν την επέκταση του “ΠΟΠ Καλαμάτα”.
Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής από τον κ. Ξενοφώντα Κάππα και την κα Μαρία Μαυρογένη, καθώς και με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων συνεργασίας του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, η οποία έγινε από τον κ. Βασίλη Δημόπουλο και την κα Ιωάννα Μηλιώνη.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, κ. Δημήτριο Βελισσαρίου.

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” θα ήθελε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους εισηγητές για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της ημερίδας και στο όραμα να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

03 /11 /2015

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια* και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη" και την εταιρεία Gaea. Στα πλαίσια της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύσταση τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή στους ανθρώπους που έγινε για πρώτη φορά έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η "φαρμακευτική" του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα. Αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που επίσης αναστέλλεται από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), και σε αυτή τη δράση στηρίζεται η καθημερινή χρήση της «παιδικής» ασπιρίνης για τη μείωση του καρδιαγγειακών κινδύνων. Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων είναι ένα ευαίσθητο μέτρο της επίδρασης της χαμηλής δόσης ασπιρίνης και χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο μελέτης της ελαιοκανθάλης ως προς την ικανότητα της να προστατεύει από τη δημιουργία βρόμβων και επομένως από τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών.

Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Σε αυτή τη έρευνα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες. Εννέα άνδρες φυσιολογικού βάρους εντάχθηκαν στη μελέτη και κατανάλωσαν τα τρία ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιολάδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι, από τα 9 άτομα που μελετήθηκαν, 4 παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ τα άλλα 5 άτομα έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.

Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίηση τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία.

«Η Gaea συγχρηματοδότησε την διεθνή κλινική έρευνα στις ΗΠΑ με γνώμονα το όραμα μας που είναι η προώθηση του γαστρονομικού μας πολιτισμού σε όλα τα μέρη της γης, με σεβασμό στις αξίες της καινοτομίας και της ευζωίας των καταναλωτών μας, που επιτυγχάνεται μέσω μιας νόστιμης διατροφής που παράλληλα λειτούργει σαν προληπτική ιατρική.

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πεποίθηση μας, ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο σημαντική η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη - όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας, το ΠΟΠ Σητείας αλλά και αυτό από την Κρίτσα - της Gaea, όντας περισσότερο πλούσιο σε σχέση με άλλες ποικιλίας ελιάς στην Μεσόγειο στην φυσική αντιοξειδωτική - αντιφλεγμονώδη ουσία ελαιοκανθάλη, προσφέρει, έκτος από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gaea.

Ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την παγκόσμια καλή φήμη του Μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα».

«Η πρωτοπόρα αυτή μελέτη έδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα και ανοίγει το δρόμο για την διενέργεια νέας εκτενέστερης μελέτης σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι παράγοντες που καθιστούν ένα ελαιόλαδο να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό τρόφιμο και η ελληνική επιστημονική κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί και να υποστηρίξει την έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ποιοτικού ελαιολάδου» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης που συντόνισε τη μελέτη.

«Νέα εργαλεία όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις» δήλωσε η Δρ. Ελένη Μέλλιου υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Tο Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη" και η Gaea συνεχίζουν να πρωτοπορούν, να καινοτομούν και να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα του ελαιολάδου με στόχο την ανάδειξη της θρεπτικής αξίας του Ελληνικού ελαιολάδου, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια και την αναγνώριση της αξίας του προϊόντος και την εμπιστοσύνη προς αυτό στο εξωτερικό.

* H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διευθυντή του κέντρου ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dan Flynn και υλοποιήθηκε από τους Roberta R. Holt , Karan Agrawal, Selina Wang, Theresa Pedersen, Eleni Melliou, Prokopios Magiatis, John W. Newman.

27 /10 /2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2015»

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” διοργανώνει ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015» την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στις 17:00, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.
Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” παρουσιάζει αποτελέσματα των δράσεών του καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα την αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Ένα επίσης θέμα της ημερίδας είναι η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και οι δυνατότητες προώθησής τους. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα δώσει τις κατευθύνσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - “ΚΑΠ” ενώ εκπρόσωποι θα αναλύσουν την επέκταση του “ΠΟΠ Καλαμάτα”. Τέλος η ημερίδα θα κλείσει με την παρουσίαση του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής αλλά και των αποτελεσμάτων συνεργασίας του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σκοπός τη ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και να ανταλλαχθούν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Ομιλητές: κος Κουτσομήτρος Σωτήρης, Προϊστάμενος τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «ΚΑΠ», Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων, κος Κυριακόπουλος Ιωάννης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, κος Παρασκευόπουλος Αντώνης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κος Μαγιάτης Προκόπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Μπιλάλης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής εργαστηρίου γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Δημόπουλος Βασίλης, Επιστημονικός Υπεύθυνος/Επικεφαλής Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, κα Μηλιώνη Ιωάννα, Υπεύθυνη Ποιότητας & Επικοινωνίας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, κος Κάππας Ξενοφών, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Υπεύθυνος Έργου Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής, κα Μαυρογένη Μαρία, Υπεύθυνη Διαχείρισης Λογαριασμών/Πελατών - MOZAIK

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας στα παρακάτω στοιχεία:
210 9490 253 και στο 27230 28353 - 6986689093
e: [email protected]


Παρακαλώ βρείτε συνημμένα, το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.

21 /09 /2015

ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής διατροφής που υλοποιήθηκε από το“ Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” Σκοπός του είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής καθώς και την παράδοση που τη συνδέει με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μεσσηνιακά προϊόντα καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μεσσηνιακών συνταγών. Η επιλογή των τροφίμων βασίζεται σε διατροφικά & ιστορικά κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσσηνιακής Διατροφής και των παραδοσιακών συνταγών, ενώ αρκετά συναντώνται αυτούσια ή σε διάφορες ποικιλίες και σε άλλα σημεία της Μεσογείου. Οι παραδοσιακές συνταγές που παρουσιάζονται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, έχουν καταγραφεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής παράδοσης. Σημαντική παρουσία στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής έχουν τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής για την εξασφάλιση των προϊόντων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν ευχάριστο διαδικτυακό χώρο όπου θα μπορούν να στείλουν τις δικές τους πληροφορίες και να πάρουν μέρος στη μεγάλη έρευνα για την καταγραφή και ανάδειξη της μεσσηνιακής διατροφής. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, το πλήρες περιεχόμενο του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες γλώσσες.
Από την πλευρά του, το “ Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου.

Σας καλούμε να περιηγηθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.messiniandiet.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο email [email protected] και στο τηλέφωνο 6986689093.

15 /06 /2015

ΤΕDXKALAMATA 2015 “FIRSTEP”

Το TEDxKalamata επιστρέφει για 4η φορά με τίτλο «firstep», στις 27 Ιουνίου, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, επιχειρώντας να διερευνήσει εκείνη την ανθρώπινη στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις το «πρώτο βήμα» τολμώντας να αλλάξεις τη ζωή σου για πάντα.

Οι ομιλητές:
Inna Shevchenko - Η επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος Femen
Rolf Landua - O κορυφαίος φυσικός, επικεφαλής εκπαίδευσης του CERN
Zineb El Rhazoui - Η δημοσιογράφος του Charlie Hebdo που επέζησε
Andreja Pejic - Το πανέμορφο τρανσέξουαλ Top Μodel, μούσα του Jan Paul Gaultier
Mαριέττα Προβοπούλου - Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα
Monika - Η Ελληνίδα τραγουδοποιός με τη «μαγευτική» φωνή
Laurence O’ Rourke - Ο συντονιστής προσεδάφισης της διαστημικής αποστολής Rosetta της ESA
Bob Carey - O «Mr Tutu» που μάχεται των καρκίνο του μαστού
David Kwong - Ο διάσημος μάγος, γητευτής των ψευδαισθήσεων
Homayoon Kazerooni - Ο καθηγητής ρομποτικής του πανεπιστήμιου Berkeley, εμπνευστής του εξωσκελετού
Fio Silva - Το νέο αστέρι της street- art που μεταμορφώνει τους δρόμους του κόσμου

11 σπουδαίοι ομιλητές έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μας αφηγηθούν τα πρώτα τους βήματα • βήματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους, βήματα ικανά να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 20:30 θα ακολουθήσει networking Party στο Arossa, όπου οι θεατές του TEDxKalamata 2015 (δωρεάν είσοδος), θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ομιλητές και να συζητήσουν μαζί τους.

Έχουμε εξασφαλίσει για εσάς τα εξής:

Δωρεάν μεταφορά για 150 άτομα από την Καλαμάτα στην Αρχαία Μεσσήνη και πίσω, που αναχωρούν στις 19:00 από την κεντρική πλατεία (όπισθεν ΟΤΕ)
500 μεταφραστικά συστήματα για Ελληνικά και Αγγλικά (Απαιτείται να έχετε την ταυτότητα σας μαζί)

Για να κλείσετε τις περιορισμένες θέσεις των λεωφορείων παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα γραφεία μας στη Φαρών 136, Καλαμάτα, τηλεφωνικώς στο 27210620662721062066 ή μεσω του [email protected]

Σας προσκαλούμε λοιπόν να ζήσετε μια μαγευτική εμπερία σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Μεσσήνη και 11 σπουδαίους ομιλητές που θα μας εμπνέυσουν.

www.TEDxKalamata.com
www.Facebook.com/TEDxKalamata

14 /06 /2015

3Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη «Γεωπονική Συνάντηση» στους Γαργαλιάνους, Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μουρούτογλου Χρήστος, Καθηγητής Εφαρμογών, από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ανέλυσε θέματα για τη «Διαχείρηση της άρδευσης στον ελαιώνα - προβήματα & προοπτικές». Ύστερα από την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Για την επόμενη «Γεωπονική συνάντηση» οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”.

09 /06 /2015

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο εθελοντικός καθαρισμός στο Δήμο Πύλου-Νέστορος από τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Την Κυριακή, 7 Ιουνίου, συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Πύλου και καθάρισαν την κεντρική Πλατεία, τον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Πύλου, τα μνημεία στον κόλπο του Ναυαρίνου και την Παραλία Διβαρίου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη", το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου, το Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Πύλου «Νέστωρ» και τον Ναυταθλητικό Όμιλο Πύλου.

Σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών του Κέντρου Νέου Καλαμάτας, καθώς και του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Καλαμάτας, οι οποίοι βοήθησαν στον καθαρισμό της περιοχής του Διβαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές συνέχισαν τον καθαρισμό παρά το συννεφιασμένο και κατά διαστήματα βροχερό καιρό. Να θυμίσουμε ότι οι δράσεις καθαρισμού στο Δήμο Πύλου-Νέστορος ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και πρόκειται να συνεχιστούν για όλο το μήνα του Ιουνίου σε διάφορες περιοχές του δήμου.

02 /06 /2015

ΗΜΕΡΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 2015 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 & ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Φέτος η Πύλος θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μέσα από την διοργάνωση πολλαπλών δράσεων καθαρισμού. Μικροί και μεγάλοι εθελοντές θα συνδράμουν ώστε να καθαρίσουμε την παράκτια ζώνη και τον βυθό της Πύλου, τα μνημεία στον Κόλπο του Ναβαρίνου, τον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Πύλου και την παραλία στο Διβάρι. Την δράση διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Πύλου Νέστορος, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Πύλου «Νέστωρ», ο Ναυταθλητικός Όμιλος Πύλου και ο όμιλος Aqua Divers Club.

Εκτός από την απομάκρυνση των απορριμμάτων, στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε την αξία του εθελοντισμού και της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Για αυτό, καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε την δράση προσφέροντας λίγο από τον χρόνο και την καλή σας διάθεση.

Όλοι Μαζί Μπορούμε να Κάνουμε τον Τόπο μας πιο Όμορφο!


Δράσεις Καθαρισμού & σημεία συνάντησης:

Παρασκευή 5 Ιουνίου

• Υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλιό Λιμάνι Πύλου
Συνάντηση στην πλατεία Δημαρχείου, Πύλος, ώρα 9:30 π.μ., υπεύθυνη Ελένη Σιάτρα, τηλ. 697664433

Κυριακή 7 Ιουνίου

1. Καθαρισμός Παραλίας Πύλου
Συνάντηση στην πλατεία Δημαρχείου, Πύλος, ώρα 9:30 π.μ., υπεύθυνος Βασίλης Βρεττάκος, τηλ. 6944501629

2. Καθαρισμός Παραλίας Διβαρίου
Συνάντηση στο Παλιό Αντλιοστάσιο – Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, ώρα 9:30 π.μ., υπεύθυνος Διονύσης Παπαδάτος, τηλ. 6974366287


3. Καθαρισμός Μνημείων – Κόλπου Ναυαρίνου
Συνάντηση στις Εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Πύλου, ώρα 9:30 π.μ., υπεύθυνος Γιώργος Δρούγγος, τηλ. 6948349546

4. Καθαρισμός Προαύλιου χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Πύλου
Συνάντηση στο Κλειστό Γυμναστήριο, ώρα 11:30 π.μ., υπεύθυνη Ανθή Μπαλαφούτη, τηλ. 6932741666

28 /05 /2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 20, 21 & 22 Μαΐου 2015. Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοση της Μεσσηνίας και η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.
Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης έδωσαν το παρών και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου όπως ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino και ο Γιώργος Παπαϊωάννου – Armyra, Navarino Dunes & Παπαϊωάννου στον Πειραιά, και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν μαζί με τους τρεις βραβευμένους σεφ και γνώρισαν νέους τρόπους αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων έτσι ώστε να αναδείξουν τη Μεσσηνιακή κουζίνα. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά να σου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχεις στο όραμα που είχε ο Καπετάν-Βασίλης για τη Μεσσηνία. Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω με τη μαγειρική μου τέχνη σε αυτό το θεσμό και χαίρομαι να βλέπω τη μεγάλη ανταπόκριση των επαγγελματιών της περιοχής. Εύχομαι από καρδιάς οι άνθρωποι του Ιδρύματος ‘Καπετάν Βασίλη’ να κάνουν όσο μεγαλύτερο γίνεται το όραμά του και θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για μένα να συνεχίζω να συμβάλλω από την πλευρά μου στο έργο τους».
Βασικός άξονας στις συνταγές των διακεκριμένων σεφ αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τη σύγχρονη γαστρονομία. Οι συνταγές που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι τρεις σεφ είχαν ως βάση τα θαλασσινά προϊόντα με κάποιες από τις συνταγές να περιλαμβάνουν: Γαρίδες με Χυλοπίτες Σάλτσα Ντομάτας και Μπισκ, Φιλεταρισμένο Λαβράκι με Μους Μελιτζάνας αρωματισμένη με Ματζουράνα, Βακαλάο Τσιλαδιά, , Σαλάτα με Τοπικά Βιολογικά Λαχανικά Εποχής και Φιλέτο Σαρδέλα με φρέσκο θυμάρι.
Η θεωρητική ενότητα των σεμιναρίων ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των κ.κ. Πάρη Κωστόπουλο - Διευθυντή Κουζίνας & Γαστρονομικό Σύμβουλο του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ και Μάνο Κεντικελένη - Head sommelier του Navarino Dunes, όπου συζητήθηκε η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Μεσσηνιακών προϊόντων, καθώς επίσης και ο άρρηκτος δεσμός της γαστρονομίας με την οινολογία. Μέσα από τις συγκεκριμένες ενότητες, οι τοπικοί επαγγελματίες γνώρισαν τις δυνατότητες που κρύβει η Μεσσηνιακή κουζίνα αλλά και τους καλύτερους δυνατούς τρόπους προώθηση της.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», κ. Ξενοφώντας Κάππας, δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση: «Τα ‘Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας’, που πραγματοποιήθηκαν για 3η χρονιά φέτος, αποτελούν πλέον θεσμό για την κοινωνία της Μεσσηνίας. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι οι τοπικοί επαγγελματίες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει το ‘Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη’ και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Στόχος μας παραμένει η συνεχής βελτίωση του γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας, έτσι ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών της περιοχής».

19 /05 /2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών, η εκπαιδευτική δράση με τίτλο "Προωθώντας την ποιότητα του ελαιολάδου μέσα από τη γευσιγνωσία", η οποία σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη" και την υποστήριξη του εργαστηρίου γευσιγνωασίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος περίπου 150 μαθητές. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά το πώς συνδέεται η ποιότητα του ελαιολάδου με όλα τα στάδια της ζωής του ελαιόδεντρου και του ελαιοκάρπου. Μέσα από αυτή τη δράση γνωρίζουν όλα τα στάδια, από τις πρακτικές καλλιέργειας μέχρι την επεξεργασία και την τυποποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση των αισθητήριων οργάνων του ανθρώπου ως εργαλεία λήψης αξιόπιστης πληροφορίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας.

07 /05 /2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 20, 21 & 22 Μαΐου 2015 και έχουν ως στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής κουζίνας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση στην ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας αξιοποιώντας τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Μέσα από τις πολύτιμες γνώσεις αλλά και την καθοδήγηση σημαντικών επαγγελματιών του χώρου όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside και ο Σωτήρης Ευαγγέλου - Grande Bretagne & King George στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις. Οι τρεις διακεκριμένοι σεφ, θα μαγειρέψουν και θα παρουσιάσουν τοπικές μεσσηνιακές συνταγές, ενώ από το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, ο Πάρης Κωστόπουλος, Διευθυντής Κουζίνας & Γαστρονομικός Σύμβουλος και ο Βενυχάκης Κωνσταντίνος, Chef & Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης θα προσφέρουν πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Μεσσηνιακών προϊόντων.

Το πρόγραμμα του τριήμερου σεμιναρίου περιλαμβάνει την εκπαίδευση περίπου 150 επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 6 ομάδες, ενώ το κάθε σεμινάριο θα διαρκεί 3 ½ ώρες ανά ομάδα και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό κύκλο, καθώς επίσης και γευσιγνωσία.

Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες μάγειρες, CHEF, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων. Στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62218, 62200 και ώρες 9.00-15.00. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.

Προθεσμία προεγγραφών: 15 Μαΐου 2015
Σημείωση: θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

04 /03 /2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ"

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Προωθώντας την ποιότητα του ελαιολάδου μέσα από τη γευσιγνωσία" και απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την υποστήριξη του εργαστηρίου γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 250 μαθητές της Μεσσηνίας.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά το πώς συνδέεται η ποιότητα του ελαιολάδου με όλα τα στάδια της ζωής του ελαιόδεντρου και του ελαιοκάρπου. Μέσα από αυτήν τη δράση γνωρίζουν όλα τα στάδια, από τις πρακτικές καλλιέργειας μέχρι την επεξεργασία και την τυποποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη χρήση των αισθητήριων οργάνων του ανθρώπου ως εργαλεία λήψης αξιόπιστης πληροφορίας. Η γευσιγνωσία ελαιολάδου έχει προσαρμοστεί στο επίπεδο των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ευελπιστώντας να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές για την αξία και την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου.
Σκοπός του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” είναι κάθε χρόνο να αλλάζει η περιοχή υλοποίησης - πέρυσι στην Καλαμάτα, την φετινή χρονιά στην περιοχή της Πύλου- με σκοπό να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση από σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.

03 /03 /2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 2Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη «Γεωπονική Συνάντηση» στο Διαβολίτσι, Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αναστάσιος Κώτσιρας, Γεωπόνος, Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Αγροτικού Ινστιτούτου Καλαμάτας, ανέλυσε θέματα για την «Ορθολογική λίπανση της ελιάς». Ύστερα από την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Η επόμενη «Γεωπονική συνάντηση» θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”.

25 /02 /2015

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ & ΣΥΖΗΤΗΣΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 19:30, ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ

Με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” έχει ξεκινήσει μία σειρά από συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Καθηγητές και επαγγελματίες συζητούν και αναλύουν θέματα του αγροτικού τομέα. Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές σε όλους τους ενδιαφερόμενους και μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”.
Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου, στο Διαβολίτσι. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αναστάσιος Κώτσιρας, Γεωπόνος, Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Αγροτικού Ινστιτούτου Καλαμάτας, θα μιλήσει για την «Ορθολογική λίπανση της ελιάς». Ύστερα από τη σύντομη εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η «Γεωπονική συνάντηση» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο καφενείου «ΤΣΟΥΜΑΝΗ», στο Διαβολίτσι.

18 /02 /2015

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΧΑΝΙΑ – ΑΘΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

Παρ’ ότι η Κορωνέικη ποικιλία δικαιωματικά κυριαρχεί ως μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα άλλων ελληνικών ποικιλιών τα οποία χρήζουν διερεύνησης, προβολής και αξιοποίησης.

Στο πρόγραμμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» αναλύθηκαν τα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές ποικιλίες με σκοπό τη σύνθεση νέων γεύσεων και αρωμάτων σε πολυποικιλιακά ελαιόλαδα και τη σταθερή αναπαραγωγή τους σε κάθε ελαιοκομική περίοδο.

Εκπαιδευτές του προγράμματος ήταν διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί γευσιγνώστες του πολυποικιλιακού ελαιόλαδου. O Dr. Antonio Lauro, από την κατ’ εξοχήν εξαγωγική χώρα στο ελαιόλαδο, την Ιταλία, και ο Dr. Richard Gawel, από την Αυστραλία, μία χώρα με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και έντονα αναπτυσσόμενη παραγωγή ελαιόλαδου.

Το διήμερο πρόγραμμα διεξήχθη σε τρεις πόλεις: Καλαμάτα, Χανιά και Αθήνα, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής προώθησης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας. Συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα στελέχη εταιρειών, παραγωγοί, και μέλη ομάδων γευσιγνωσίας ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία στην Αθήνα της κα. Selin Ertur, διακεκριμένης γευσιγνώστριας και τέταρτης γενιάς παραγωγός ελαιόλαδου της Τουρκίας.

Σκοπός της πρώτης ημέρας του προγράμματος ήταν η αρωματική ανάλυση και περιγραφή των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών: Κορωνέικη, Μανάκι, Αθηνολιά, Κολοβή, Μάκρη, Τσουνάτη, Μεγαρίτικη, Αμφίσσης, Καλαμών και Μαυρολιά. Κατά τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε σύνθεση πολυποικιλιακών ελαιόλαδων με βάση ζητούμενα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά αλλά και αναγνώριση των επιμέρους ποικιλιών πολυποικιλιακού ελαιόλαδου.

Η δράση υποστηρίχθηκε από το τεχνικό πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου αλλά και την αρωγή χορηγών του Εργαστηρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών «Kalamata Papadimitriou», «AGRO.POLY», «Σύμπραξη Συμβουλευτική» και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, σταθερού υποστηρικτή του Εργαστηρίου από το 2012, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στις εταιρείες που με μεγάλη ευγένεια προσέφεραν τα ελαιόλαδά τους για τις ανάγκες του προγράμματος και συγκεκριμένα:
AGRO.POLY (ποικιλία Μαυρολιά), Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία «ΑΝΑΤΟΛΗ» (ποικιλία Τσουνάτη), Αναστάσιος Βλαχόπουλος (ποικιλία Μανάκι), Eirini Plomariou (ποικιλία Κολοβή), Ελαιοτριβείο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε.» (ποικιλία Μάκρη) , Epikouros Organic Products (ποικιλία Κορωνέικη), Μηλιώνης Ηλίας & ΣΙΑ (ποικιλία Κορωνέικη), Pelion Olive Farms (ποικιλία Αμφίσσης), Σεραφείμ Γκίκας (ποικιλία Μεγαρίτικη), Sotirali-Bio Pure Organic Olive oil products and Honey (ποικιλία Αθηνολιά).

29 /01 /2015

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ CREDITS4HEALTH

WHAT. Τί είναι το Credits4Health (C4H);
Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής καινοτομίας και προώθησης της υγείας χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 7ου Προγράμματος Πλαισίου. Μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα κινήτρων και εξατομικευμένων διαδρομών σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, στο σχεδιασμό της οποίας συνέβαλλαν γιατροί, διατροφολόγοι, επιστήμονες ειδικοί σε θέματα κινησιολογίας και ιατρικής δεοντολογίας, ψυχολόγοι και επαγγελματίες από τον χώρο της επιστήμης και τη ς τεχνολογίας. Ως στόχο του έχει να υποστηρίξει άτομα ώστε να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να ακολουθούν μια σωστή σωματική δραστηριότητα, συμβάλλοντας έτσι στη μέγιστη διάδοση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τ ον ιστότοπο www.credits4health.gr.

WHO. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;
Οποιοσδήποτε εγγραφεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έχει ηλικία μεταξύ 20 και 65 ετών, διαμένει μόνιμα σε μια από τις περιοχές διεξαγωγής της μελέτης και μπορεί να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα C4H μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (pc), τάμπλετ (tablet) και έξυπνου τηλέφωνου (smartphone) με σύνδεση στο διαδίκτυο.

WHY. Ποιος είναι ο σκοπός του C4H;
Ο σκοπός του C4H είναι να βελτιώσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων δρώντας σε τρία διαφορετικά επίπεδα: 1) τον περιορισμό της καθιστικής ζωής και την άσκηση με σωστή σωματική δραστηριότητα, 2) την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής βασισμένης στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής, 3) τη συμμετοχή σε μια πιο ενεργή κοινωνική ζωή. Πραγματοποιώντας τις καλύτερες πρακτικές στον τομέα της φροντίδας για την υγεία και με την εμπειρία καταξιωμένων επαγγελματιών στους τομείς της υγείας, και , της δεοντολογίας, , το C4H
έχει την πρόθεση να δημιουργήσει και να αξιολογήσει ένα σύστημα απλής και αποτελεσματικής προσέγγισης που βασίζεται στη χρήση νέων τεχνολογιών, με μακροπρόθεσμο στόχο να το καταστήσει βιώσιμο και εφαρμόσιμο στο μέλλον και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

WHERE. Πού πραγματοποιείται το C4H;
Στην Ελλάδα, στον δήμο Πύλου- Νέστορος. Στην Ιταλία, στην πόλη της Φλωρεντίας (μητροπολιτική ζώνη) και στην περιοχή του Σαλέντο (επαρχίες Μπρίντιζι, Λέτσε και Τάραντα). Στην Ισπανία, στην πόλη Τζιρόνα.

WHEN. Πότε πραγματοποιείται και πόσο διαρκεί;
Το C4H προβλέπει 3 φάσεις και θα λήξει στα τέλη του 2016. Σήμερα αρχίζει η πρώτη φάση του προγράμματος, που θα διαρκέσει 3 μήνες. Όμως, υπάρχει χρόνος για τις εγγραφές μόνο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Αν, δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος συμμετοχής, λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων θέσεων ή λόγω λήξης της προβλεπόμενης προθεσμίας, είναι δυνατό να συμπληρώσει κάποιος τη φόρμα εγγραφής και να αφήσει τα στοιχεία του για να συμμετάσχει στις επόμενες φάσεις του C4H.

HOW. Πώς λειτουργεί το C4H;
Πηγαίνετε στον ιστότοπο www.credits4health.gr, πληροφορηθείτε για τα πλεονεκτήματα του C4H και, εφόσον πληρείτε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή, κάντε κλικ πάνω στο πλαίσιο «εγγραφή». Αρκεί να συμπληρώσετε μια σύντομη φόρμα εγγραφής. Η ομάδα του προγράμματος θα έρθει σε επαφή μαζί σας για να προγραμματιστεί μια συνάντηση σε ένα από τα πλησιέστερα κέντρα διεξαγωγής της μελέτης. Αφού ελεγχθεί εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, το προσωπικό του C4H θα σας δώσουν τα διαπιστευτήρια για να έχετε πρόσβαση στην πλατφόρμα του C4H, και το προσωπικό σας ανιχνευτή σωματικής δραστηριότητας Fitbug Orb για να παρακολουθείτε τη σωματική σας δραστηριότητα. Μπείτε στην πλατφόρμα, επιλέξτε τους στόχους και τις
εξατομικευμένες διαδρομές που σας ταιριάζουν περισσότερο: προγραμματίστε και παρακολουθήστε την πορεία των δραστηριοτήτων σας, με τις συστάσεις και συμβουλές της πλατφόρμας, που έχουν επεξεργαστεί οι ειδικοί μας. Συνδεθείτε τακτικά στην πλατφόρμα και πάρτε μέρος ενεργά στην κοινότητα του C4H. Μετά από δύο μήνες θα μπορείτε να ελέγξετε την πρόοδο σας και το C4H θα σας καλέσει να πάρετε μέρος και στη δεύτερη φάση του προγράμματος, στην οποία θα προβλέπεται και ένα σύστημα πόντων επιβράβευσης με εκπτώσεις σε αγαθά και υπηρεσίες από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

24 /12 /2014

ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” έχει ξεκινήσει μία σειρά από συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Επαγγελματίες και καθηγητές συζητούν και αναλύουν θέματα του αγροτικού τομέα. Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές σε όλους τους ενδιαφερόμενους και μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” . Εχθές πραγματοποιήθηκε η “Γεωπονική Συνάντηση” στους Γαργαλιάνους. Ομιλητής ήταν ο Γεωπόνος – Βιοτεχνολόγος, κος Παναγιώτης Κάτσαρης από το Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο .

15 /12 /2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»

Με τη συμμετοχή άνω των 150 επαγγελματιών και παραγωγών της Μεσσηνίας, καθώς και με 343 B2B συναντήσεις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διημερίδα ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης εξαγωγών των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Horizon Blu με την οργανωτική υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες και παραγωγοί της Μεσσηνίας παρακολούθησαν τη διημερίδα. Πραγματοποιήθηκαν 21 εισηγήσεις μεταξύ των οποίων από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, από αγοραστές και γνώστες των εξαγωγών, προσφέροντας την εμπειρία τους, πολύτιμη ενημέρωση και σημαντικές πρακτικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες.
Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας έγινε ενημέρωση μεταξύ άλλων για τη στρατηγική, το νομικό πλαίσιο καθώς και τους τρόπους επιτυχημένου εξαγωγικού marketing και αποτελεσματικής προώθησης των προϊόντων σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα και Γαλλία.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν 343 B2B (business to business) συναντήσεων ανάμεσα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας και αγοραστές από το εξωτερικό, ενώ προχώρησαν και σε κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών.
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια συνεχίζουν έμπρακτα την προσπάθεια που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της τοπικής κοινωνίας.

21 /11 /2014

«ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» 2014

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά διημερίδα σχετικά με την προώθηση των εξαγωγών της Μεσσηνίας. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Horizon Blu με την οργανωτική υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στόχος της διημερίδας παράλληλα με την υποστήριξη και την προώθηση των εξαγωγών, είναι η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών της Μεσσηνίας σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές εξαγωγών αγροτικών μεσσηνιακών προϊόντων. Παράλληλα θα γίνει και δικτύωση με μεγάλους ξένους αγοραστές.
Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας θα γίνει ενημέρωση μεταξύ άλλων για τη στρατηγική, το νομικό πλαίσιο καθώς και τους τρόπους επιτυχημένου εξαγωγικού marketing και αποτελεσματικής προώθησης των προϊόντων τους σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα και Γαλλία. Τις ενημερωτικές εργασίες της Διημερίδας θα πλαισιώνουν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα μπορούν να συμμετάσχουν κατά το δεύτερο μισό της κάθε ημέρας σε επαγγελματικές συναντήσεις με αγοραστές από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα, η Γαλλία, όπου μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα-συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια (προσπέκτους, καταλόγους προϊόντων κλπ).
Τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών που θα πάρουν μέρος στις επαγγελματικές συναντήσεις είναι:
α) να διαθέτουν εξαγωγική εμπειρία (υφιστάμενη εξαγωγική δραστηριότητα, συμμετοχή σε Εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές)
β) να διαθέτουν ενημερωτικό-προωθητικό υλικό σε ελληνικά και αγγλικά (προωθητικό φυλλάδιο, roll up banner 2X0,8 μ. κτλ)
γ) να διαθέτουν δείγματα του προϊόντος
Η επίσημη γλώσσα των επιχειρηματικών συναντήσεων θα είναι τα αγγλικά.
Η συμμετοχή για όλους τους συμμετέχοντες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι δωρεάν.
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα τηλ. :27210 62218, 62215, email: [email protected] ή κατά τις απογευματινές ώρες στο κιν.: 6986689093.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός θέσεων είναι προκαθορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Horizon Blu, στην Καλαμάτα.

Μπορείτε να επιλέξετε "ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ" για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

17 /11 /2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ” 17, 18 & 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο τριήμερο δωρεάν σεμινάριο με τίτλο “Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια”, που θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 & 19 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα. Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε αειφορικές πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης του ελαιολάδου”.

Στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης, το Ίδρυμα προσκαλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες του ελαιοκομικού τομέα καθώς και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, να συμμετάσχει στο τριήμερο σεμινάριο για να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί επάνω σε σύγχρονα ζητήματα ελαιοκαλλιέργειας. Στο σεμινάριο θα αναλυθούν θέματα όπως η ορθολογική άρδευση, λίπανση και ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του ελαιώνα, η διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων, η πιστοποίηση, εμπορία και προώθηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα του αγροτικού τομέα.

Για την καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις α) σε ελαιώνες όπου θα γίνει πρακτική επίδειξη κλαδέματος ελιάς, δειγματοληψίας εδάφους και φύλλων για ανάλυση, σωστού σχεδιασμού και συντήρησης του αρδευτικού δικτύου β) σε ελαιουργεία της περιοχής για την επίδειξη της ορθής λειτουργίας για τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες και οι αρμόδιοι φορείς θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην περιοχή και θα καταθέσουν προτάσεις με σκοπό τη σύνταξη ενός τοπικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης-βελτίωσης της ελαιοκομίας στη Μεσσηνία.

Η συμμετοχή για όλους τους ενδιαφερόμενους είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των μετακινήσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης στους ελαιώνες και το ελαιοτριβείο, παρακαλούμε για την έγκαιρη επιβεβαίωση συμμετοχής σας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του σεμιναρίου μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”.

Για τη συμμετοχή σας απαιτείται προεγγραφή:
Πύλος: 27230 28353 - 6986689093
Αθήνα: 210 9490 253
& : [email protected]

Μπορείτε να επιλέξετε "ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ" για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

18 /06 /2014

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ

Με το σύνθημα «Όλοι Μαζί Μπορούμε να Κάνουμε πιο Όμορφο τον Τόπο μας!», οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος συμμετείχαν στη δράση εθελοντικού καθαρισμού, που διοργάνωσε, την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου και το Σωματείο Επαγγελματιών Γιάλοβας.
Η συγκεκριμένη συλλογική προσπάθεια αποσκοπούσε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, κάτι που φαίνεται να έλαβαν σοβαρά υπόψη τους οι συμμετέχοντες, των οποίων ο αριθμός ήταν μεγάλος.
Έχοντας ως σύμμαχο τον καλό καιρό, οι εθελοντές καθάρισαν τις παραλίες της Πύλου και της Γιάλοβας, καθώς και τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα από το παλιό αντλιοστάσιο μέχρι το Παλαιόκαστρο. Τέτοιες δράσεις υπογραμμίζουν τόσο την ανάγκη για φροντίδα που έχει ο τόπος μας, όσο και τη σημαντικότητα της συλλογικής δράσης. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο καθαρισμός των μνημείων και των νησιών στον κόλπο του Ναβαρίνου

Ελπίζουμε σε ακόμα περισσότερη συμμετοχή για παρόμοιες μελλοντικές δράσεις.

16 /06 /2014

TEDXKALAMATA 2014

Στις 7 Ιουνίου, το 3ο TEDxKalamata μεγάλωσε ξεπερνώντας τα δικά του όρια! Σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, 11 ομιλητές παρέσυραν το κοινό στον μαγικό κόσμο των ορίων, ενώ έδειξαν πως όλοι μας μπορούμε να τα αγγίξουμε, αλλά και να τα ξεπεράσουμε!

Το TEDxKalamata 2013 υπήρξε το πρώτο TEDx στον κόσμο που φιλοξενήθηκε σε αρχαιολογικό χώρο. Ύστερα από το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, φέτος εμπνεύστηκε από ιδέες ανθρώπων, οι οποίοι καθημερινά αποδεικνύουν πως οτιδήποτε το απίθανο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να ξεπεράσουμε τα βιολογικά, προσωπικά, αλλά και κοινωνικά μας όρια.

Η πόλη της Καλαμάτας φιλοξένησε 11 ομιλητές στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης για να μοιραστούν τα δικά τους όρια και να εμπνεύσουν με τον τρόπο που ενθάρρυναν τους εαυτούς τους να τα υπερβούν. Ο GuillaumeNery, παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης, η AlexandraCousteau, περιβαλλοντολόγος και εγγονή του Jacques- Yves Cousteau, ο χορευτής της Madonna και της Shakira, Daniel "CLOUD" Campos, , η διπλωμάτης και πολιτικός SafakPavey, ο Simon Critchley, Βρετανός φιλόσοφος του New School της Νέας Υόρκης, η 13χρονη που θα ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη, Alyssa Carson, ένας πραγματικός σουπερ ήρωας, ηθοποιός και παραγωγός, ο Αdam Pearson, ο Καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, αλλά και τα ελληνικάstartups Locish &PeekInToo που έχουν κατακτήσει τον κόσμο με αφετηρία την Καλαμάτα, συνόδευσαν τον κόσμο σε έναν ιδιαίτερο ταξίδι πέρα από τα κοινωνικά, πολιτικά, φιλοσοφικά, σωματικά, ψυχολογικά και όρια του ανθρώπινου νου! Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο πολυτάλαντος Έλληνας μουσικός, Κωστής Μαραβέγιας, ενώ το φετινό TEDxKalamata έκλεισε με τις μουσικές νότες του ελληνικού συγκροτήματος Encardia.

Τα όρια απέκτησαν μορφή, άλλοτε αληθινά κι άλλοτε φανταστικά, σμίλευσαν τη ζωή και την προσωπικότητα των ομιλητών, οι οποίοι αποφάσισαν να ζήσουν χωρίς να περιορίζονται απ’ αυτά. Ο Daniel "CLOUD" Campos με ένα μοναδικό performance αποκλειστικά για το TEDxKalamata έδειξε πως ο ανθρώπινος φόβος μπορεί να γίνει σύμμαχός μας, ενώ ο Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε πως οι «άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα απ’ όσα ο νους ορίζει». Στο μεταξύ οι Καλαματιανοί δημιουργοί της εφαρμογής Locish «δεν φοβούνται γιατι έχουν τα όνειρα ενός 5χρονου παιδιού».

Το TEDxKalamata “limits” κινήθηκε και εξελίχθηκε μέσα στα όρια, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, εμπνέοντας 1.700 και πλέον θεατές που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσηνίας, σε μια βραδιά γεμάτη όραμα και ελπίδα για ένα μέλλον απαλλαγμένο από κάθε πιθανό όριο. Παρουσίασε ιδέες που αξίζει να διαδωθούν, οπώς είναι και το κεντρικό σύνθημα του TED (Ideas Worth Spreading).

Τη διοργάνωση στήριξαν έμπρακτα ως μεγάλος χορηγός, η Cosmote, ως χορηγοί οι Aegean Airline, CostaNavarino, Ίδρυμα “ΚαπετάνΒασίλη” και Horizon Blu 5*, Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ. Επίσης την αμέριστη υποστήριξη τους έδειξαν οι Public, OTE TV,The Travel Insiders, Μορέας Α.Ε και Viva.gr .

15 /06 /2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 2014

Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 σας καλούμε στον εθελοντικό καθαρισμό που θα γίνει στην Πύλο, στο Διβάρι και στα νησάκια στον κόλπο του Ναυαρίνου. Την δράση διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Πύλου Νέστορος, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου και το Σωματείο Επαγγελματιών Γιάλοβας.

Πέρα από την απομάκρυνση των απορριμμάτων, σκοπός του καθαρισμού είναι και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την σημασία της προστασίας της φύσης μας.

Σημεία συνάντησης:
• πλατεία Δημαρχείου, Πύλος, ώρα: 9:00 π.μ.
• αντλιοστάσιο, λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, ώρα 9:00 π.μ.

Υπεύθυνη Πύλου: Αιμιλία Παπαγεωργίου, τηλ. 693610790
Υπεύθυνος Γιάλοβας: Γιάννης Καλογερόπουλος, τηλ. 6942075471


Όλοι Μαζί Μπορούμε να Κάνουμε πιο Όμορφο τον Τόπο μας!

18 /05 /2014

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία» που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» την Παρασκευή, 16 Μαΐου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 150 αγρότες και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» παρουσίασε τον εξαιρετικά επίκαιρο ολοκληρωμένο σχεδιασμό που εκπόνησε το ΙΟΒΕ με τη χορηγία του Ιδρύματος, για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία. Παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έγινε επίσης με χορηγία του Ιδρύματος. Οι μελέτες βρίσκονται στη διάθεση του κοινού και των αρμόδιων φορέων, κατόπιν επικοινωνίας με το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη».

Επίσης, παρουσιάστηκαν από τον Γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, του ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρη Μελλά, οι κατευθύνσεις, οι άξονες και τα μέτρα της νέας ΚΑΠ, καθώς και των δυνατοτήτων της συμβολαιακής γεωργίας από τον Γενικό Διευθυντή της τράπεζας Πειραιώς. Αυτή η συνολική προσέγγιση προσέφερε πρακτικές και χρήσιμες γνώσεις στους αγρότες και τους επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου, καθώς και σημαντική πληροφόρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να χαράξουν ένα πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό αγροτικής ανάπτυξης με βάση τα καινούρια δεδομένα του αγροτικού τομέα της Μεσσηνίας. Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Μελλάς Δημήτρης, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ΥΠΑΑΤ, Τσακανίκας Άγγελος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής Ερευνών ΙΟΒΕ, Μανιάτης Γιώργος, υπεύθυνος τμήματος κλαδικών μελετών ΙΟΒΕ, Δροσινού Ιουλία, προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, ΥΠΑΑΤ, Δρ. Θανόπουλος Ροίκος, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και Ιωάννης Ζαχαρής, υπεύθυνος Τομέα Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

17 /05 /2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2014

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν εχθές τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Γαστρονομίας, που συνδιοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Τα σεμινάρια, που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 5, 6 και 7 Μαΐου υπό την αιγίδα του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι», και έχουν ως στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής κουζίνας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

Το τριήμερο σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερος από 150 επαγγελματίες της εστίασης να γνωρίσουν καταξιωμένους σεφ όπως η Νένα Ισμυρνόγλου, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Δόξης Μπεκρής, να καταγράψουν παραδείγματα, πρακτικές οδηγίες και προτάσεις, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να αποκομίσουν πολύτιμες συμβουλές και γνώση. Οι τρεις διακεκριμένοι σεφ μαγείρεψαν μαζί με τους συμμετέχοντες, παρουσίασαν μεσσηνιακές συνταγές και έδωσαν πρακτικές συμβουλές.

Ο συνδυασμός της παράδοσης και των εκλεκτών τοπικών προϊόντων, οι σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας και οι προσδοκίες των επισκεπτών της περιοχής, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή των συνταγών που παρουσίασαν οι οι τρεις σεφ. Μεσσηνιακός Χωριάτικος «Μπαχτσές» με Τοπικά Βιολογικά Λαχανικά της Εποχής Πάνω σε Χώμα Ελιάς και Λαλαγγίδες, με Ψητό Τυρί Ξεροσφέλι και Όμβριες Τουρσί, Χταπόδι με Χυλοπίτες, Σύγκλινο και Τριμμένο Ταλαγάνι και Σαλάτα «Μανιάτικη» με πορτοκάλι, σύγκλινο, τρούφες από ελιές με σύκο και λαδολέμονο πορτοκαλιού, ήταν μόνο κάποιες από τις συνταγές που μαγείρεψαν οι σεφ μαζί με τους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, κατά τη θεωρητική ενότητα των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν από τους κ.κ Γεώργιο Καλώστο (Σύμβουλο Επιχειρήσεων & Μάρκετινγκ) και Γιάννη Κριτσωτάκη (Οικονομολόγο & Σύμβουλο Επικοινωνίας), επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις της επιτυχίας, που εξαρτώνται μεταξύ άλλων από τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής που βασίζεται στη φιλοσοφία της επιχείρησης, την κατάλληλη προετοιμασία, τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού και την παροχή υπηρεσιών με επίκεντρο τον πελάτη που επιλέγει την κάθε επιχείρηση.

Όπως αναφέρθηκε και από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Ξενοφώντα Κάππα, «Είναι μεγάλη ανταμοιβή και χαρά για εμάς η τόσο θερμή ανταπόκριση των τοπικών επαγγελματιών στις δραστηριότητες του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια, με στόχο πάντα τη συνεχή βελτίωση του προσφερόμενου γαστρονομικού προϊόντος στους επισκέπτες της περιοχής, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα».

07 /04 /2014

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»

Το Mataroa, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη" & την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, διοργάνωσε την Τετάρτη, 2 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας την ανοικτή ημερίδα «Προοπτικές και προκλήσεις για το Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο».
Η παρουσία περισσότερων από 100 συμμετεχόντων, με την πλειοψηφία τους να ασχολούνται επαγγελματικά με το ελαιόλαδο – μεταξύ άλλων, παραγωγοί, ελαιοτριβείς, χημικοί, τυποποιητές, εξαγωγείς – έδειξε την σημασία τέτοιου επιπέδου δράσεων για την Μεσσηνία.

Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση του Δρ. Προκόπιου Μαγιάτη εδώ & του Δρ. Αθανάσιου Γκέρτση εδώ.


Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο από την ημερίδα στις παρακάτω συνδέσεις:

Dan Flyn

https://www.youtube.com/watch?v=4hyZ4T2TjeM

 Αθανάσιος Γκέρτσης

https://www.youtube.com/watch?v=X8ni5r2G9ZE

 Προκόπης Μαγιάτης

https://www.youtube.com/watch?v=48KP8KOTG_w


16 /05 /2014

«ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

«Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία»
Ανοικτή ημερίδα από το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”
την Παρασκευή 16 Μαΐου

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” διοργανώνει ανοικτή ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία» την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 17:30, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» παρουσιάζει τον εξαιρετικά επίκαιρο ολοκληρωμένο σχεδιασμό που εκπόνησε το ΙΟΒΕ με τη χορηγία του Ιδρύματος, για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Την παρουσίαση του σχεδιασμού, θα πλαισιώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έγινε επίσης με χορηγία του Ιδρύματος. Επίσης θα γίνει παρουσίαση της νέας ΚΑΠ καθώς και των δυνατοτήτων της συμβολαιακής γεωργίας. Αυτή η συνολική προσέγγιση θα προσφέρει πρακτικές και χρήσιμες γνώσεις στους αγρότες και τους επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου, καθώς και σημαντική πληροφόρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες για να χαράξουν ένα πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό αγροτικής ανάπτυξης με βάση τα καινούρια δεδομένα του αγροτικού τομέα της Μεσσηνίας.


Ομιλητές: κος Μελλάς Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κος Τσακανίκας Άγγελος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής Ερευνών ΙΟΒΕ, κος Μανιάτης Γιώργος, Υπεύθυνος τμήματος κλαδικών μελετών ΙΟΒΕ, κα Δροσινού Ιουλία, Προϊσταμένη Τμήματος αξιοποίησης προϊόντων φυτών μεγάλης καλλιέργειας, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δρ. Θανόπουλος Ροίκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και κος Ιωάννης Ζαχαρής, Υπεύθυνος Τομέα Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας στα παρακάτω στοιχεία:
Παναγιώτης Δραγάνης 210 9490 274
Διονύσης Παπαδάτος 27230 28353 - 6986689093
e:
[email protected]

05 /05 /2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2014

Δωρεάν εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας

από το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη"

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 7 Μαΐου στην Costa Navarino, με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα του περιοδικού Αθηνόραμα και της διοργάνωσης Χρυσοί Σκούφοι 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα του περιοδικού Αθηνόραμα και της διοργάνωσης Χρυσοί Σκούφοι, διοργανώνουν στην Costa Navarino, δωρεάν σεμινάρια γαστρονομίας για τους επαγγελματίες της εστίασης. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 5,6 & 7 Μαΐου 2014 και έχουν ως στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής κουζίνας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

Το τριήμερο σεμινάριο θα δώσει την ευκαιρία στους επαγγελματίες της εστίασης της Μεσσηνίας να καταγράψουν στοιχεία, παραδείγματα και πρακτικές οδηγίες και προτάσεις, αλλά κυρίως να γνωρίσουν από κοντά, σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου όπως η Νένα Ισμυρνόγλου, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Δόξης Μπεκρής, ενώ θα αποκομίσουν πολύτιμες συμβουλές και γνώση. Οι τρεις διακεκριμένοι σεφ, θα μαγειρέψουν και θα παρουσιάσουν μεσσηνιακές συνταγές, ενώ αναγνωρισμένοι ειδικοί στον τομέα της γαστρονομίας θα δώσουν πρακτικές συμβουλές.

Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο σεμινάριο, περιλαμβάνει την εκπαίδευση περίπου 150 επαγγελματιών της εστίασης, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, χωρισμένους σε 6 ομάδες. Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου θα είναι 3 ώρες ανά ομάδα και θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό κύκλο. Κάθε σεμινάριο ολοκληρώνεται με γευσιγνωσία των πιάτων που μαγειρεύτηκαν. 

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση στην ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας αξιοποιώντας τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Κύριος στόχος παραμένει η ανάδειξη και προβολή των τοπικών γεύσεων, μιας περιοχής η οποία διαθέτει ιδιαίτερο πλούτο σε γαστρονομική παράδοση αλλά και ποιοτικές πρώτες ύλες.

Ο κ. Ξενοφών Κάππας Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Αποστολή του Ιδρύματος είναι η συμβολή στη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε ο Καπετάν Βασίλης με σκοπό την καθιέρωση της Μεσσηνίας ως πρότυπου και υποδείγματος σε όλα τα επίπεδα. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια γαστρονομίας, που διοργανώνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας με τον καλύτερο τρόπο στην προσπάθειά τους για την ανάδειξη της περιοχής και των προϊόντων της» και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε θερμά, όλους τους συνεργάτες μας για την πολύτιμη στήριξή που μας προσφέρουν στην προσπάθεια αυτή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Μανιάτης δήλωσε «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας βρίσκεται πάντα δίπλα σε προσπάθειες που έχουν στόχο να αναδείξουν και να αναπτύξουν τη Μεσσηνία» και συμπλήρωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι τα Σεμινάρια θα προσφέρουν σημαντικότατη βοήθεια και ενημέρωση στους επαγγελματίες της εστίασης της Μεσσηνίας με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και την περαιτέρω ανάπτυξή της την οποία όλοι επιδιώκουμε».

Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες μάγειρες, CHEF, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων. 

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62212 ή στο 6986 689 093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.

Για τις δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση των σεμιναρίων παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Γεωργία Παλόγλου, τηλ.: 27210 62212, FAX: 27210 62229 email:[email protected]

01 /03 /2014

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην έρευνα για τις τοπικές ποικιλίες, έχει αναλάβει την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τον πλούτο των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας, σε ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες, καθώς και τη συλλογή σπόρων. Η έρευνα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη", ξεκίνησε στα μέσα του 2013 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Οι τοπικές, παραδοσιακές, ποικιλίες είναι δημιουργία των αγροτών, που για εκατοντάδες χρόνια επέλεγαν τα φυτά με βάση τα δικά τους κριτήρια και εμπειρία. Βρίσκονταν πάντα σε μια ενεργητική σχέση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, οι οποίες και συνδιαμόρφωναν τα χαρακτηριστικά τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ποικιλίες στον αγροτικό χώρο σε όλα τα είδη των καλλιεργουμένων φυτικών ειδών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών ποικιλιών είναι τα σύκα, το μαυραγάνι, η Τσακώνικη μελιτζάνα, οι εκλεκτοί οίνοι από τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας επέβαλε τη διάδοση των καλλιεργούμενων εκείνων ποικιλιών που εξασφάλιζαν υψηλότερες αποδόσεις και ομοιογένεια στο προϊόν. Αυτή η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές, παραδοσιακές, ποικιλίες,οδηγώντας στη μείωση της ποικιλότητας και κατά συνέπεια στην γενετική διάβρωση. Τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάστηκαν με την μονομερή ανάπτυξη του τουρισμού. Η γενετική διάβρωση των τοπικών ποικιλιών είναι πολύ μεγάλη και προχωρεί με ταχύτατο ρυθμό. Πρέπει να τονιστεί μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ότι εάν μια τοπική ποικιλία χαθεί, τότε η απώλεια της είναι οριστική και αμετάκλητη. Έτσι έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την οριστική απώλεια εκατοντάδων τοπικών ποικιλιών. Η διάσωση των τοπικών ποικιλιών αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα η οποία στηρίζεται στις σημερινές τάσεις για ποιοτικό προϊόν.  Έχει αναγνωριστεί ότι οι τοπικές ποικιλίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης, αρώματος  σε αντίθεση με τις εμπορικές ποικιλίες που εστιάζουν κυρίως στην ποσοτική παραγωγή. Η καταγραφή και η διάσωση τους, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αξιοποίηση τους στο μέλλον.


28 /12 /2013

«ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών, η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ως κριτήριο ποιότητας, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία», η οποία σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη" σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την υποστήριξη του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος περίπου 200 μαθητές ενώ στην τελική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, οι μαθητές που συμμετείχαν παρουσίασαν τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά το πώς συνδέεται η ποιότητα του ελαιολάδου με όλα τα στάδια της ζωής του ελαιόδεντρου και του ελαιοκάρπου. Μέσα από αυτή τη δράση γνωρίζουν όλα τα στάδια, από τις πρακτικές καλλιέργειας μέχρι την επεξεργασία και την τυποποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση των αισθητήριων οργάνων του ανθρώπου ως εργαλεία λήψης αξιόπιστης πληροφορίας. Η γευσιγνωσία ελαιολάδου προσαρμόστηκε στο επίπεδο των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών προσφέροντας βιωματικές μαθησιακές δραστηριότητες τόσο στα σχολεία όσο και στο εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας.

28 /02 /2014

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην έρευνα για τις τοπικές ποικιλίες, έχει αναλάβει την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τον πλούτο των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας, σε ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες, καθώς και τη συλλογή σπόρων. Η έρευνα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη", ξεκίνησε στα μέσα του 2013 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Οι τοπικές, παραδοσιακές, ποικιλίες είναι δημιουργία των αγροτών, που για εκατοντάδες χρόνια επέλεγαν τα φυτά με βάση τα δικά τους κριτήρια και εμπειρία. Βρίσκονταν πάντα σε μια ενεργητική σχέση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, οι οποίες και συνδιαμόρφωναν τα χαρακτηριστικά τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ποικιλίες στον αγροτικό χώρο σε όλα τα είδη των καλλιεργουμένων φυτικών ειδών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών ποικιλιών είναι τα σύκα, το μαυραγάνι, η Τσακώνικη μελιτζάνα, οι εκλεκτοί οίνοι από τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας επέβαλε τη διάδοση των καλλιεργούμενων εκείνων ποικιλιών που εξασφάλιζαν υψηλότερες αποδόσεις και ομοιογένεια στο προϊόν. Αυτή η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές, παραδοσιακές, ποικιλίες,οδηγώντας στη μείωση της ποικιλότητας και κατά συνέπεια στην γενετική διάβρωση. Τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάστηκαν με την μονομερή ανάπτυξη του τουρισμού. Η γενετική διάβρωση των τοπικών ποικιλιών είναι πολύ μεγάλη και προχωρεί με ταχύτατο ρυθμό. Πρέπει να τονιστεί μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ότι εάν μια τοπική ποικιλία χαθεί, τότε η απώλεια της είναι οριστική και αμετάκλητη. Έτσι έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την οριστική απώλεια εκατοντάδων τοπικών ποικιλιών. Η διάσωση των τοπικών ποικιλιών αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα η οποία στηρίζεται στις σημερινές τάσεις για ποιοτικό προϊόν.  Έχει αναγνωριστεί ότι οι τοπικές ποικιλίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης, αρώματος  σε αντίθεση με τις εμπορικές ποικιλίες που εστιάζουν κυρίως στην ποσοτική παραγωγή. Η καταγραφή και η διάσωση τους, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αξιοποίηση τους στο μέλλον.