Ανησυχητική μείωση του τσαγιού στον Ταΰγετο διαπίστωσε το Δασαρχείο
Αιτίες η καταστροφική επιδρομή εμπόρων και τα ελεύθερα βοοειδή
Όπως σημείωσε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, πρόκειται για συνέπεια της επιδρομής τα προηγούμενα χρόνια από συνεργεία εμπόρων που κατέστρεφαν ολόκληρο το φυτό, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι και τα ελεύθερα βοοειδή.
Ανησυχητική μείωση
“Κατά τις περιπολίες μας στα βουνά, παρατηρήσαμε σημαντική και ανησυχητική μείωση του τσαγιού, που δεν προέρχεται από κόψιμο”, σημείωσε ο κ. Κατσίποδας. Όπως εξήγησε, το κακό έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια και προφανώς έχει αρχίσει να επηρεάζει τη βλάστηση του παραδοσιακού τσαγιού.
Έμποροι και μοσχάρια
“Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ληστρική επιδρομή ορισμένων στα βουνά, που δεν έκοβαν αλλά ξερίζωναν το τσάι, έχει αρχίσει να δείχνει τις συνέπειές της. Υπήρξε αλόγιστη συλλογή του αρωματικού φυτού, ενώ σε κάποια σημεία που έχουμε ερευνήσει, θεωρούμε ότι έχει επηρεασθεί η βλάστηση και από την ύπαρξη ελεύθερων βοοειδών, καθώς πατούν επάνω στις πέτρες που φυτρώνει το τσάι και έτσι καταστρέφουν το ριζικό σύστημα του φυτού, το οποίο είναι πολύ ευάλωτο. Έχουμε παρατηρήσει ότι στα σημεία που υπάρχει παρουσία ελεύθερων βοοειδών, ταυτόχρονα έχουμε και μείωση του τσαγιού. Και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα”, τόνισε ο κ. Κατσίποδας.
Στη φετινή απόφαση για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Τέτοια είναι το τσάι Ταϋγέτου, το Δίκταμο και η Λαγορίγανη – ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου.Πηγή: Βίκυ Βετουλάκη