Στοιχεία για τα αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια της Μεσσηνίας ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού ο Οργανισμός “Δήμητρα”, εν όψει της διαδικασίας πιστοποίησής τους για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια που θέλουν να παράγουν και να τυποποιούν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, πρέπει να καταθέσουν φάκελο για να λάβουν από τον ΟΠΕΓΕΠ τη σχετική πιστοποίηση.

Τα αδειοδοτημένα

Στη Μεσσηνία λειτουργούν 231 αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία και 70 αδειοδοτημένα τυποποιητήρια. Ωστόσο, το περίεργο στην ιστορία είναι ότι, βάσει νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων, ορισμένα τυποποιητήρια έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία της αδειοδότησης, με αποτέλεσμα υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Ανάπτυξης, να… αγνοούν παντελώς την ύπαρξή τους.
Η μόνη «παρουσία» των μη αδειοδοτούμενων τυποποιητηρίων είναι στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις οποίες πρέπει να λάβουν βεβαίωση καταλληλότητας, προκειμένου να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να λάβουν πιστοποίηση για ΠΟΠ Καλαμάτας.

Τυποποίηση

Άλλο μεγάλο ζητούμενο προκύπτει για ελαιοτριβεία που ναι μεν μπορεί να θέλουν να προχωρήσουν σε πιστοποίησή τους, προκειμένου να παράγουν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, αλλά δεν είναι σίγουρο πώς σε αυτό θα τους βοηθήσει η δυναμικότητα που διαθέτουν. Κι αυτό, γιατί θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε έκθλιψη του ελαιοκάρπου αυστηρά εντός 24 ωρών.
Και φυσικά, παραμένει ανοικτό το μεγάλο θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου που παράγεται στη Μεσσηνία, όπου το 90% της ποσότητας διανέμεται χύμα.
Μάλιστα, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται ότι η αύξηση της τυποποίησης είναι από τα μεγάλα στοιχήματα, ενώ η έγκριση επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του νομού δεν αρκεί, αν δε υπάρξει συνολική προσπάθεια να διαφυλαχθούν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν στο προϊόν.Πηγή: Βίκυ Βετουλάκη