ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ


‹ ΠΙΣΩ

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Οι περισσότερες πόλεις της Μεσσηνίας είναι γραφικές κωμοπόλεις με σπίτια που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, και κτίρια που θυμίζουν το ιστορικό τους παρελθόν. Τα πυργόσπιτα της Μάνης, ο σιδηροδρομικός σταθμός με τα πλατάνια στον Άρη, ένα από τα πολλά αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των κτιρίων του πρώτου ελληνικού σιδηροδρόμου, τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια των Κυλινδρόμυλων Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια» Α.Ε. στο λιμάνι της Καλαμάτας και του Ελαιουργείου-Σαπωνοποιείου Λιακέα στην Καρδαμύλη, είναι μερικά από τα μνημεία της πρόσφατης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Μεσσηνίας που ξεχωρίζουν για την αισθητική, αλλά και τις μνήμες που κλείνουν μέσα τους.

Τα πυργόσπιτα της Μάνης
Σε ταραγμένες ιστορικές περιόδους το άγριο τοπίο της Μάνης έγινε καταφύγιο και ορμητήριο ανθρώπων οι οποίοι, κάτω από σκληρές συνθήκες, δημιούργησαν μιαν αρχιτεκτονική που εξυπηρετούσε τις αμυντικές ανάγκες τους. Οι Μανιάτες, ζώντας συχνά στο περιθώριο του νόμου, οργανώθηκαν σε μικρές κλειστές κοινότητες και η ζωή τους ήταν οργανωμένη σε οικισμούς με σημείο αναφοράς τους πολεμόπυργους, απ’ όπου έλεγχαν τις γύρω εκτάσεις. Αυτά τα εντυπωσιακά κτίσματα, που προσδίδουν μοναδικό ύφος στο τοπίο, τα συναντά κανείς ακόμα και σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή της Μάνης.

Το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας
Είναι το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της πόλης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στα σοκάκια του βρίσκεται κρυμμένη ολόκληρη η ιστορία της Καλαμάτας. Το Κάστρο, η Μονή Καλογραιών, ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, ο Ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, πανέμορφα παλαιά κτίρια που αναστηλώθηκαν για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες (Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη) και η παλιά δημοτική αγορά επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου. Μικρά μαγαζιά, φούρνοι, μαγειρεία και παντοπωλεία, ανέγγιχτα από το χρόνο, παπλωματάδες, μικρομπακάληδες, λευκοσιδηρουργοί, κηροπλάστες, ένας ολόκληρος μικρόκοσμος ζει και κινείται εδώ, έχοντας συνείδηση του πολιτισμού που μεταφέρει, και προσπαθώντας να κληροδοτήσει στο σήμερα τις αξίες του χθες. Πολύτιμο κομμάτι της πόλης, τόπος μνήμης όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει το διαχρονικό της πρόσωπο, το ιστορικό κέντρο είναι το κόσμημα της Καλαμάτας.

Το ιστορικό κέντρο της Κυπαρισσίας
Με ιστορία 4.000 χρόνων, κατοικημένη ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή, η Κυπαρισσία, πόλη που συνδυάζει την ομορφιά του βουνού και τη γοητεία της θάλασσας, γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την Ελληνιστική περίοδο.


Πηγή: Επιμελητήριο Μεσσηνίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ