ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2014

ΗΜΕΡΑ: 14
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Ολοκληρώθηκαν τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας 2014 των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν εχθές τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Γαστρονομίας, που συνδιοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τους επαγγελματίες της εστίασης.
Τα σεμινάρια, που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 5, 6 και 7 Μαΐου υπό την αιγίδα του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι», και έχουν ως στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής κουζίνας και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.
Το τριήμερο σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερος από 150 επαγγελματίες της εστίασης να γνωρίσουν καταξιωμένους σεφ όπως η Νένα Ισμυρνόγλου, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Δόξης Μπεκρής, να καταγράψουν παραδείγματα, πρακτικές οδηγίες και προτάσεις, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να αποκομίσουν πολύτιμες συμβουλές και γνώση. Οι τρεις διακεκριμένοι σεφ μαγείρεψαν μαζί με τους συμμετέχοντες, παρουσίασαν μεσσηνιακές συνταγές και έδωσαν πρακτικές συμβουλές.
Ο συνδυασμός της παράδοσης και των εκλεκτών τοπικών προϊόντων, οι σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας και οι προσδοκίες των επισκεπτών της περιοχής, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή των συνταγών που παρουσίασαν οι οι τρεις σεφ:
• Μεσσηνιακός Χωριάτικος «Μπαχτσές» με Τοπικά Βιολογικά Λαχανικά της Εποχής Πάνω σε Χώμα Ελιάς και Λαλαγγίδες, με Ψητό Τυρί Ξεροσφέλι και Όμβριες Τουρσί,
• Χταπόδι με Χυλοπίτες, Σύγκλινο και Τριμμένο Ταλαγάνι και
• Σαλάτα «Μανιάτικη» με πορτοκάλι, σύγκλινο, τρούφες από ελιές με σύκο και λαδολέμονο πορτοκαλιού
• ήταν μόνο κάποιες από τις συνταγές που μαγείρεψαν οι σεφ μαζί με τους συμμετέχοντες.
Επιπλέον, κατά τη θεωρητική ενότητα των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν από τους κ.κ Γεώργιο Καλώστο (Σύμβουλο Επιχειρήσεων & Μάρκετινγκ) και Γιάννη Κριτσωτάκη (Οικονομολόγο & Σύμβουλο Επικοινωνίας), επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις της επιτυχίας, που εξαρτώνται μεταξύ άλλων από τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής που βασίζεται στη φιλοσοφία της επιχείρησης, την κατάλληλη προετοιμασία, τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού και την παροχή υπηρεσιών με επίκεντρο τον πελάτη που επιλέγει την κάθε επιχείρηση.
Όπως αναφέρθηκε και από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, Ξενοφώντα Κάππα, «Είναι μεγάλη ανταμοιβή και χαρά για εμάς η τόσο θερμή ανταπόκριση των τοπικών επαγγελματιών στις δραστηριότητες του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια, με στόχο πάντα τη συνεχή βελτίωση του προσφερόμενου γαστρονομικού προϊόντος στους επισκέπτες της περιοχής, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

ΗΜΕΡΑ: 05
ΜΗΝΑΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ως κριτήριο ποιότητας, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία», η οποία σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την υποστήριξη του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Στο πρόγραμμα πήραν μέρος περίπου 200 μαθητές ενώ στην τελική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, οι μαθητές που συμμετείχαν παρουσίασαν τις δραστηριότητες του προγράμματος.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά το πώς συνδέεται η ποιότητα του ελαιολάδου με όλα τα στάδια της ζωής του ελαιόδεντρου και του ελαιοκάρπου. Μέσα από αυτήν τη δράση γνωρίζουν όλα τα στάδια, από τις πρακτικές καλλιέργειας μέχρι την επεξεργασία και την τυποποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση των αισθητήριων οργάνων του ανθρώπου ως εργαλεία λήψης αξιόπιστης πληροφορίας. Η γευσιγνωσία ελαιολάδου προσαρμόστηκε στο επίπεδο των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, προσφέροντας βιωματικές μαθησιακές δραστηριότητες τόσο στα σχολεία όσο και στο εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"

ΗΜΕΡΑ: 08
ΜΗΝΑΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Green Entrepreneurship». Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία, όπου φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου", θα υλοποιήσουν εργασίες του προπτυχιακού τους, που βασίζονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αφορούν την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

A PLACE-BRAND STRATEGY FOR REGIONAL GROWTH

ΗΜΕΡΑ: 02
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" συνεργάζεται και συγχρηματοδοτεί την έρευνα που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης με σκοπό την ανάδειξη και καθιέρωση των μεσσηνιακών προϊόντων στον παγκόσμιο χάρτη. Η έρευνα, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014, θα αποτελέσει ένα βασικό στοιχείο ανάπτυξης για τη Μεσσηνία και θα οδηγήσει στη σύνδεση της περιοχής με τα ποιοτικά της προϊόντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ: 17
ΜΗΝΑΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην έρευνα για τις τοπικές ποικιλίες, έχει αναλάβει την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τον πλούτο των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας, σε ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες, καθώς και τη συλλογή σπόρων. Η έρευνα, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», ξεκίνησε στα μέσα του 2013 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2014. Οι τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες είναι δημιουργία των αγροτών, που για εκατοντάδες χρόνια επέλεγαν τα φυτά με βάση τα δικά τους κριτήρια και τη δική τους εμπειρία. Βρίσκονταν πάντα σε μία ενεργητική σχέση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, οι οποίες και συνδιαμόρφωναν τα χαρακτηριστικά τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ποικιλίες στον αγροτικό χώρο σε όλα τα είδη των καλλιεργούμενων φυτικών ειδών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών ποικιλιών είναι τα σύκα, το μαυραγάνι, η τσακώνικη μελιτζάνα, καθώς και οι εκλεκτοί οίνοι από τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας επέβαλε τη διάδοση των καλλιεργούμενων εκείνων ποικιλιών που εξασφάλιζαν υψηλότερες αποδόσεις και ομοιογένεια στο προϊόν. Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες, οδηγώντας στη μείωση της ποικιλότητας και κατά συνέπεια στη γενετική διάβρωση. Τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάστηκαν με τη μονομερή ανάπτυξη του τουρισμού. Η γενετική διάβρωση των τοπικών ποικιλιών είναι πολύ μεγάλη και προχωρά με ταχύτατο ρυθμό. Πρέπει να τονιστεί μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ότι, εάν μία τοπική ποικιλία χαθεί, τότε η απώλειά της είναι οριστική και αμετάκλητη. Έχουν δημιουργηθεί έτσι όλες οι προϋποθέσεις για την οριστική απώλεια εκατοντάδων τοπικών ποικιλιών. Η διάσωση των τοπικών ποικιλιών αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα, η οποία στηρίζεται στις σημερινές τάσεις για ποιοτικό προϊόν. Έχει αναγνωριστεί ότι οι τοπικές ποικιλίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης και αρώματος σε αντίθεση με τις εμπορικές ποικιλίες, που εστιάζουν κυρίως στην ποσοτική παραγωγή. Η καταγραφή και η διάσωσή τους είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αξιοποίησή τους στο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 20
ΜΗΝΑΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2013

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας. Στη μελέτη αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση και προσδιορίζονται οι δράσεις καθώς και οι προϋποθέσεις για την επαύξηση των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα και των συνδεδεμένων με αυτόν δραστηριοτήτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή σε μια περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουν ιδιαιτέρως οξυνθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΗ»

ΗΜΕΡΑ: 14
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2013

Επιχορηγήθηκε η «Οργάνωση Γη» για την ανάπτυξη του κήπου βιοποικιλότητας, που τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται ενεργά με την ονομασία «Κέντρο της Γης» σε χώρο εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, εντός του κτήματος Βασιλίσσης στο Ίλιον. Σκοπός της συνεργασίας είναι η ανάδειξη και προώθηση μεσσηνιακών προϊόντων και ποικιλιών ελιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΗΜΕΡΑ: 20
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2013

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" και το Ίδρυμα «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια» συνδιοργάνωσαν διημερίδα σχετικά με την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο House of Events στην Costa Navarino, με την οργανωτική υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Στόχος της διημερίδας, παράλληλα με την υποστήριξη και προώθηση των εξαγωγών, ήταν η ενημέρωση των παραγωγών και μεταποιητών της Μεσσηνίας όσον αφορά τις δυνατότητες και τις προοπτικές εξαγωγών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για τη στρατηγική, το νομικό πλαίσιο, καθώς και τους τρόπους εξαγωγής των προϊόντων τους. Επιπλέον, επαγγελματίες του χώρου ενημέρωσαν για τις δυνατότητες του μάρκετινγκ, ενώ παρουσίασαν και ανέλυσαν παραδείγματα επιτυχημένων εξαγωγών. Τέλος, σημειώνεται ότι με το πέρας των εργασιών της διημερίδας ακολούθησαν συναντήσεις και επαφές με επιχειρηματίες του εξωτερικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ: 15
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2013

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συνδιοργάνωσαν τα «Εκπαιδευτικά σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας». Τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στις 5, 6 και 7 Μαρτίου στην Costa Navarino υπό την αιγίδα του περιοδικού «Αθηνόραμα» και των βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι».
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αποτέλεσαν την τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας». Στόχος των σεμιναρίων ήταν η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάδειξη και καθιέρωση της μεσσηνιακής κουζίνας, την προώθηση των μεσσηνιακών τοπικών προϊόντων, τη βελτίωση του προσφερόμενου αγροτικού, γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της εστίασης.
Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν πολλά επίκαιρα και σημαντικά θέματα γύρω από την εστίαση. Μερικά από αυτά ήταν η ανάδειξη της αξίας και των πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων και γαστρονομικών ιδιαιτεροτήτων της Μεσσηνίας, η σχέση γαστρονομίας και τουρισμού καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών εστίασης.
Περισσότεροι από 20 έγκριτοι και καταξιωμένοι πανελλαδικά και διεθνώς επιστήμονες, επαγγελματίες, βραβευμένοι σεφ, κριτικοί γεύσης και άλλοι ειδικοί του χώρου της γαστρονομίας και του τουρισμού συμμετείχαν στο τριήμερο πρόγραμμα. Σεφ όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Δόξης Μπεκρής, Χριστόφορος Πέσκιας, Νίκος Φωτιάδης, Νίκος Σαράντος και Δημήτρης Σκαρμούτσος, αλλά και δημοσιογράφοι όπως οι Διονύσης Κούκης, Νίκη Μηταρέα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Χριστιάνα Σταματέλου και Θάλεια Τσιχλάκη, παρουσίασαν σύγχρονες τεχνικές και διαδικασίες για την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εστίασης της Μεσσηνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

CALIBRATING PANELISTS’ MINDS AND PALATES

ΗΜΕΡΑ: 29
ΜΗΝΑΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2012

Η ικανότητα διάκρισης των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου διαφορετικών ποικιλιών αποτελεί αναγκαία δεξιότητα για μία ομάδα γευσιγνωστών. Ταυτόχρονα είναι και απαραίτητο εργαλείο για στελέχη επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον ποιοτικό έλεγχο και την προώθηση του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά. Εξίσου όμως σημαντική είναι και για τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στον τομέα της ποιότητας του ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας με χορηγούς το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου", την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την εταιρεία BläuelGreekOrganicProducts και την υποστήριξη των Δρόμων της Ελιάς διοργάνωσε για τα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων και ειδικούς, το διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου:

CALIBRATINGPANELISTS’ MINDSANDPALATES

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, 2012, διαρθρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:

Εκπαίδευση στα γευσιγνωστικά  χαρακτηριστικά ελαιολάδου ποικιλιών των Μεσογειακών χωρών αλλά και της Αμερικανικής ηπείρου,

Εξοικείωση με τις γευσιγνωστικές τεχνικές που εφαρμόζονται στις Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ, και

Ανάλυση των πρακτικών παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου στις χώρες αυτές

 Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν:

ANGELES CALVO FANDOS - Virgin Olive Oil Taste Panel of Catalunya, Spain

ANTONIO GIUSEPPE LAURO - Agricultural Department of the Region of

Calabria, Italy

PAUL VOSSEN- University of California Cooperative Extension - Department of Agriculture and Natural Resources, USA

 Εκτός του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης» και στην εκπαιδευτική εκδρομή με αντικείμενο «Η παραγωγή ελαιολάδου στη Μάνη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΗΜΕΡΑ: 24
ΜΗΝΑΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2012

Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" συνεργάστηκε με το Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INFOIL, με σκοπό τη διάδοση αειφόρων προτύπων και πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης, με παράδειγμα το ελαιόλαδο. Το διήμερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012, στην Costa Navarino.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΕΝ, ΓΑΛΛΙΑ, 2012

ΗΜΕΡΑ: 24
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2012

Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Ρεν (Université de Rennes) της Γαλλίας καταγράφηκαν, από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι δυνατότητες της περιοχής της Μεσσηνίας για την υλοποίηση και προώθηση του αγροτουρισμού, καθώς και οι δυνατότητες πιστοποιημένης και ασφαλούς άμεσης διάθεσης προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΗΜΕΡΑ: 05
ΜΗΝΑΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2012

Επιχορηγήθηκε ο Δήμος Μεσσήνης για την εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών για τη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς στην πόλη της Μεσσήνης, υπό τις οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου. Στόχος είναι η ολοκλήρωση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων μελετών, ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος στην πόλη. Αναμένεται μάλιστα να βοηθήσει πολλαπλώς την αγροτική οικονομία της περιοχής και το αγροτικό εισόδημα, αφού με τη λειτουργία του θα προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα, τυποποιημένα και νωπά. Απώτερος σκοπός είναι ακόμη να ενταχθεί το ως άνω έργο σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ