ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΗΜΕΡΑ: 06
ΜΗΝΑΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2018

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2018/19 εύχονται σε όλους όσοι εμπλέκονται επιχειρηματικά με το ελαιόλαδο – παραγωγούς, ελαιουργούς, διακινητές, τυποποιητές και εξαγωγείς – μια επαγγελματικά καλή και πετυχημένη εμπορική χρονιά!

Είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος και η σημασία που διαχρονικά έχει ο ελαιοκομικός τομέας και τα προϊόντα του και κυρίως το ελαιόλαδο στην αγροτική μας οικονομία, ρόλος και σημασία που διευρύνονται και επαυξάνονται στα πλαίσια της νέας πορείας που καλείται να ακολουθήσει η εθνική μας οικονομία συνολικά, προκειμένου η χώρα να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης και να ξεφύγει από τα οικονομικά αδιέξοδα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με όπλο και αιχμή του δόρατος την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του. Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, στη προσπάθεια του να υπηρετήσει και να ενισχύσει την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου συνέταξε παράλληλα και με αντίστοιχη πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, ΟΔΗΓΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

Ο εν λόγω Οδηγός τηρείται και ως Κώδικας Δεοντολογίας από τις τυποποιητικές επιχειρήσεις - Μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ και δι΄ αυτών από όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία. Θεωρούμε χρέος όλων μας μας, να αναληφθούν πρωτοβουλίες περαιτέρω ενημέρωσης όλης της αλυσίδας του ελαιολάδου, προκειμένου να διαφυλάξουμε και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο την ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
ΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ.

Ο σύνδεσμος περιέχει ολόκληρο τον ΟΔΗΓΟ του ΥΠΑΑΤ. 

Πηγή: www.olivenews.gr 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΤΕΚ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 31
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2018

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της τοπικής ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, είναι οι βασικοί στόχοι που θέλει να επιτύχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ενεργοποίηση του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο θα αναπτύξει δράσεις στους τομείς του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, αλλά και της τηλεϊατρικής.
Ήδη, για το Σεπτέμβριο, το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μία ημερίδα στο Δήμο Τριφυλίας, με θέμα «Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα», όπου, όπως διευκρίνισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, θα παρουσιαστούν υψηλές εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Ημερίδες θα οργανωθούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ενώ απώτερος σκοπός της περιφέρειας, είναι το ΚΕΤΕΚ να λειτουργήσει ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης δράσεων και προγραμμάτων.

Στρατηγικός στόχος 
Το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κύριο στόχο έχει να αποτελέσει βασικό μηχανισμό εφαρμογής της. Αναλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητα η οποία σχετίζεται με την προώθηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια. 
Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων κλάδων και οι εταίροι του είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Το όραμα του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου είναι να καταστεί η Πελοπόννησος πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, με μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου και τεχνολογικού της κεφαλαίου.
 «Ο στρατηγικός του στόχος είναι η καινοτόμος και αειφόρος αυτοτροφοδοτούμενη εξωστρεφής ανάπτυξη, με τη διασφάλιση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής, ενώ ο τακτικός στόχος του Κέντρου είναι η αναδιάρθρωση και ενίσχυση του τομέα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, ώστε να αποτελέσει το βασικό πυλώνα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων που παράγονται από την έλλειψη πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου», σημείωσε η κα Νικολάκου.

Διεπιχειρησιακή συνεργασία
Οι κύριες υπηρεσίες του Κέντρου θα εστιαστούν αρχικά, στην υποστήριξη της διεπιχειρησιακής συνεργασίας και στη διασύνδεση των τοπικών επιχειρήσεων με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα. Η αντιπεριφερειάρχης παρατήρησε ότι η Περιφέρεια διαθέτει αναλυτικά σχέδια δράσης, στηριγμένα σε ενδελεχείς μελέτες των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της οικονομικής δραστηριοποίησης στην περιοχή και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη της. 
Σύμφωνα με αυτές υπάρχουν 4 δυναμικοί κλάδοι που για τη Περιφέρεια παρουσιάζουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και αφορούν γενικούς κλάδους που στοχεύει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και θα ενισχύσουν την δυναμική καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και χρήσης τεχνολογίας στην Περιφέρεια, σε τομείς όπου δεν έχουν εφαρμοστεί έως ώρας αντίστοιχες ενέργειες. Αντικείμενο του έργου που προτείνει να αναλάβει το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου στη εκτέλεση δράσεων στους τομείς είναι:

  • Εναλλακτικός τουρισμός (Τουρισμός – Πολιτισμός και Δημιουργική Βιομηχανία). 
  • Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα. 
  • Κυκλική οικονομία (Μεταποιητική Βιομηχανία και λοιποί Δυναμικοί Τομείς). 
  • Τηλε-ιατρική (Οριζόντιοι υποστηρικτικοί τομείς). 
Γι΄αυτό, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των πολιτών της Πελοποννήσου για τις δράσεις που έχει αναλάβει το ΚΕΤΕΚ, οργανώνονται ημερίδες σε όλη την Πελοπόννησο. Σε αυτή τη προσπάθεια υπάρχει η ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πελοποννήσου (Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ), των επιμελητηρίων και των τοπικών επιχειρήσεων.

1.Εναλλακτικού Τουρισμού, θέτοντας ως στόχο την απάντηση στα προβλήματα που φέρνει ο μαζικός τουρισμός, αφού βοηθάει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων, στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία, στη στήριξη αγροτικών περιοχών, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. 
2.Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, για την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, την δυνατότητα ασφαλέστερων, οικονομικότερων, μεγαλύτερων και κυρίως αειφόρων παραγωγικών διαδικασιών. 
3.Κυκλική οικονομία, στοχεύοντας σε ένα σύνολο οικονομικών δραστηριοτήτων που εστιάζει μακροπρόθεσμα στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών, την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, τη διατήρηση ενός προϊόντος σε καλή λειτουργική κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα, την οικονομική αξιοποίηση προϊόντων για την παροχή υπηρεσιών σε πολλαπλούς χρήστες (sharingeconomy), και, τέλος, τη χρήση της υπηρεσίας που προσφέρει ένα προϊόν και όχι την κατοχή αυτού του ίδιου του προϊόντος. 
4.Τηλε – ιατρική, για τη μεταφορά της πληροφορίας και όχι του ασθενή, τη καλύτερη πληροφορία στους ασθενείς, τη δυνατότητα παροχής ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης, διαθέσιμης σε όλους ανεξάρτητα από τη τοποθεσία του ασθενή, τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, τις γρηγορότερες και ασφαλέστερες αποφάσεις για θεραπεία, χάρη στη μεταφορά ιατρικών εικόνων και την εύκολη πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο. Μελλοντικές δράσεις του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου θα είναι η υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που προσανατολίζονται στην καινοτομία και η εκπόνηση αναπτυξιακών μελετών για τοπικούς φορείς με στόχο την ανάδειξη τομέων και δραστηριοτήτων της περιφέρειας που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 31
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2018

Έντονο προβληματισμό και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η κατάσταση που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας της Ηλείας, με δύο από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες του Νομού, την κορινθιακή σταφίδα και τη βιομηχανική ντομάτα, να έχουν πληγεί σημαντικά. 
Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες περιγράφει σε ένα ακόμα υπόμνημα που εστάλη στον αρμόδιο υπουργό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιολάδου Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλλιανάτος και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση. 
«Ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηλείας περιμένει από εσάς λύσεις τώρα. Απαντήστε στους αγρότες του νομού Ηλείας», τονίζεται στο υπόμνημα και προσθέτεται: «Σας το έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές και μας είπατε να πάνε οι αγρότες στα σχέδια βελτίωσης. Γνωρίζετε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν μικρό κλήρο. Ποιος έχει χρήματα να πληρώσει τον μελετητή και όλες τις διαδικασίες για να πληρωθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Πάρτε ένα μέρος από τα σχέδια βελτίωσης και κάντε την αναμπέλωση στην κορινθιακή σταφίδα όπως τη ζητάμε. Εάν δεν το κάνετε σε δύο χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα στην Ηλεία θα τη βλέπουμε σε φωτογραφίες». Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο υπόμνημα, ο αγροτικός τομέας της Ηλείας βρίσκεται σε δυσχερή θέση με τους αγρότες τα τελευταία χρόνια να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται. «Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για τον Νομό Ηλείας είναι τεράστιο. Τα δύο βασικά προϊόντα του Νομού Ηλείας, Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα, έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα δύο αυτά προϊόντα τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και να δούμε εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει δυνατότητα μερικής πληρωμής των αποζημιώσεων» αναφέρεται στο υπόμνημα. Στα θέματα που τίθενται στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας για να μην χαθεί το προϊόν, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές αλλαγές, τα χωράφια των λιμνών για τα οποία ζητείται να ληφθούν πρωτοβουλίες και να καλλιεργούνται από πραγματικούς αγρότες, η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η αξιοποίηση και λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εκκαθάριση του μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών, η αυστηροποίηση των ελέγχων για τα εισαγόμενα προϊόντα, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η υπογραφή συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας μέχρι τις 10 Μαρτίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΗΜΕΡΑ: 14
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2016

Επικίνδυνος περιορισμός της γενετικής βάσης παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια σε όλες σχεδόν τις σημαντικές καλλιέργειες. Για πολλές από αυτές δεν χρησιμοποιούνται στη βελτίωση περισσότερο από το 5-10% της διαθέσιμης παραλλακτικότητας.
Και όμως, στην Ελλάδα μόνο, καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα 111 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλακού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού και 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης και 605 ποικιλίες φασουλιού, που έπαψαν πλέον να καλλιεργούνται .
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1927, η καλλιέργεια του σιταριού περιελάμβανε 100% ντόπιες ποικιλίες, το 1969 μόνο 10%, ενώ σήμερα κυριολεκτικά έχει εκτοπιστεί από την καλλιέργεια το σύνολο των παλιών ποικιλιών.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 1% των ντόπιων ποικιλιών σταριού και το 2-3% των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί υπό καλλιέργεια μέχρι τις μέρες μας.
Όλα αυτά και χιλιάδες άλλα γίνονται όχι μόνο γιατί τα αποφάσισαν τα "κέντρα εξουσίας", ή γιατί είναι η πολιτική των κρατών. Έγιναν και γιατί ο καθένας μας τα στήριξε και συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σε αυτό το πρωτοφανές ολοκαύτωμα; Θα μείνουμε απαθείς ή θα πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί; Οι ντόπιες ποικιλίες είναι η ελπίδα μας και η πρότασή μας.
Τα παραπάνω συνέβαιναν στον 20ο αιώνα, τον 21ο αιώνα όμως συντελείται μια πρωτοφανής αφύπνιση της ανθρωπότητας και αυτή η αρνητική κατάσταση τείνει να ανατραπεί.
Για όλα τα παραπάνω μιλήσαμε με τον Δρ. Κώστα K. Δελή MSc, PhD, Καθηγητής Εφαρμομών Γενετικής Φυτών και Βιοτεχνολογίας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Πελοποννήσου.


Οι παραδοσιακές ποικιλίες υπερέχουν των εμπορικών υβριδίων
Τα όσα ακολουθούν φιλοδοξούν να δώσουν στον αναγνώστη να καταλάβει αυτό που ήδη υποσυνείδητα γνωρίζει, ότι οι παραδοσιακά καλλιεργούμενες ποικιλίες υπερέχουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση) των εμπορικών υβριδίων.
Για να καταλάβει κανείς όμως τι είναι παραδοσιακή ποικιλία, καλό θα ήταν να γνωρίζει τι είναι στην πραγματικότητα το υβρίδιο. Yβρίδιο, όπως το μαρτυρά και η λέξη, είναι ο συνδυασμός δύο ποικιλιών. Mε άλλα λόγια αν καταφέρω να διασταυρώσω δύο ποικιλίες, στη φύση ή στο εργαστήριο, ο απόγονός τους αποτελεί το υβρίδιο.
Oι αρχαίοι ακόμη γνώριζαν ότι οι διασταυρώσεις δύο ποικιλιών στα φυτά ή ακόμη και η διασταύρωση ανάμεσα σε δύο ράτσες σε ζώα οδηγούσε σε απογόνους που έδιναν εξαιρετικά εύρωστα άτομα. Είναι σε όλους γνωστό το παράδειγμα της διασταύρωσης του αλόγου με το γαϊδούρι, οπού ο απόγονός τους το μουλάρι είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υποζύγιο.
Mε τον ίδιο ακριβώς τρόπο αν μπορούσαμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν έχουμε μία ποικιλία με εξαιρετική απόδοση και χαμηλή ανθεκτικότητα σε ασθένειες η οποία διασταυρωθεί με μία ποικιλία με χαμηλή απόδοση αλλά ανθεκτική σε ασθένειες, τότε οι απόγονοί τους ιδανικά θα είναι και ανθεκτικοί στις ασθένειες και με υψηλές αποδόσεις.
Στην γεωργική πραγματικότητα τα υβρίδια λειτούργησαν εξαιρετικά για ορισμένα φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως το καλαμπόκι, τριπλασιάζοντας τις αποδόσεις, αλλά την ίδια στιγμή παρουσίαζαν βασικά μειονεκτήματα. Πρώτο βασικό μειονέκτημα ήταν οι μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα και φυτοπροστασία.
Tα υβρίδια ήταν αποδοτικά, αλλά για να δώσουν τις βελτιωμένες αποδόσεις τους απαιτούσαν ιδανικές συνθήκες και αρκετή επένδυση σε κεφάλαιο από τους παραγωγούς. Δεύτερο μειονέκτημα των υβριδίων αποτελεί η αδυναμία τους να παράξουν σταθερούς απογόνους. Tι σημαίνει αυτό; Σημαίνει με απλά λόγια ότι ενώ τα υβρίδια είναι σταθερά φυτά στο σύνολο σχεδόν των χαρακτηριστικών τους, οι απόγονοί τους είναι «AΣTAΘEΣTATOI». Άρα η παλιά γεωργική πρακτική της φύλαξης σπόρων από τους γεωργούς, πρακτικά με τη χρήση των υβριδίων ακυρώνεται. Aν, δηλαδή, ένας γεωργός κρατούσε σπόρο από ένα υβρίδιο και το καλλιεργούσε, τότε θα έπαιρνε φυτά διαφόρων υψών, αποδόσεων και ανθεκτικότητας σε ασθένειες. Eπομένως, τα υβρίδια που εισαγάγαμε στη γεωργική πρακτική έδωσαν ώθηση στην απόδοση, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν και αρκετά προβλήματα.
Aς δούμε ένα γεωργό στην πρακτική του. O μέσος γεωργός πριν 40 περίπου χρόνια παράτησε τις παραδοσιακές ποικιλίες, για να τις αντικαταστήσει με υβρίδια. Από τη στιγμή που έγινε η μετάβαση αυτή, ο γεωργός είναι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να αγοράζει σπόρους σποράς από εταιρίες, κυρίως Oλλανδικές και Iσραηλίτικες. Άρα η αύξηση της απόδοσης (και η σύνδεσή της με την επιδότηση κυρίως στη δεκαετία του ‘80 και ‘90) τον κατέστησε εξαρτημένο. Σκεφτείτε απλά τι θα συνέβαινε αν μία και μόνο χρονιά δε μπορούσαμε να εισαγάγουμε σπόρους σποράς.
H γεωργική παραγωγή θα μειωνόταν ραγδαία, καθώς δε θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν αρκετές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Φυσικά δεν είναι η μόνη μετάβαση που έγινε χωρίς μελέτη στην Eλλάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση ακόμη και εμείς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια έκπληξη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που παρακολουθώ, αρκετά συστηματικά, ουδέποτε στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε μία συστηματική μελέτη για τη σύγκριση της απόδοσης υβριδίων και παραδοσιακών ποικιλιών.
Όλοι και κυρίως οι γεωπόνοι δεχόμασταν a priori την υπεροχή των υβριδίων, ενώ υποτίθεται ότι παραβλέπαμε την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων για χάρη της αύξησης της απόδοσης.
Στην πραγματικότητα τα υβρίδια μπήκαν στη γεωργική πρακτική στη χώρα μας μαζί με τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής εφαρμογής (μηχανήματα, αρδεύσεις, φυτοφάρμακα και λιπάσματα).
Όσο και αν μοιάζει παράλογο, κανείς δε δοκίμασε τις παραδοσιακές ποικιλίες σε ιδανικές συνθήκες. Έτσι σιγά σιγά, ως καταναλωτές εξοικειωθήκαμε με τομάτες υβριδίων, οι οποίες είναι πρακτικά άγευστες, ωστόσο μπορούν να διατηρηθούν ένα μήνα στο ψυγείο. Σήμερα, που όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν την ολική επαναφορά της γεύσης στο καθημερινό τραπέζι, είναι ξανά η ώρα των παραδοσιακών ποικιλιών.
Mε αυτή την προοπτική το ξεχασμένο γενετικό υλικό που αντικαταστάθηκε τόσο βίαια, σήμερα μοιάζει πραγματικός θησαυρός για τον κάθε ερευνητή. Tα φυτά των παραδοσιακών ποικιλιών καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που καλλιεργήθηκαν για σειρά χρόνων και για πολλές γενεές, έφεραν γενετικό φορτίο που τους επέτρεψε να επιζήσουν στη δοκιμασία του πιο σκληρού κριτή. Tης φύσης. Αυτός ο σκληρός κριτής πετάει έξω οτιδήποτε δε μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του. Oι παραδοσιακές ποικιλίες, με αυτή την έννοια, κρύβουν στο γενετικό τους υλικό απαντήσεις στις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, στις οποίες σήμερα απαντάμε με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Συνεργασία ιδρύματος "Καπετάν Βασίλης" και ΤΕΙ Πελοποννήσου
Σε αυτή την κατεύθυνση το Ίδρυμα Kαπετάν Bασίλης χρηματοδότησε την καταγραφή των παραδοσιακά καλλιεργούμενων ποικιλιών της Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. H προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και παρουσιάστηκε με επιτυχία στις πολλές εκδηλώσεις του Ιδρύματος.
Πρόσφατα, το TEI Πελοποννήσου και τα εργαστήρια γενετικής-βιοτεχνολογίας και χημείας με επιστημονικούς υπεύθυνους τον υπογράφοντα το άρθρο και τον Δρ. I. Σπηλιώπουλο αντίστοιχα, χρηματοδοτήθηκαν για τη μελέτη της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας «Xοντροκατσαρή» από το Ίδρυμα Kαπετάν Bασίλης.
O απώτερος σκοπός της έρευνας είναι να εισαγάγουν τη συγκεκριμένη ποικιλία στη γεωργική πρακτική ξανά, ακόμη και σε συνθήκες υπερεντατικής καλλιέργειας όπως η υδροπονία, αλλά και να αποδείξουν την υψηλή θρεπτική της αξία. Eίναι ευτυχής συγκυρία ότι ένα τόσο σημαντικό Ίδρυμα μπορεί να χρηματοδοτεί έρευνα στο νομό Mεσσηνίας και πιστεύω πως είναι πια σειρά του καταναλωτή να μάθει να αγοράζει όχι μόνο με την όραση αλλά και με τη γεύση και την όσφρηση.
Eίναι επομένως σημαντικό να ξεφύγουμε από τα τυποποιημένα ομοιόμορφης εμφάνισης προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν ξανά τα δικά τους σπόρια, σπάζοντας τον κύκλο της εξάρτησής τους από μεγάλες εταιρίες.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«ΚΡΑΤΑΕΙ» ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ Η ΤΙΜΗ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 10
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2016

Τις ημέρες αυτές οι αγορές του ελαιολάδου έχουν περιέλθει σε ακινησία. Οι παραγωγοί (και οι ελαιοτριβείς και οι έμποροι) δεν είναι διατεθειμένοι για σοβαρές πωλήσεις, αναμένοντας υψηλότερες τιμές. Όμως και οι αγοραστές (βιομηχανία και Ιταλοί εισαγωγείς) δεν είναι διατεθειμένοι για μεγάλες αγορές, πρώτον, γιατί -ειδικά στον Ισπανία – βρίσκονται με τις δεξαμενές τους γεμάτες αποθέματα και, δεύτερον, γιατί και εκείνοι βρίσκονται σε στάση αναμονής.
Τι περιμένουν; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα olivenews και τον Βασίλη Ζαμπούνη, τις ενδείξεις για την επερχόμενη εσοδεία 2016/17 στην Ισπανία. Εφέτος, όμως, η αναμονή θα παραταθεί, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι βροχές που έπεσαν, μπορεί μεν να ήταν ποσοτικά ικανοποιητικές, όμως κατανεμήθηκαν άνισα.
Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί στην Ισπανία αυτό που έπαθε πέρυσι η Κεντρική Ελλάδα. Δηλαδή, μια εξαιρετική ανθοφορία, που όμως αποδείχτηκε «τζούφια», γιατί δεν έδεσε σε καρποφορία. Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν φόβοι ότι οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα δε θα επιτρέψουν στα ελαιόδεντρα να έχουν μια καλή παραγωγή για την 2016/17.
Άρα, είναι λογικό, και όσο δεν υπάρχουν «μεγάλες ειδήσεις», οι τιμές για τους επόμενους 2-3 μήνες να διατηρηθούν στα σημερινά περίπου επίπεδα. Προφανώς με κάποιες μικροδιακυμάνσεις και ίσως με μια μάλλον πτωτική «διάθεση», για δύο λόγους.
Πρώτον, εξαιτίας των αποθεμάτων που αναφέραμε (η Ισπανία έχει σχεδόν 1 εκατ. τόνους, δηλαδή επάρκεια για περίπου 10 μήνες) και, δεύτερον, γιατί μία συνεχής άνοδος όπως των τελευταίων μηνών, συνήθως οδηγεί σε κάποια «διόρθωση», έστω και μικρής κλίμακας.
Κατά τα άλλα, καθώς η συγκομιδή και ελαιοποίηση ολοκληρώνονται, κατασταλάζουν και οι αριθμοί της εφετινής παραγωγής ελαιολάδου: η Ισπανία προσεγγίζει το 1,4 εκ. τόνους, η Ιταλία ίσως να ξεπεράσει τους 350 χιλ. τόνους και η Ελλάδα τους 275 χιλ. τόνους. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πλήρη επιβεβαίωση των όσων εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει γράψει το olivenews.gr.
Στο μέτωπο τώρα των τιμών, το 3,41 ενός συνεταιρισμού της Κρήτης, μπορεί να ακούγεται πολύ στην επικαιρότητα, όμως στην πράξη δεν υφίσταται πια. Η Κρήτη για τις καλές ποιότητες μέχρι 0,5° δίνει στον παραγωγό 3,0 - 3,10 ευρώ/κιλό, οι έμποροι-ελαιουργοί προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους διεκδικώντας 3,20 - 3,25 ευρώ/κιλό (βυτίο, ex-factory).
Αντίστοιχα η Μεσσηνία βρίσκεται περί τα 0,50 ευρώ υψηλότερα, ενώ η Λακωνία κινείται μεταξύ 3,20 - 3,40 ευρώ (πολύ δύσκολα), πάντοτε για τιμές βυτίου, ex-factory. Τα λαμπάντε βάσης 5° είχαν τις τελευταίες ημέρες κάποιες απώλειες υποχωρώντας περίπου στα 2,60 ευρώ/κιλό. Τα παραπάνω ισχύουν με την αρχική επισήμανση ότι στην αγορά ελάχιστες συναλλαγές πραγματοποιούνται.
Στη Ισπανία οι τιμές των καλών έξτρα βρίσκονται από 3,15 έως 3,30 ευρώ/κιλό, του ραφινέ μεταξύ 3,05-3,10 και του βιομηχανικού λαμπάντε 1° μεταξύ 2,90 και 2,95 ευρώ/κιλό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΗΜΕΡΑ: 08
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2016

Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Αγροτική ανάπτυξη και επένδυση στους Νέους Αγρότες» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Οι ευρύτερες εξελίξεις στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αγροτική ανάπτυξη από τη θεωρία στην πράξη και την παραγωγή θα παρουσιαστούν από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές, αγρότες και επιχειρηματίες.

ΚΑΠ 201-2020
Σκοπός της είναι η ενημέρωση νεοεισερχομένων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και η ενεργοποίηση όσων μπορούν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση και βιώσιμη ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές καινοτομίας, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη διάθεση, προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και συνοδευτικών δραστηριοτήτων.
Επίσης, θα παρουσιαστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική μεταρρύθμισης 2014-2020 και το νέο στρατηγικό πλαίσιο αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη νέα εποχή της start-up επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Θεματολογία
Επί μέρους εισηγήσεις θα αφορούν στα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα και ζητήματα όπως η ποιότητα τροφίμων, η προστασία του περιβάλλοντος και οι υπηρεσίες στον καταναλωτή.
Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα, θα πληροφορηθούν για τις ομάδες-οργανώσεις παραγωγών, αλλά και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών προϊόντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης και υιοθέτησης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και για τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 3.00 μετά το μεσημέρι και χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Κωνσταντίνος Μάσσελος και ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής Δημήτρης Θωμάκος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ: «ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΤΡΟΦΗ»

ΗΜΕΡΑ: 06
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2016

Πριν από 30 χρόνια, κόντρα στις επιστημονικές κατευθύνσεις της εποχής, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου, άρχισε να υπερασπίζεται τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην ανθρώπινη υγεία.
Οι μελέτες της τεκμηρίωσαν επιστημονικά την αξία της μεσογειακής διατροφής και ανάγκασαν την επιστημονική κοινότητα να αναθεωρήσει. Επιστημονικές ανακαλύψεις, επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις ανακατεμένες με μυρωδιές, γεύσεις και υλικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής σε μια συναρπαστική συζήτηση. Ξεκινήσαμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι από την αρχή...

Πώς στραφήκατε στη μελέτη της μεσογειακής διατροφής;

Ήμουν γιατρός και ασχολιόμουν με τη μελέτη των λιπιδίων. Ήταν τη δεκαετία του ’60, τότε που στα νοσοκομεία έλεγαν να τρώμε σπορέλαια για να μειώσουμε τη χοληστερίνη. Κάτι δεν μου ταίριαζε. Είχα πάει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου κι εκεί με πλησίασε ένας ξεναγός που με είχε δει στην τηλεόραση και μου είπε: «Κοπέλα μου, εσύ που μιλάς για διατροφή... Εγώ μια ζωή τρώω λάδι καλαματιανό και μου λένε να φάω σπορέλαιο γιατί έχω χοληστερόλη. Ε, δεν το μπορώ». Ήταν ένα γεγονός που με ταρακούνησε.


Αποφασίσατε, λοιπόν, να το ψάξετε...

Εκείνη την εποχή μού είχαν αναθέσει από το υπουργείο Υγείας να φτιάξω τα διαιτολόγια για τους παιδικούς σταθμούς. Ζήτησα από μια κοπέλα στο εργαστήριο, που γνώριζε την ελληνική κουζίνα, να καταρτίσει ένα διαιτολόγιο όπως θα τάιζε τα παιδιά της. Τότε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έλεγε ότι μόνο το 25% της ενέργειας που λαμβάνουμε από την τροφή επιτρέπεται να προέρχεται από λιπίδια. Η κοπέλα έρχεται και μου λέει: «Δεν γίνεται, δεν μπορώ να κάνω αρακά λαδερό χωρίς λάδι». Αρχίσαμε να το ερευνούμε και διαπιστώσαμε ότι στη μεσογειακή διατροφή το ποσοστό των λιπιδίων είναι 40% με την προϋπόθεση ότι προέρχονται από ελαιόλαδο. Για να πείσουμε, όμως, τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, χρειάζονταν στοιχεία. Έτσι ξεκινήσαμε την προοπτική μελέτη Epic για την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία.


Τι ακριβώς είναι αυτή η μελέτη;

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρακολουθούμε τις διατροφικές συνήθειες 30.000 Ελλήνων εθελοντών (συνολικά συμμετέχουν 500.000 Ευρωπαίοι από 9 χώρες) και την υγεία τους. Κάθε φορά που παρουσιάζουν πρόβλημα, απευθυνόμαστε στον γιατρό τους για να μας δώσει το ιστορικό. Διαπιστώσαμε ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν 26% χαμηλότερη γενική θνησιμότητα, 30% μικρότερη από καρδιαγγειακά νοσήματα και 24% από καρκίνο. Ο αγώνας για τη μεσογειακή διατροφή είχε ξεκινήσει το 1989 και το 2003 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Με αυτά τα στοιχεία η διεθνής επιστημονική κοινότητα πείσθηκε.


Έτσι, λοιπόν, δικαιώθηκαν οι διατροφικές συνήθειες του ξεναγού.

Με τους φίλους από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας σχεδόν είχαμε πιαστεί στα χέρια. Έλεγα ότι δεν φταίει το ελαιόλαδο, ότι φταίνε οι θερμίδες. Αν το σύνολο των θερμίδων είναι 1.500, τι πειράζει αν το 35% προέρχονται από το ελαιόλαδο; Μου λένε: «Θέλεις να κάνεις όλο τον κόσμο να τρώει ελαιόλαδο». Απαντώ: «Όχι, θέλω οι Έλληνες να συνεχίσουν να τρώνε ελαιόλαδο, δεν κάνω οικονομική πολιτική».


Είναι το ελαιόλαδο, τελικά, τόσο καλό για την υγεία μας;

Είναι ένα θαυματουργό τρόφιμο. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στα μονοακόρεστα, αλλά και σε όλα τα μικροσυστατικά του, τα οποία κάθε μέρα αποδεικνύεται σε πόσα προβλήματα υγείας κάνουν καλό. Αν ακολουθήσει ένας εμφραγματίας μεσογειακή διατροφή, μειώνεται κατά 30% η πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα.


Είναι όλα τα ελαιόλαδα το ίδιο αποτελεσματικά όσον αφορά την υγεία;

Το καλύτερο είναι το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης - που είναι ουσιαστικά χυμός φρούτου. Αν στη διαδικασία ελαιοποίησης ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφονται οι πτητικές ουσίες. Επίσης, ένα τμήμα των θαυματουργών μικροσυστατικών του χάνεται με το μαγείρεμα. Τέλος, το καλύτερο ελαιόλαδο προέρχεται από εγκαταλελειμμένες ελιές που αντιστέκονται στις κακουχίες και παράγουν αυτές τις ουσίες.


Και τα παραδοσιακά προϊόντα; Τι σημαίνει παραδοσιακό προϊόν;

Υπάρχει μια κακοποίηση της λέξης. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να δώσουμε έναν ορισμό. Για να ονομαστεί ένα τρόφιμο παραδοσιακό, πρέπει η πρώτη ύλη να προέρχεται από συγκεκριμένο τόπο, να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία στη μεταποίηση και να παρασκευάζεται - μαγειρεύεται με συγκεκριμένο τρόπο. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα σε νομοθετικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ορισμό της Ε.Ε., παραδοσιακό μπορεί να ονομάζεται ό,τι υπήρχε μία γενιά (25 χρόνια) πριν. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί έτσι εντάσσονται στα παραδοσιακά πολλά απολύτως βιομηχανικά προϊόντα. Είπα πολλές φορές στους πολιτικούς: «Ψηφίστε μια νομοθεσία με προδιαγραφές να προστατεύσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα τουλάχιστον στο εσωτερικό». Ενθουσιάζονται, αλλά δεν κάνουν τίποτα.


Γιατί δεν γίνεται τίποτα;

Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχέδιο. Εμάς (σ.σ. μαζί με τον σύζυγό της, καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Δημήτρη Τριχόπουλο, που έφυγε από τη ζωή το 2014) μάς πήρε 30 χρόνια να καθιερώσουμε τη μεσογειακή διατροφή. Οι πολιτικοί θέλουν να γίνει κάτι τώρα για να εκλεγούν αύριο. Η διοίκηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις - όλα εξαρτώνται από τους υπουργούς, που αλλάζουν συνέχεια. Οι άλλες χώρες λειτουργούν με σχέδιο. Όταν μελετούσαμε τη φάβα Σαντορίνης, αναλύσαμε και την κάππαρη - συχνά σερβίρεται με κάππαρη. Διαπιστώσαμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα. Ένα χρόνο μετά, έλαβα γράμμα από τον περιφερειάρχη της Σικελίας, που με καλούσε στην Παντελερία, ένα νησάκι που ζει από την κάππαρη, για να μιλήσω. Είχε καλέσει δημοσιογράφους από μεγάλα διεθνή μέσα και εμπόρους.


Τελευταία όλοι μιλούν για τη δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλες τροφικές ιδιαιτερότητες. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους άλλους;


Στη διατροφή υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για κέρδος. Όλοι υποχρεωτικά τρώμε καθημερινά. Όσον αφορά τη δυσανεξία στη γλουτένη, όσοι άνθρωποι έχουν το γνωρίζουν από μικροί και ακολουθούν ειδική διατροφή. Όμως, αν απευθυνθείς σε κάποιον να σε συμβουλεύσει σε σχέση με τη διατροφή, πρέπει να σου πει κάτι να σε εντυπωσιάσει, κάτι διαφορετικό. Όλα είναι θέμα μάρκετινγκ. Αν θέλεις να χάσεις βάρος, μπορείς για αρχή να κόψεις τις μερίδες σου στο μισό.



Πώς εξηγείτε ότι στην Ελλάδα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας;

Ας πάρουμε την Κρήτη, το άντρο της μεσογειακής διατροφής. Από την έρευνα «Υδρία» προκύπτει ότι οι Κρήτες είναι οι πιο παχύσαρκοι Έλληνες, δεν περπατούν καθόλου και έχουν τα περισσότερα εμφράγματα. Άλλαξαν εντελώς τρόπο ζωής. Και όταν έχεις τέτοιους γονείς, τι παράδειγμα θα πάρεις; Ξέρεις ποιοι περπατούν σήμερα περισσότερο; Οι Αθηναίοι, που στην καθημερινότητά τους χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Πάντως, το φαινόμενο της παχυσαρκίας πρέπει να μελετηθεί και κοινωνιολογικά, είναι σημάδι και αποδιοργάνωσης. Παλαιότερα στην Ελλάδα -που είχε πολλά αρνητικά- υπήρχαν θεσμοί, ξέραμε τι είναι το καλό και το κακό ακόμη κι αν δεν το εφαρμόζαμε. Τώρα πια δεν υπάρχει αυτό. Όλα μπορεί να συμβαίνουν, κανείς δεν ντρέπεται. Αυτό σημαίνει κοινωνική διάλυση.


Δάφνη Καραπιπέρη, Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη, Γαστρονόμος 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΗΜΕΡΑ: 24
ΜΗΝΑΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2016

-Πρόγραμμα ενημέρωσης από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Πρόγραμμα ενημέρωσης σε ιδιοκτήτες και μάγειρες παραδοσιακών εστιατορίων και ταβερνών της Μεσσηνίας διοργανώνει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με σκοπό να τους παρουσιάσει την ποιότητα του ελαιολάδου μέσα από τρεις οπτικές γωνίες: την αναγνώριση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού ελαιολάδου, τις ορθές πρακτικές αποθήκευσης και παρουσίασής του στο τραπέζι και τις βασικές αρχές συνδυασμού του με διαφορετικά τρόφιμα.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή διήμερων σεμιναρίων, διάρκειας 10 ωρών το καθένα, με μέγιστο αριθμό 10 εκπαιδευόμενων, από κάθε μία από τρεις αγροτουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, την Πύλο και την Καρδαμύλη.
Ειδικότερα, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων είναι οι εξής: Καλαμάτα 3 & 4 Μαρτίου, Πύλος 10 & 11 Μαρτίου και Καρδαμύλη 17 & 18 Μαρτίου.
Τονίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες χώρων μαζικής εστίασης παραδοσιακής κουζίνας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στο [email protected] ή στο [email protected], γράφοντας όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματική δραστηριότητα και επιλογή πόλης συμμετοχής στο σεμινάριο.
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπόψη η συνάφεια της επαγγελματικής δραστηριότητας με το πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική οικονομία της περιοχής. Είναι οι πρεσβευτές της τοπικής αγροτικής παραγωγής, με την έννοια ότι οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσσηνιακής γαστρονομίας. Μαγειρεμένο ή ωμό υπάρχει πάντα τόσο στο τραπέζι της οικογένειας όσο και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Στη Μεσσηνία, δε, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελαιόλαδο που σερβίρεται είναι οικογενειακή παραγωγή.
Όλοι μας έχουμε υπερηφανευτεί πως το λάδι μας είναι το καλύτερο και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε και το προάγουμε. Είναι, όμως, τελικά έτσι;
Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί σε σχέση με την ποιότητα του ελαιολάδου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια: ο τρόπος παρουσίασής του στο τραπέζι, καθώς και η συντήρηση και αποθήκευσή του.
Το θέαμα ενός διάφανου μπουκαλιού πολλών χρήσεων στο τραπέζι είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον, η συντήρηση και η αποθήκευση του ελαιολάδου στην κουζίνα των χώρων μαζικής εστίασης συχνά υποβιβάζουν τη γευσιγνωστική του ποιότητα. Περισσότερο συχνά από ό,τι θα θέλαμε, το αποτέλεσμα είναι το ελαιόλαδο που προσφέρεται να μην ανταποκρίνεται στην ποιότητα που θα άξιζε της περιοχής μας.
Μία άλλη πτυχή που απορρέει από τις γευσιγνωστικές ιδιότητες του ελαιολάδου και θα είχε ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ελαιολάδων με τα τρόφιμα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

ΗΜΕΡΑ: 01
ΜΗΝΑΣ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

“Την Τετάρτη αναρτάται ο πίνακας με τα δικαιώματα, ανά ΑΦΜ, και την Παρασκευή ξεκινάει η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης χωρίς καθυστέρηση, παρότι είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ”.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικά μέσα, σχετικά με την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων.

Ετσι αύριο χιλιάδες αγρότες της Μεσσηνίας θα πληροφορηθούν το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται ώστε να προγραμματίσουν τις… πληρωμές των υποχρεώσεών τους. Αφού πληρώσουν πρώτα την Εφορία, τον ΟΓΑ, τις δόσεις των δανείων θα δουν τι περισσεύει για να το διαθέσουν για αγορές. Γενικώς η επιδότηση φέτος δεν αναμένεται να ζεστάνει την αγορά, καθώς μεγάλο μέρος της θα διατεθεί για υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Σε κάθε περίπτωση όμως η εμπορική κοινότητα περιμένει και αυτή με αγωνία το περίσσευμα από την επιδότηση για να “μπαλώσει” υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τις τράπεζες

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε για τις επιδοτήσεις: “Μπορούσαμε να πληρώσουμε τέλος Νοεμβρίου το 70% ως προκαταβολή. Επιλέξαμε όμως, αντί να καταβάλουμε το 70%, να περιμένουμε λίγες μέρες, να μπούμε στο Δεκέμβρη, ώστε να πληρώσουμε, όπως μας επιτρέπει ο κοινοτικός κανονισμός, το 90% της βασικής ενίσχυσης. Ταυτόχρονα νοικοκυρέψαμε όλες τις παλιές εκκρεμότητες που υπήρχαν ακόμα και από το 2008 και μέχρι τις 15 Δεκέμβρη θα πληρωθούν όλες οι παλιές οφειλές μέχρι και του 2014. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη θα κατευθυνθούν στην ελληνική περιφέρεια, στους αγρότες, πάνω από 1,2 δισ. ευρώ που θα είναι μια ανάσα για όλη την ύπαιθρο, για όλη την οικονομία”.

Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1.240 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ!

ΗΜΕΡΑ: 30
ΜΗΝΑΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Σχεδόν το 50% του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ελλάδα εξετάστηκε στην Κυπαρισσία!
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η α’ φάση των εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, από το οποίο χορηγήθηκαν 1.240 πιστοποιητικά σε εξεταζόμενους από τη Μεσσηνία και την Ηλεία.
Ο αριθμός των πιστοποιητικών αποτελεί πραγματικό ρεκόρ, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας εξετάστηκαν σχεδόν οι μισοί (περίπου το 50%) από το σύνολο του ΕΛΓΟ της χώρας, στα έξι εξεταστικά κέντρα του ΕΛΓΟ που λειτούργησαν, με 88 τμήματα εξετάσεων στην Κυπαρισσία σε χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών μηνών!
Το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας λειτουργεί ως φορέας παροχής κατάρτισης και ως κέντρο εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, στην Πελοπόννησο. Περίπου το 80% αυτών που εξετάστηκαν κατά την α’ φάση ήταν κάτοικοι της Μεσσηνίας και το υπόλοιπο 20% κάτοικοι της γειτονικής Ηλείας, καλύπτοντας την ευρύτατη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας από τον Πύργο μέχρι την Πύλο. Από τη Μεσσηνία, συγκεκριμένα, ήταν από τους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας.
Σημειώνεται πως η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλεπόταν από 26 Νοεμβρίου να περιοριστεί στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, αλλά παρατάθηκε η έναρξη ισχύος αυτής της πρόβλεψης.
Προβλεπόταν ότι η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση θα γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 33 και την Οδηγία 2009/128/ΕΚ.
Ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να το καταγράφει ενυπόγραφα. Υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Για παράδειγμα, εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και δηλούμενο «ως επιβλέπων», να επιτρέπεται η προμήθεια γεωργικών φαρμάκων στα μέλη της οικογένειας, αφού έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποκτάται με τη συμμετοχή του ενδιαφερομένου σε εξετάσεις, σε εξεταστικά κέντρα με διαπίστευση από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» για αναγγελία έναρξης λειτουργίας δομών του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” ως Φορείς Παροχής Κατάρτισης και ως Κέντρα Εξετάσεων.
Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου, όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Οι απαντήσεις του πρέπει να είναι σωστές σε 20 ερωτήσεις τουλάχιστον.
Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθήσει β’ φάση εξετάσεων το προσεχές διάστημα και σε ΚΥΑ που εκδόθηκε τονίζεται πως το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ. Μόνο με το παράβολο των 25 ευρώ μπορεί κάποιος να δώσει εξετάσεις στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, όπως ίσχυε και πριν, χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση.


Πηγή: http://www.tharrosnews.gr/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ…ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΗΜΕΡΑ: 23
ΜΗΝΑΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Ποιος καλύτερος τόπος από την Ελλάδα για την ανακοίνωση της πιο πρόσφατης μελέτης για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου; Και σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης πόσο αναζωογονητικό είναι να βλέπει κανείς ανεξάρτητες ελληνικές επιχειρήσεις να δρουν υποστηρικτικά σε μια πρωτοβουλία με τόσο μακρόπνοα οφέλη για τον κόσμο της υγείας. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ο Δρ. Μαγιάτης και η Δρ. Μέλλιου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μοιράστηκαν τα ευρήματα μιας έρευνας που ξεκίνησε πέρυσι από τον κ. Άρη Κεφαλογιάννη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Gaea Τρόφιμα ΑΒΕΕ και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis. Η έρευνα αυτή συγχρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Καπετάν Βασίλης με έδρα την Καλαμάτα την οποία εκπροσωπούσε στο συνέδριο ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής. Αυτή η έρευνα σε ανθρώπους κατέγραψε την επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου στις φαινολικές ενώσεις ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη όταν προστίθεται στο διαιτολόγιο υγειών ανθρώπων. Τα ευρήματα αυτής της προοδευτικής έρευνας για ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις παρουσιάστηκε αρχικά στο πρόσφατο συνέδριο της OIS (Διεθνούς Εταιρείας Eλαιοκανθάλη) που διεξήχθη στην Ουμπέντα της Ισπανίας στις 29-30 Οκτωβρίου 2015. Η ερευνήτρια Roberta Holt από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis ήταν παρούσα και περιέγραψε την έρευνα που διεξήχθη σε ανθρώπους στους οποίους δόθηκαν 40 ml εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Η ελαιοκανθάλη είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της όμοιες με αυτές της ιβουπροφαίνης. Ο Δρ. Gary Beauchamp, επίσης ιδρυτικό μέλος της OIS, έκανε αυτήν τη διαπίστωση το 2005 στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell. Αυτές οι δύο ενώσεις οι οποίες βρέθηκαν σε σημαντικές ποσότητες μόνο σε πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι οι δύο κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις με ήδη αναγνωρισμένη δράση κατά της οξείδωσης της LDL. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (κορωνέικη ποικιλία, ΠΟΠ Καλαμάτα) με αυξημένη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (300 mg ανά κιλό) και ελαιασίνη (175mg ανά κιλό) είχαν παρόμοια επίδραση στην αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων όσο μια δόση 400mg ιβουπροφαίνης σε 4 από τους 9 συμμετέχοντες. Αυτό φανερώνει μια δραστικότητα τριάντα φορές πιο ισχυρή. Η Διεθνής Εταιρεία ελαιοκανθάλης ιδρύθηκε τον Μάιο του 2015 και αποτελεί έμπνευση του Δρ. Amerigo ένθερμα επιθυμεί να στηρίξει έρευνες για την πρόληψη ασθενειών μέσω της διατροφής, βασιζόμενη στην κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη. Τα μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης είναι κορυφαίοι στους αντίστοιχους τομείς τους, από την επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τη γαστρονομία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μάρκετινγκ. Ο κ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Κάππας προσκλήθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης για αυτήν την ειδική παρουσίαση. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ανοίγουν τον δρόμο για επιπλέον έρευνες και μια μεγαλύτερη έρευνα σε ανθρώπους για τη σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έτσι ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση της ελαιοκανθάλης στην ανθρώπινη υγεία, όχι μόνο για την πρόληψη ασθενειών αλλά και για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους. Δεν είναι όλες οι φαινολικές ενώσεις ίσες σε αποτελεσματικότητα και οι συγκεκριμένες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες συνεχίζουν να ερευνώνται και να επιβεβαιώνονται από συνεχιζόμενες έρευνες υπό την αιγίδα του Δρ. Μαγιάτη και της ομάδας του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα προληπτικά και θεραπευτικά οφέλη όλων των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα ανακαλυφθούν εν καιρώ καθώς χρηματοδοτείται περισσότερη έρευνα έτσι ώστε να αποκαλυφθούν τα μυστικά του τιμημένου ελαιόδεντρου. Ο Δρ. Paul Breslin, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ολεοκανθάλης, μελέτησε τις επιδράσεις της ελαιοκανθάλης σε καρκινικά κύτταρα σε τρυβλίο petri. Έβαλε καθαρή ελαιοκανθάλη πάνω σε καρκινικά κύτταρα και μέσα σε 30 λεπτά όλα τα καρκινικά κύτταρα πέθαναν ενώ τα υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν δυσμενώς. Απαιτείται χρηματοδότηση και επιπλέον έρευνα προτού χρησιμοποιηθεί η ελαιοκανθάλη για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας, αλλά τα πρωταρχικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Στη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα στις 3 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε πως η Gaea θα είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία ελαιολάδου που θα αναγράψει τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα της, όπως επιτρέπει ο κανονισμός 432/2012 της Ε.Ε. Η διαμάχη που μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα για το πώς θα υλοποιηθεί αυτός ο κανονισμός τελείωσε. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες λαμβάνει το παγκόσμιο κύρος που του αξίζει. Τα νέα αυτά καταφτάνουν σε μια πολύ καλή στιγμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς εν μέσω της πιο βαθειάς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 60 ετών. Ωστόσο, ο πραγματικός νικητής είναι οι απαιτητικοί καταναλωτές ανά τον κόσμο που μπορούν τώρα να αγοράσουν με σιγουριά και ασφάλεια. Η Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης θα πραγματοποιήσει το επόμενο διεθνές της συνέδριο στην Ελλάδα και θα παρουσιάσουν τον νέο διαγωνισμό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η υγεία σε συνδυασμό με την γαστρονομία υπόσχεται στο συνειδητοποιημένο σε θέματα υγείας και απαιτητικό κοινό μια νέα κατηγορία εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με αποδεδειγμένες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που θα ικανοποιεί επίσης και τον ουρανίσκο. Η ιδέα της τροφής ως φάρμακο επιτέλους επιστρέφει, σύμφωνα με τις συστάσεις του πατέρα της σύγχρονης ιατρικής Ιπποκράτη πριν από περίπου 2,500 χρόνια, εδώ στην Ελλάδα. «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».

Πηγή:www.tharrosnews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΗΜΕΡΑ: 20
ΜΗΝΑΣ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου χρήσιμο θα ήταν για ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς να δοθούν κάποιες οδηγίες, προσδοκώντας να συμβάλουν στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, στη σωστή αποθήκευσή του, ώστε να διατηρεί τις καλές του ιδιότητες, και στη διάθεση στους καταναλωτές, εντός και εκτός χώρας, ενός άριστου προϊόντος.
Αναλυτικά οι εν λόγω οδηγίες έχουν ως εξής:


ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Α. Στους Ελαιώνες

Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής. Ειδικότερα προσέχουμε για:
-Τήρηση κανόνων ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή έως τη συλλογή)
-Αποφυγή διασποράς ή καύσης πλαστικών υλικών, τα οποία συλλέγουμε για ανακύκλωση ή ασφαλή αποθήκευσή τους
-Συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς. Αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιόκαρπο. Αποφεύγουμε τη συμπίεση των ελιών εντός των σάκων.
-Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκους ή σε παραγωγικές κλούβες. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση πλαστικών τσουβαλιών
-Προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με το ελαιοτριβείο για γρήγορη έκθλιψη του ελαιοκάρπου
-Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες [καν. (ΕΚ) 10/2011]


Β. Στα ελαιοτριβεία

1. Πριν από την έκθλιψη
-Οι ελιές να αποθηκεύονται σε αεριζόμενο χώρο προστατευμένες από βροχή
-Τα μέσα αποθήκευσης να είναι σάκοι γιούτινοι ή παραγωγικές κλούβες ή μεγάλα πλαστικά κιβώτια επαρκώς αεριζόμενα
-ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η χρήση πλαστικών τσουβαλιών, καθότι η χρήση τους αναιρεί όλες τις πιστοποιήσεις, ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (βάσει των προδιαγραφών του ΕΦΕΤ)
-Κατά την αποθήκευσή του ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση (λιπόλυση), δηλαδή απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τα τριγλυκερίδια
-Η υδρόλυση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας, την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και τη μείωση της εμπορικής του αξίας
-Η υδρόλυση (μικροβιακή και ενζυματική) ευνοείται από περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας, παρουσίας τραυμάτων στους καρπούς της ελιάς και παρουσίας νερού. Για το λόγο αυτό οι καρποί της ελιάς πρέπει να διατηρούνται χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία τους και να μη βρέχονται
-Οι περιέκτες διατήρησης πρέπει, όπως προαναφέραμε, να είναι οι γιούτινοι σάκοι (καννάβινοι) ή ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε κατά τη διατήρηση του ελαιοκάρπου σε πλαστικές κλούβες ή παλετοκιβώτια που προσφέρουν καλύτερο αερισμό


2. Κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου

-Εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής από το ελαιοτριβείο. Οι εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων να είναι σύμφωνες με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ του Καν. (Ε.Κ.) 852/04
-Τα ελαιοτριβεία να εγκαταστήσουν σύστημα αυτοελέγχου (διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP, άρθρο 5 του Καν.(ΕΚ) 852/04) με καταγραφή διαφόρων παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας
-Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά τη μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27c, γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε κηρούς
-Σημειώνεται ότι για την τεκμηρίωση της ένδειξης «εξαγωγή εν ψυχρώ» [άρθρο 5 παρ.β του καν.(ΕΚ) 1019/2002], κατά την τυποποίηση του ελαιολάδου, απαιτείται η τήρηση αρχείου θερμοκρασιών (κάτω των 27ο C) στις οποίες λαμβάνονται τα ελαιόλαδα (Απόφαση ΥΠΑΑΤ αρ.323902/18-9-2009 άρθρο 3 παρ.3 σημεία 3α, 3β, 3βi,3βii).
-Οι πλαστικοί σωλήνες και οι περιέκτες ελαιολάδου να μην έχουν στην σύνθεσή τους πλαστικοποιητές φθαλικούς εστέρες (οδηγία 2007/19 Ε.Κ. και Κανονισμός 1935/06), γιατί οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από τους σωλήνες ή τους περιέκτες στο ελαιόλαδο και ανιχνεύονται κατά τη χημική ανάλυση του ελαιολάδου.
-Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο πλαστικός σωλήνας που χρησιμοποιείται κατά τη μεταφορά του ελαιολάδου στα σπίτια των ελαιοπαραγωγών.
Για όλα τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοσυλλογή, μεταφορά, έκθλιψη ) να ζητείται από τους πωλητές πιστοποίηση ως προς την μη παρουσία στη σύνθεσή τους φθαλικών εστέρων ως πλαστικοποιητών τροφίμων.

Γ. Αποθήκευση ελαιολάδου

-Το ελαιόλαδο να αποθηκεύεται σε δεξαμενές, κατάλληλες για λιπαρά τρόφιμα (Οδηγία Ε.Κ. 2007/19), σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και προστατευμένες από παρουσία οξυγόνου. Για ελαιόλαδα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης, και για τα ελαιόλαδα για τα οποία θα τυποποιηθούν (EL στη φιάλη), να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα, και η αποθήκευση να γίνεται υποχρεωτικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
-Ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί όψιμα και εμφανίζουν υψηλότερο Κ να αποθηκεύονται χωριστά και να προωθούνται στην αγορά νωρίτερα από ελαιόλαδα παραχθέντα πρώιμα που εμφανίζουν χαμηλότερο Κ
-Οι χώροι και οι ανοξείδωτες δεξαμενές τυποποιητηρίων, συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων παρέχουν καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου από τις αποθήκες των παραγωγών
-Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του ελαιολάδου να εφαρμόζουν ορθή υγιεινή και αποθηκευτική πρακτική, και εγκαθιστούν διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP, που προβλέπονται από τα άρθρα 4 και 5 του Καν. (Ε.Κ.) 852/2004. Να εγκαθιστούν επίσης σύστημα ιχνηλασιμότητας του άρθρου 18 του Καν.(ΕΚ)178/2002.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΗΜΕΡΑ: 16
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015


Δωρεάν προγράμματα από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την κατάρτιση αγροτών στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης χωρίς καμία επιβάρυνση πέραν του προβλεπόμενου παράβολου, ανακοίνωσε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οπως προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, αναλυτικότερη ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης των προγραμμάτων κατάρτισης, τα Κέντρα εκπαίδευσης και εξετάσεων, θα ακολουθήσει με σχετικό δελτίο Τύπου από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η ίδια ανακοίνωση, είναι προς υπογραφή η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία το παράβολο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης δεν θα αυξηθεί μετά τις 31 Αυγούστου, αλλά θα παραμείνει σταθερό στα 25 Ευρώ μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο βελτίωσης του συστήματος διενέργειας των εξετάσεων πιστοποίησης, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα για γραπτές εξετάσεις πιστοποίησης καθώς και η έκδοση ατομικού παραβόλου.

Προστίθεται, εξ άλλου, ότι μειώθηκε στις 40 (από 50) ο αριθμός των ερωτήσεων στις εξετάσεις πιστοποίησης και το ποσοστό των σωστών απαντήσεων που απαιτείται για τη χορήγηση της πιστοποίησης μειώθηκε στο 50% (από 70%).

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, ενημερώνει ότι ο σύνολο των επικαιροποιημένων ερωτήσεων πιστοποίησης γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, καθώς και των αντίστοιχων απαντήσεων, είναι διαθέσιμο δωρεάν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.minagric.gr).

Στην ίδια ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη όλη η σχετική επίσημη και ακριβής πληροφόρηση για τους ενδιαφερόμενους, όπως επίσης και το διδακτικό υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν οποιαδήποτε εκτύπωση των ανωτέρω αναφερόμενων ερωτήσεων.


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ» ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ: 18
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015


Από την ακμή στην παρακμή και τα “σταφιδικά” 1935


ΧΤΥΠΗΜΑ….ΘΑΡΡΟΣ 1922

ΧΘΕΣΙΝΟΙ τηλεγραφικαί πληροφορίαι ανήγγειλαν ότι αποφάσει του εν Βερολίνω υπουργείου του Επισιτισμού, επετράπη η εισαγωγή ελληνικής σταφίδος εν Γερμανία καταργουμένων όλων των απαγορευτικών διατάξεων. Η είδησις αύτη επροξένησεν εξαιρετικήν εντύπωσιν εις τους εξαγωγείς και παραγωγούς, δεδομένου ότι η Γερμανία μετά την Αγγλίαν καταναλίσκει το μεγαλύτερον μέρος της ελληνικής σταφίδος, αι τιμαί της οποίας ούτω θα ανέλθον αφού αυξάνονται και τα κέντρα καταναλώσεως. Επί τη ευκαιρία σημειούμεν ότι πλείστοι συνεταιρισμοί σταφίδος δια της Παμμεσσηνιακής Ενώσεως θα εξαγάγουν απ’ ευθείας εις το εξωτερικόν σταφίδα, ελπίζεται δε ότι η αρχή θα δώση όλα εκείνα τα αποτελέσματα τα οποία οι παραγωγοί αναμένουν.


Κορινθιακή σταφίδα. Ο επονομαζόμενος «μαύρος χρυσός» της αγροτικής οικονομίας. Το προϊόν που στήριξε όσο κανένα άλλο την οικονομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, από τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα έως και λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στον ελλαδικό χώρο τη συναντάμε για πρώτη φορά στους ομηρικούς χρόνους. Γραπτές αναφορές για το εμπόριό της υπάρχουν από τον 12ο αιώνα. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι εξαγωγές της προς τις αγορές της Αγγλίας και της Γαλλίας αποτελούσαν το 55% του συνόλου των εξαγωγών της Ελλάδας, παρέχοντας μοναδική ώθηση στην οικονομία της χώρας. Ανώτερη ποιοτικά τόσο από τη σουλτανίνα (ξανθιά σταφίδα) όσο και από την κοινή σταφίδα, κατακτά ακόμα και σήμερα τον κόσμο. Περασμένα μεγαλεία…


Πώς φτάσαμε όμως από την ακμή στην παρακμή;

Στα τέλη του 19ου αιώνα κι ενώ η σταφίδα αποτελούσε κύριο εξαγώγιμο προϊόν άρχισε να εμφανίζεται το λεγόμενο «σταφιδικό ζήτημα». Η αλόγιστη επέκταση των αμπελώνων οδήγησε σε υπερπαραγωγή προϊόντος, το οποίο από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσε να καταναλωθεί, ειδικά από τη στιγμή που η αγορά της Γαλλίας έπαψε να δέχεται σε μεγάλες ποσότητες την ελληνική σταφίδα.
Αιτία αποτέλεσε η ανάκαμψη των γαλλικών αμπελώνων, με συνέπεια να περιοριστεί η χρήση της κορινθιακής σταφίδας για παραγωγή φτηνού κρασιού προς τον απλό κόσμο. Όσο απότομα άνοιξε η γαλλική αγορά για την Ελλάδα τόσο απότομα έκλεισε.
Στην αγορά της Πάτρας το 1892, η τιμή της σταφίδας πέφτει κατά 50%. Κάπως έτσι άρχισε η σταφιδική κρίση η οποία τράνταξε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και οδήγησε σε σκηνές απείρου κάλλους, τόσο εντός όσο και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Περιουσίες καταστρέφονται, άνθρωποι πεινάνε, οι τράπεζες (παλιά μου τέχνη κόσκινο) προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, γίνονται ταραχές σε πολλές από τις σταφιδοπαραγωγούς περιοχές (Πύργος, Φιλιατρά, Πύλος, Πάτρα κ.α.) όπου επεμβαίνει η αστυνομία, σημειώνονται τραυματισμοί, φυλακίσεις, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα και νεκροί!
Μπροστά στον κοινωνικό αναβρασμό η κυβέρνηση Δηλιγιάννη φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το 1895 το νομοσχέδιο του «παρακρατήματος». Σύμφωνα με αυτό, ποσοστό 15% σε είδος της εξαγόμενης σταφίδας θα παρακρατούνταν από τα τελωνεία και στη συνέχεια θα διοχετευόταν υποχρεωτικά στη βιομηχανία για να μετατραπεί σε μη εμπορεύσιμη προς βρώση ύλη (π.χ. σε οινόπνευμα).
Το μέτρο αυτό, αν και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, βοήθησε σε μια μερική ανάκαμψη της αγοράς για 2-3 χρόνια, ωστόσο στη συνέχεια άρχισε και πάλι η πτώση της τιμής του προϊόντος. Ακολουθεί –από την κυβέρνηση Θεοτόκη– η ίδρυση Σταφιδικής Τράπεζας, μέτοχοι της οποίας ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες σταφίδας που εισέφεραν καρπό ως εξαγωγικό δασμό.
Ωστόσο η έλλειψη κεφαλαίων ήταν προφανής, οι περιοχές που ζούσαν από τη σταφίδα ήταν πλέον «νεκρές» οικονομικά, οι τοκογλύφοι αλώνιζαν, ενώ είχαν ξαναβγεί έντονα πια στο φως οι διαφορές και τα συμφέροντα εκείνων που εμπορεύονταν τον καρπό.
Ο νόμος του παρακρατήματος είχε χωρίσει εξ αρχής τις παραγωγικές περιοχές στα δύο. Ηλεία και Μεσσηνία τάσσονταν υπέρ, ενώ Αιγιάλεια και Κορινθία τάσσονταν κατά.
Οι υπέρμαχοι του κατά πίστευαν ότι επειδή παρήγαν την καλύτερη ποιότητα σταφίδας –Βοστίτσης– δεν ήταν δίκαιο να υποβάλλονται σε αφαίρεση ποσοστού του προϊόντος τους το οποίο ακόμα και μέσα στην κρίση θα έβρισκε τον δρόμο του στις αγορές.


Τα «Σταφιδικά» του 1935

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σταφιδική κρίση του 19ου αιώνα δεν είχαν καθαρά ταξικό χρώμα, μια και σ’ αυτά συμμετείχε μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης η οποία προσπαθούσε να προασπίσει τα συμφέροντά της.
Ωστόσο, τα γεγονότα της σταφίδας που ακολούθησαν κάποια χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ’30, είχαν καθαρά ταξικό χαρακτήρα και εντάσσονταν στο πλαίσιο των δεκάδων κινητοποιήσεων του εργατικού κινήματος της εποχής.
Έχει προηγηθεί το 1925 η ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) με σκοπό την εξισορρόπηση της προσφοράς προς τη ζήτηση της κορινθιακής σταφίδας, «διά αγοράς ή παρακρατήσεως του πλεονάσματος», τη διαφήμιση του προϊόντος και την εμπορική του αξιοποίηση και προώθηση.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1934 σημειώνονται επεισόδια μεταξύ μικρών σταφιδοπαραγωγών και εργατών με δυνάμεις της χωροφυλακής και του στρατού σ’ όλη τη δυτική Ελλάδα, από την Πάτρα έως την Καλαμάτα.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1935, πραγματοποιούνται ένοπλα αγροτικά συλλαλητήρια στην Κρέσταινα Ηλείας και στα Φιλιατρά Μεσσηνίας με πρωταγωνιστές και πάλι μικρούς σταφιδοπαραγωγούς και εργάτες.
Τον ίδιο μήνα, στην Κυπαρισσία πολιορκείται ο τοπικός ΑΣΟ και οι εργάτες και οι μικροπαραγωγοί καίνε τα λογιστικά βιβλία, ενώ παράλληλα στέλνουν τηλεγράφημα στον υπουργό Εσωτερικών Π. Ράλλη ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Εκείνος ο Αύγουστος θα είναι σημαδιακός για το αγροτικό κίνημα, μια και θα συγκληθεί στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας το πρώτο πανσταφιδικό συνέδριο. Τα αιτήματα δεν θα περάσουν από την κυβέρνηση την ώρα που για το αγροτικό κίνημα ο ΑΣΟ λειτούργησε ως «δούρειος ίππος» στον αγώνα του και ταραχές θα ξεσπάσουν.
Είναι τα λεγόμενα «Σταφιδικά» του 1935. Οι ταραχές θα κρατήσουν από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου. Η αφορμή ήταν η δολοφονία δύο αγροτών κι ενός 12χρονου παιδιού από χωροφύλακες στην Πύλο. Χιλιάδες αγρότες θα πολιορκήσουν την πόλη, θα καταλάβουν τον ΑΣΟ και την Εφορία και θα διώξουν τους χωροφύλακες.
Η κυβέρνηση απάντησε με αποστολή στρατιωτικών τμημάτων από την Τρίπολη, ενώ θα σταλεί και το αντιτορπιλικό «Πάνθηρ» στην Καλαμάτα. Στις 27 Αυγούστου ξεκινά μεγαλειώδης πορεία 10.000 οπλισμένων (με φτυάρια, τσεκούρια, δικράνια κ.λπ.) αγροτών προς την Καλαμάτα.
Άλλοι αγρότες κινούνται προς κατάληψη των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας. Θ’ ακολουθήσουν συμπλοκές με τον στρατό, με νεκρούς, τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις. Τελικά ο στρατός θα επικρατήσει καθώς την 30ή Αυγούστου που θα γίνει το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο στον Πύργο Ηλείας, οι περίπου 4.000 αγρότες θα συγκρουστούν –χωρίς επιτυχία– με τις δυνάμεις ασφαλείας και θα διαλυθούν.
Θα ακολουθήσουν φυλακίσεις και διώξεις. Ο πόλεμος θα δώσει τη χαριστική βολή στο εμπόριο της σταφίδας. Στα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της παρακμής μετά τη μεγάλη άνοδο του 19ου αιώνα. Ο ΑΣΟ καταργήθηκε το 1997 και στη θέση του σήμερα υπάρχουν διάφοροι μικροί συνεταιρισμοί. Υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή μαύρης σταφίδας σήμερα ανέρχεται σε περίπου 35.000 τόνους από τους οποίους οι 25.000 εξάγονται στην Αγγλία.


Πηγή: Δημήτρης Τερζής, Εφημερίδα των Συντακτών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 13
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015


Στοιχεία για τα αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια της Μεσσηνίας ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού ο Οργανισμός "Δήμητρα", εν όψει της διαδικασίας πιστοποίησής τους για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια που θέλουν να παράγουν και να τυποποιούν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, πρέπει να καταθέσουν φάκελο για να λάβουν από τον ΟΠΕΓΕΠ τη σχετική πιστοποίηση.


Τα αδειοδοτημένα

Στη Μεσσηνία λειτουργούν 231 αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία και 70 αδειοδοτημένα τυποποιητήρια. Ωστόσο, το περίεργο στην ιστορία είναι ότι, βάσει νομοθεσίας των τελευταίων χρόνων, ορισμένα τυποποιητήρια έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία της αδειοδότησης, με αποτέλεσμα υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Ανάπτυξης, να… αγνοούν παντελώς την ύπαρξή τους.
Η μόνη «παρουσία» των μη αδειοδοτούμενων τυποποιητηρίων είναι στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις οποίες πρέπει να λάβουν βεβαίωση καταλληλότητας, προκειμένου να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να λάβουν πιστοποίηση για ΠΟΠ Καλαμάτας.


Τυποποίηση

Άλλο μεγάλο ζητούμενο προκύπτει για ελαιοτριβεία που ναι μεν μπορεί να θέλουν να προχωρήσουν σε πιστοποίησή τους, προκειμένου να παράγουν ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, αλλά δεν είναι σίγουρο πώς σε αυτό θα τους βοηθήσει η δυναμικότητα που διαθέτουν. Κι αυτό, γιατί θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε έκθλιψη του ελαιοκάρπου αυστηρά εντός 24 ωρών.
Και φυσικά, παραμένει ανοικτό το μεγάλο θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου που παράγεται στη Μεσσηνία, όπου το 90% της ποσότητας διανέμεται χύμα.
Μάλιστα, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται ότι η αύξηση της τυποποίησης είναι από τα μεγάλα στοιχήματα, ενώ η έγκριση επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του νομού δεν αρκεί, αν δε υπάρξει συνολική προσπάθεια να διαφυλαχθούν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν στο προϊόν.


Πηγή: Βίκυ Βετουλάκη 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 10
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο πείραμα για την άρδευση και τη λίπανση του καρπουζιού βρίσκεται σε εξέλιξη, για πρώτη φορά, στην Τερψιθέα Τριφυλίας.
Έτσι, χθες βρέθηκαν στα καρπουζοχώραφα του Μπάμπη Παπαδόπουλου ο κορυφαίος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Φουντάς, με καταγωγή από τα Φιλιατρά, που υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα στην περιοχή, μαζί με το συνεργάτη του, υποψήφιο διδάκτορα κ. Αναστασίου και 12 φοιτήτριες και φοιτητές από Γεωπονικά Πανεπιστήμια που κάνουν την πρακτική τους στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Σχετικά ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημείωσε: «Γίνεται ένα πείραμα, με πολύ καλή εφαρμογή, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον επίκουρο καθηγητή κ. Φουντά και τον υποψήφιο διδάκτορα και συνεργάτη του, κ. Αναστασίου και σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τον κ. Παπαδόπουλο, τον παραγωγό, που πάντοτε διαθέτει τα χωράφια του στη διάθεση των επιστημόνων και της υπηρεσίας για αξιολόγηση πολλών παραμέτρων και τη βελτίωση των τεχνικών παραγωγής.
Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και εξοικειωνόμαστε μ’ αυτές, βελτιώνοντας τεχνικές και μεθόδους σε θέματα πολύ σοβαρά για την καλλιέργεια, όπως είναι η άρδευση και η θρεύση. Εδώ, λοιπόν, το πείραμα στόχο είχε να προσδιορίσουμε την ακριβή δόση άρδευσης και τον ακριβή χρόνο άρδευσης, διότι έτσι πετυχαίνουμε πάρα πολλά πράγματα, όπως είναι εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος, αύξηση της παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας, λιγότερες προσβολές από παθογόνα κ.ά. Μπορούμε, εμείς οι γεωπόνοι της περιοχής, να καταστρώσουμε προγράμματα λίπανσης, γνωρίζοντας τις ανάγκες, τις ακριβείς, σε νερό για κάθε καλλιεργητική περίοδο…».
Ο ίδιος εξήρε το έργο και την προσφορά του κ. καθηγητή στην περιοχή και γιατί «είναι κορυφή και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και ειδικός σ’ αυτά τα θέματα με τη γεωργία ακριβείας, τη γεωργία του σημείου, για να μπορούμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στη γεωργία…».
Από την πλευρά του, ο κ. Φουντάς επισήμανε: «Κοιτάζουμε να διαφοροποιήσουμε τη λίπανση και την άρδευση, αλλά ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει να μετρήσουμε και την παραγωγή και την ποιότητα των καρπουζιών, σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κοιτάζουμε, δηλαδή, να έχουμε καλύτερη άρδευση και λίπανση, αλλά κι τι επίπτωση αυτό έχει στην παραγωγή και την ποιότητα. Το πείραμα που έχουμε φέτος: Παίρνουμε μετρήσεις με δύο όργανα που έχουμε για τη θρέψη και έχουμε φτιάξει κι ένα σύστημα αυτόματο για την άρδευση. Αυτό πρώτη φορά εφαρμόζεται σε καρπούζι στην περιοχή μας! Γενικά, έχει ενδιαφέρον η υπαίθρια καλλιέργεια, γιατί είναι μη ελεγχόμενη. Έχουμε φτιάξει ένα μετεωρολογικό σταθμό, ασύρματο, που μετράει την εξατμισοδιαπνοή και έχουμε βάλει και αισθητήρες υγρασίας του εδάφους, που μετράνε ακριβώς τις ανάγκες του φυτού. Μ’ ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο έχουμε βρει ακριβώς τις ανάγκες και έχουμε κάνει διαφοροποιούμενη άρδευση σ’ ένα μέρος του χωραφιού».
Με τη σειρά του, ο κ. Αναστασίου σημείωσε: «Προσπαθούμε με μη καταστροφικές μεθόδους να δούμε την ευρωστία της καλλιέργειας του καρπουζιού, μ’ ένα όργανο όπου βλέπεις το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Παράλληλα, σ’ αυτό τον πειραματικό αγρό έχουμε εγκαταστήσει ένα μετεωρολογικό σταθμό. Αυτός ο σταθμός έχει γίνει με τη συνεργασία μιας ελληνικής εταιρείας, της Συνέλιξης. Στη μεταβλητή δόση άρδευσης σκοπός είναι να πετύχουμε τα βέλτιστα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη…».


Πηγή: Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΰΓΕΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

ΗΜΕΡΑ: 09
ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015


Αιτίες η καταστροφική επιδρομή εμπόρων και τα ελεύθερα βοοειδή


Ανησυχητική μείωση στη βλάστηση τσαγιού σε Ταΰγετο και στο Δάσος της Βασιλικής έχει εντοπίσει φέτος το δασαρχείο Καλαμάτας.
Όπως σημείωσε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, πρόκειται για συνέπεια της επιδρομής τα προηγούμενα χρόνια από συνεργεία εμπόρων που κατέστρεφαν ολόκληρο το φυτό, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι και τα ελεύθερα βοοειδή.


Ανησυχητική μείωση

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίποδας, φέτος δεν καταγράφηκαν πολλά προβλήματα με την παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών, όμως οι δασικοί υπάλληλοι στις περιπολίες τους κατέγραψαν τη μείωση του τσαγιού στον Ταΰγετο και στο δάσος της Βασιλικής.
"Κατά τις περιπολίες μας στα βουνά, παρατηρήσαμε σημαντική και ανησυχητική μείωση του τσαγιού, που δεν προέρχεται από κόψιμο", σημείωσε ο κ. Κατσίποδας. Όπως εξήγησε, το κακό έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια και προφανώς έχει αρχίσει να επηρεάζει τη βλάστηση του παραδοσιακού τσαγιού.


Έμποροι και μοσχάρια

"Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ληστρική επιδρομή ορισμένων στα βουνά, που δεν έκοβαν αλλά ξερίζωναν το τσάι, έχει αρχίσει να δείχνει τις συνέπειές της. Υπήρξε αλόγιστη συλλογή του αρωματικού φυτού, ενώ σε κάποια σημεία που έχουμε ερευνήσει, θεωρούμε ότι έχει επηρεασθεί η βλάστηση και από την ύπαρξη ελεύθερων βοοειδών, καθώς πατούν επάνω στις πέτρες που φυτρώνει το τσάι και έτσι καταστρέφουν το ριζικό σύστημα του φυτού, το οποίο είναι πολύ ευάλωτο. Έχουμε παρατηρήσει ότι στα σημεία που υπάρχει παρουσία ελεύθερων βοοειδών, ταυτόχρονα έχουμε και μείωση του τσαγιού. Και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα", τόνισε ο κ. Κατσίποδας.
Στη φετινή απόφαση για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Τέτοια είναι το τσάι Ταϋγέτου, το Δίκταμο και η Λαγορίγανη - ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου.

Πηγή: Βίκυ Βετουλάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«ΚΟΚΚΙΝΟΣ» ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ: 29
ΜΗΝΑΣ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχετική οδηγία στις 20 Απριλίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ελληνική περιφέρεια, ζητά να ενημερωθούν οι αγρότες, κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί, για το επίμαχο πρόβλημα του βακτηρίου που αφανίζει τους ελαιώνες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, το νέο φυτοπαθογόνο βακτήριο που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα είναι πολύ επικίνδυνος οργανισμός καραντίνας, που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Ελλάδα, ωστόσο αποδεκατίζει εδώ και 18 μήνες τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν προσβληθεί περισσότερα ίσως από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα στην περιφέρεια Απουλίας, κοντά στο Λέτσε της Νότιας Ιταλίας, και η ασθένεια εξακολουθεί να επεκτείνεται ταχύτατα βορειότερα, προς την περιοχή του Πρίντεζι.
Το παθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa δρα μαζί με διάφορα είδη μυκήτων του ξύλου και ξυλοφάγα έντομα. Όταν προσβάλλει ένα δένδρο, φράσσει τα αγγεία του ξύλου, προκαλεί καψάλισμα, χλώρωση και μαρασμό στα φύλλα, νέκρωση των κορυφών στα κλαδιά και τελικά ταχεία εξασθένηση και ξήρανση ολόκληρου του δέντρου.
Μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή τα νεαρά δενδρύλλια που προορίζονται για φύτευση, καθώς και με έντομα φορείς, όπως τα τζιτζικάκια. Τα δένδρα που κινδυνεύουν από το βακτήριο είναι πολλά, ανάμεσά τους η ελιά, τα εσπεριδοειδή, η ροδακινιά η αμυγδαλιά.
Η ανάπτυξη του παθογόνου ευνοείται από ήπιο χειμώνα με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από θερμό και ξηρό καλοκαίρι, οπότε τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα.
Η αντιμετώπιση βασίζεται σε μέτρα πρόληψης με στόχο την παρεμπόδιση της εισόδου του βακτηρίου καραντίνας στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη χημική καταπολέμηση για τον επικίνδυνο οργανισμό.
Όπως επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση, απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση των φυτικών ειδών που αναφέρονται ως ενδημικά του βακτηρίου. Τα φυτικά είδη και το πολλαπλασιαστικό υλικό πρέπει να είναι πιστοποιημένα και απαλλαγμένα από τα έντομα-φορείς του βακτηρίου.
Στους χώρους αναπαραγωγής φυτών πρέπει να μην επιτρέπεται η είσοδος εντόμων, τα θερμοκήπια να έχουν παντού σήτες, να γίνονται εφαρμογές εντομοκτόνων όταν απαιτείται και να υπάρχει συνεχής επιτήρηση και συχνοί έλεγχοι για τυχόν μόλυνση.
Η απαγόρευση εισόδου δενδρυλλίων ελιάς από περιοχές της Ιταλίας όπου έχει βρεθεί το βακτήριο είναι το πιο σημαντικό μέτρο. Εισαγωγές φυτών πρέπει να γίνονται μόνο από ελεγμένα φυτώρια περιοχών απαλλαγμένων από το βακτήριο. Οι καλλιεργητές πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τις καλλιέργειές τους, ώστε αν διαπιστώσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές αρχές και να προμηθεύονται φυτά που φέρουν απαραιτήτως φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή με ενετικούς ελαιώνες, καθώς αποτελεί και πύλη εισόδου από την Ιταλία προς την Ελλάδα.
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτου, πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου ευρεία σύσκεψη για τη λήψη μέτρων πρόληψης. Κατά τη διάρκειά της περιγράφησαν και αξιολογήθηκαν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη παρθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα ενημέρωσης των αγροτών και όσων εμπορεύονται δενδρύλλια, όπως και ενεργοποίησης πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα σύνορα της Περιφέρειας, καθώς και των γειτονικών Περιφερειών, Ηπείρου και Αλβανίας. Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, θα υπάρξουν συνεχείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του βακτηρίου.
Πηγή: paseges.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ ΞΥΛΕΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

ΗΜΕΡΑ: 28
ΜΗΝΑΣ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Ενημερωτική εκδήλωση για το έντομο ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) που απειλεί τα ελαιόδεντρα -και ήδη έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Ιταλίας- πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου στους Γαργαλιάνους, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στην εν λόγω εκδήλωση, με θέματα «Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa), η νέα ασθένεια που απειλεί την καλλιέργεια της ελιάς» και «Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού», εισηγητές θα είναι:

Ο φυτοπαθολόγος φυτίατρος Ελευθέριος Τζάμος, ομότιμος καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ασθένειες αμπέλου, προβλήματα, αντιμετώπιση».

Ο γεωπόνος Αντώνιος Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, με θέμα «Εχθροί αμπέλου, προβλήματα, αντιμετώπιση».

Η γεωπόνος Μαρία Χολέβα, ερευνητής β΄ στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με θέμα: «Xyllela fastidiosa, Μία νέα απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια».

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, διευθυντής σύνταξης στην ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης «Αγρότυπος».

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ο Σύλλογος Γεωπόνων Τριφυλίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΗ

ΗΜΕΡΑ: 25
ΜΗΝΑΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Οδηγίες στους πατατοκαλλιεργητές δίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.

Οπως σημειώνει η ΔΑΟΚ, ειδικότερα:

«Οι πατατοφυτείες της περιοχής μας βρίσκονται σε στάδιο ευαίσθητο, ιδίως στην περιοχή της Μεσσήνης, αλλά και σε κτήματα της Καλαμάτας, τα οποία είναι πιο πρώιμα, για πρόκληση ζημιών από παγετούς, οι οποίοι ήταν συχνοί στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κατά το τελευταίο διήμερο.

Χρειάστηκε, για πολλές νύχτες, η επαγρύπνηση των παραγωγών και η λειτουργία των αντιπαγετικών συστημάτων (εφαρμογή τεχνητής βροχής για πολλές ώρες), αφού η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, σε πολλές περιπτώσεις από τις βραδινές ώρες, γεγονός το οποίο επιβάρυνε τα φυτά και τα εδάφη με υπερβολική υγρασία.

Σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις, κατά το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και οι καλλιεργητές θα πρέπει να προβούν, άμεσα, σε καλλιεργητικές φροντίδες, απαραίτητες για την καλλιέργεια.

Με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να γίνει σκάλισμα (αυλάκωμα), με ταυτόχρονη εφαρμογή λιπασμάτων, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει τα φυτά να ξεπεράσουν το στρες από τους παγετούς και την συσσωρευμένη υγρασία.

Επίσης, συστήνεται και η διενέργεια ψεκασμών (όπου αυτό δεν έχει γίνει ήδη) για την προστασία από τον περονόσπορο, ασθένεια που αποτελεί την κυριότερη απειλή για την καλλιέργεια. Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργείται ευνοϊκότερο περιβάλλον για προσβολές και η ανάγκη προληπτικής προστασίας είναι απαραίτητη». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/56611-patates-odigies

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΡΧΙΣΕ Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΡΩΙΜΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΕ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 25
ΜΗΝΑΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Ξεκίνησαν - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγρο-Τύπου - οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού σε τούνελ χαμηλής κάλυψης, τόσο στην Τριφυλία όσο και στην Ηλεία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα στρέμματα της καλλιέργειας αναμένονται στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Ο λόγος αυτής της έστω και μικρής αύξησης οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν καλά στην αγορά (καλές τιμές παραγωγού) και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με το ρώσικο εμπάργκο αφού και στο παρελθόν δεν γινόντουσαν εξαγωγές στη Ρωσία. Με βάση όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή της Τριφυλίας το «ξεσκέπασμα» (από τα τούνελ χαμηλής κάλυψης) των καλλιεργειών ώστε να ξεκινήσει η καρπόδεση, ξεκινάει τον Απρίλιο.
Τριφυλία
Για την πορεία των φυτεύσεων μιλήσαμε με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας ανέφερε: «οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει από τις 13 Φεβρουαρίου (σήμερα φθάνουμε το 45 – 50%) και η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό περίπου 5-10%. Πέρσι, η καλλιέργεια κυμάνθηκε στα 6.000 στρέμματα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την καλλιέργεια που το διάστημα αυτό βρίσκεται στο ξεκίνημά της, ο κ. Παρασκευόπουλος μας απαντά: «Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα φυτά ενώ και τα χωράφια έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα για την καλλιέργεια. Με τον καιρό ευτυχώς στην Τριφυλία μέχρι στιγμής δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και σίγουρα αποτελούμε εξαίρεση στον κανόνα, γι’ αυτό και δεν είχαμε ζημιές στα θερμοκήπια που αυτήν την περίοδο συγκομίζουμε αγγούρια».
Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα, μας αναφέρει: «εγώ σήμερα ολοκληρώνω τις φυτεύσεις ενώ στην περιοχή έχουν φυτευτεί περίπου οι μισές καλλιέργειες. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι πως θα εξελιχθεί ο καιρός. Όσον αφορά τις εξαγωγές απευθυνόμαστε σε όλη την Ευρώπη και ευτυχώς δεν εξάγουμε στην Ρωσία για να ανησυχούμε με το εμπάργκο».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμα παραγωγού, του κ. Κώστα Μαλάμου, ο οποίος επίσης καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών. «Είμαι στο 90% των φυτεύσεων και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, απομένουν ακόμα δύο ημέρες μέχρις ότου ολοκληρώσω. Ο καιρός δυστυχώς δεν είναι ο καλύτερος και απαιτείται εξοπλισμός για να μην έχουμε προβλήματα με τις χαμηλές θερμοκρασίες (υαλοβάμβακας, διπλή κάλυψη κ.α.). Γενικά στα Φιλιατρά είμαστε ακόμα στα μισά των φυτεύσεων». Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές εξαγωγές ο κ. Μαλάμος μας εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές στη Ρωσία οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την απορρόφηση του προϊόντος.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
[email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΣΟ 255.600 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

ΗΜΕΡΑ: 23
ΜΗΝΑΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

To ποσό των 255.600 ευρώ θα καταβάλει, αύριο Πέμπτη, ο ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που εγκατέστησαν στα κτήματά τους αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινες μεμβράνες. Η πληρωμή αφορά στους παραγωγούς των Νομών Καβάλας, Λάρισας, Αργολίδας, Δράμας, Κορινθίας, Κοζάνης, Μεσσηνίας, Ημαθίας και Πέλλας, οι εγκαταστάσεις των οποίων παρελήφθησαν από τις αρμόδιες επιτροπές παραλαβής. O Οργανισμός, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επιχορηγεί προγράμματα εγκατάστασης μέσων ενεργητικής προστασίας, για την αποτελεσματική προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους (χαλάζι, υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις, παγετό). Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΤΗΡΙΞΗ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ 80 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 17
ΜΗΝΑΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2015

Στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης, έχει η πράξη «Στήριξη - Κατάρτιση - Απασχόληση στον τομέα της γεωργίας στην Μεσσηνία». Η πράξη αφορά στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Το συνολικό έργο έχει ως πεδίο αναφοράς την τοπική αγορά εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και επικεντρώνεται στην υποστήριξη των ωφελουμένων και των επιχειρήσεων για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στον αγροτικό τομέα. Έμφαση δίνεται τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, που ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν, όσο και στη διεύρυνση αυτής μέσω της υποστήριξης και ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών και της ανάδειξης νέων βιώσιμων πεδίων δραστηριότητας. Συνολικά προβλέπονται δύο δράσεις. Η πρώτη έχει τις υποκατηγορίες: δημιουργία μητρώου τοπικών παραγωγών και τοπικών προϊόντων, οδηγός προώθησης τοπικών προϊόντων και μελέτη καταγραφής βαθμού ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και αξιοποίησης ηλεκτρονικού εμπορίου και η δεύτερη τις υποκατηγορίες: ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου τοπικών και υπερτοπικών φορέων, λειτουργία ανοιχτού portal επικοινωνίας και διαβούλευσης, προώθηση συμμαχιών τοπικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δικτύωσης «Workshops – Visit Studies – Fam Trips». Αφορά 80 άτομα και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 315.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΗΜΕΡΑ: 16
ΜΗΝΑΣ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Ελαστικότερα θα είναι τα κριτήρια αναγνώρισης Οµάδων Παραγωγών στον τοµέα των οπωροκηπευτικών από το 2015 κυρίως ως προς την ελάχιστη αξία εµπορεύσιµης παραγωγής η οποία µειώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση των επιχειρησιακών προγραµµάτων Ο.Π που ενσωµατώνει τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2013, όπως πρώτη παρουσίασε από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου σε αναλυτικό δισέλιδο ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda.
Πλέον κάθε µέλος έχει υποχρέωση να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις ΟΠ από πρόωρες αποχωρήσεις.Πλέον κάθε µέλος έχει υποχρέωση να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις ΟΠ από πρόωρες αποχωρήσεις.
Στην εφαρµοστική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ωστόσο παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει παραγωγοί όλης της χώρας κατά καιρούς, για ακόµα µία χρονιά φαίνεται πως στις περισσότερες περιοχές θα ισχύσει το αυστηρό κριτήριο των 20 και 40 παραγωγών ανά οµάδα. Εντούτοις, πλέον θεσπίζεται η υποχρέωση κάθε µέλος να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις Ο.Π από πρόωρες αποχωρήσεις.

Σύµφωνα µε το Άρθρο 8:

1.1. Ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ), αναγνωρίζεται κάθε νοµική οντότητα ή σαφώς οριζόµενο µέρος νοµικής οντότητας το οποίο έχει συσταθεί µε πρωτοβουλία των γεωργών κ, οι οποίοι καλλιεργούν ένα ή περισσότερα από τα προϊόντα που απαριθµούνται στο Παράρτηµα Ι, του Καν (ΕΕ) 1308/2013 ή/και προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για µεταποίηση. Ο όρος νοµική οντότητα περιλαµβάνει κάθε νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.∆.) ή σαφώς οριζόµενο µέρος ενός νοµικού προσώπου µε εµπορική ιδιότητα, το οποίο έχει συσταθεί νόµιµα, όπως συνεταιρισµοί και ΑΕΣ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υποβολή ως 15 Σεπτέμβρη επενδυτικών δράσεων των ΟΠ
Μέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου καλούνται να υποβάλλουν οι ΟΠ τα επιχειρησιακά τους προγράµµατα, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές από τις προηγούµενες διατάξεις. Το ανώτερο ετήσιο ύψος επένδυσης καθορίζεται στο 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο από την ΟΠ, από 1 Ιανουαρίου µέχρι 31 ∆εκεµβρίου.

Κόβονται τα θερµοκήπια, ενισχύονται τα επιτραπέζια σταφύλια
Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι πλέον τα επιχειρησιακά προγράµµατα που αφορούν τα επιτραπέζια σταφύλια, ενώ στερούνται επιδότησης από τη νέα χρονιά ενέργειες αντικατάστασης ή εκσυγχρονισµού θερµοκηπίων, σε περίπτωση που η ΟΠ έχει ενισχυθεί για τις εν λόγω δαπάνες από το ΠΑΑ.
Άρθρο 17, Σχέση µε το πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης
1. ∆εν θεωρούνται επιλέξιµες µέσα από τα επιχειρησιακά προγράµµατα, επενδύσεις οι οποίες ενισχύονται από την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών και περιλαµβάνονται στο ΠΑΑ. Συγκεκριµένα δεν ενισχύονται:
1.1 Επενδύσεις σε νησιά Αιγαίου και Ιονίου, µε κάτω από 3.100 κατοίκους
1.2 Επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισµού ίσου ή µεγαλύτερου από 500.000 ευρώ κατ’ έτος επιχειρησιακού προγράµµατος που περιλαµβάνονται στο µέτρο 1.2.3 «Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκοµικών προϊόντων», ΟΠ οπωροκηπευτικών, οι οποίες κατατάσσονται στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις ή επενδυτικά µε δικαιούχους αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς επίσης και εταιρείες του Εµπορικού ∆ικαίου οι οποίες έχουν λάβει ειδική γεωργική αναγνώριση ως ΟΠ.
1.3 Η βιολογική µέθοδος και η ολοκληρωµένη διαχείριση των αρωµατικών.
1.4 Οι ενέργειες για εγκατάσταση νέων θερµοκηπίων, αντικατάσταση, εκσυγχρονισµό, µετατροπή υφισταµένων και υλικά αντικατάστασης που αποδεδειγµένα αυξάνουν την ικανότητα παραγωγής κατά 25%.
2. Προτεραιότητα η διασφάλιση της συµπληρωµατικότητας και η αποφυγή των επικαλύψεων των δράσεων µεταξύ πρώτου και δεύτερου πυλώνα.
3. Κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση των προγραμμάτων

∆ύο δυνατότητες χρηµατοδότησης έχουν, σύµφωνα µε την τροποποιητική απόφαση, οι ΟΠ, µε ενωσιακή συνδροµή στο 50% των δαπανών που έχουν πραγµατοποιήσει και µε εθνική χρηµατοδότηση έως 80% των εισφορών των µελών τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Δ.Ε. ΑΙΠΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

ΗΜΕΡΑ: 14
ΜΗΝΑΣ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση της Πέμπτης περιοχές του Δήμου Μεσσήνης θα βρεθεί από αύριο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου νa προβεί σε εκτίμηση των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος.
Ο κ. Αθανασόπουλος είπε πως ενημερώθηκε για το συμβάν από τον αντιδήμαρχο Νικ. Φύκιρη και η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα, καθώς ο ίδιος επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχων. Τέλος, καθησύχασε τους ελαιοπαραγωγούς λέγοντας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ελαιοσυγκομιδή.
Για ζημιά 100% στην παραγωγή μίλησε ο αντιδήμαρχος Νικ. Φύκιρης, σημειώνοντας πως «το εισόδημα καταστράφηκε». Πρόσθεσε πως και ο καρπός που έμεινε στα δέντρα έχει πρόβλημα, έθεσε θέμα άσκησης πίεσης για άμεση αποζημίωση και καταλήγοντας παρατήρησε πως «αυτό ήταν το τελικό χτύπημα στους αγρότες που δεινοπαθούν».
Τα παράπονά του επειδή δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη με τους προέδρους των Κοινοτήτων της περιοχής διατύπωσε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ηλίας Πετρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Τσώνης, παρακολουθούσαν το φαινόμενο. Ζήτησε να τηρούνται οι θεσμοί, να ξεχαστούν οι παλαιοπολιτικές αντιλήψεις και πρόσθεσε πως με τόσο σοβαρό πρόβλημα θα έπρεπε να κληθεί κι αυτός στη σύσκεψη.
Την εκτίμηση ότι δεν επρόκειτο περί εσκεμμένης ενέργειας από πλευράς του κ. Φύκιρη έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ηλίας Πατσιώτης, ενώ απαντώντας ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως δεν υπήρχε πρόθεση και δεν κάλεσε ούτε και τον άλλο σύμβουλο της περιοχής (από την πλειοψηφία), Κ. Μαλιώτη.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ

ΗΜΕΡΑ: 06
ΜΗΝΑΣ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

ην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρέπει οι παραγωγοί να γνωρίζουν τα παρακάτω: «Αμέσως μετά την παραλαβή του σπόρου αδειάζονται οι σάκοι και απομακρύνονται οι σάπιοι και προσβεβλημένοι κόνδυλοι, καθώς και εκείνοι που τυχόν έχουν φύτρα πολύ λεπτά (σαν χονδρή κλωστή). Αν υπάρχουν μεγάλα φύτρα κόβονται με κοφτερό μαχαίρι και όχι να "ξεριζώνονται". Στη συνέχεια ο σπόρος τοποθετείται σε τελάρα για προβλάστηση (αν υπάρχει χρονικό περιθώριο) και τεμαχίζεται, 5 ημέρες τουλάχιστον πριν τη φύτευση, για να γίνει επούλωση (φελλοποίηση) των τομών και να αποφεύγονται τα σαπίσματα. Τα τελάρα τοποθετούνται σε αποθήκες και υπόστεγα που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες. Πριν τη φύτευση, επιδιώκουμε να έχουμε σπόρο με φύτρα κοντά, χονδρά, χρωματισμένα. Το μέγεθος του σπόρου επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή και την πρωίμιση. Οσο πιο μεγάλος είναι ο σπόρος, τόσο πιο πρώιμα ωριμάζει η φυτεία και τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κονδύλων που παράγεται ανά φυτό. Γενικά, το μέγεθος του σπόρου δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 30 χιλιοστά, ούτε πολύ μεγάλο, γιατί ανεβαίνει υπερβολικά το κόστος καλλιέργειας. Οι μικρότεροι κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι και οι μεγάλοι τεμαχίζονται κατά το μήκος του μεγάλου άξονά τους. Τα μαχαίρια τεμαχισμού του σπόρου απολυμαίνονται σε φορμόλη 5%, χλωρίνη ή άλλο απολυμαντικό, για αποφυγή μεταδόσεων βακτηρίων και ιών. Το σάπισμα των κονδύλων μπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά αν οι κομμένοι κόνδυλοι εμβαπτιστούν σε διάλυμα κατάλληλου μυκητοκτόνου, που τυγχάνει έγκρισης για το σκοπό αυτό. Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υγρασία του εδάφους πριν τη φύτευση (μόνο σε στεγνό έδαφος να γίνεται η φύτευση). Τέλος, οι παραγωγοί πρέπει να φυλάξουν (μέχρι τη συγκομιδή) τις ετικέτες πιστοποίησης, γιατί σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων μόνο έτσι ανιχνεύονται οι υπεύθυνοι (χώρα, ποικιλία, παραγωγός)».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

NΕΑ ΚΑΠ: ΠΟΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ

ΗΜΕΡΑ: 29
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Σε χειρότερη μοίρα θα βρεθούν οι παραγωγοί που είχαν κατοχυρώσει στο παρελθόν πολύ υψηλά δικαιώματα, όπως οι τομείς του ελαιολάδου, της σταφίδας και των αμπελιών

Την αποκατάσταση των διαρρηγμένων σχέσεων με τους αγρότες επιχειρεί η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Οι Έλληνες αγρότες θα μοιραστούν 19,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2020, με το 25% των πόρων να κατευθύνονται στα βοσκοτόπια, 47% στις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, δημητριακά) και 28% στις δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες επιδοτούνται για πρώτη φορά.
Η πρόταση της Ελλάδας για τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ, την οποία παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει η Ε.Ε., ωστόσο η μνημονιακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.
Στη βάση αυτή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στους αγρότες έως 40 ετών (πολλοί από αυτούς επλήγησαν από το μνημόνιο και επέστρεψαν στα χωριά τους), καθώς τους «γλυκαίνει» με επιπλέον επιδότηση 2% έναντι του υπόλοιπου αγροτικού πληθυσμού.

-20% για τους πολλούς
Μεγάλοι χαμένοι από τη νέα ΚΑΠ είναι η πλειονότητα των αγροτών, καθώς η αξία των δικαιωμάτων τους μειώνεται κατά περίπου 20% έναντι των υφιστάμενων.
Σε χειρότερη μοίρα θα βρεθούν οι παραγωγοί που είχαν κατοχυρώσει στο παρελθόν πολύ υψηλά δικαιώματα (τσεκ), όπως οι τομείς του ελαιολάδου, της σταφίδας και των αμπελιών. Η μείωση της αξίας των δικαιωμάτων τους, σε βάθος πενταετίας θα φτάσει το 30%, στο πλαίσιο της σταδιακής σύγκλισης των δικαιωμάτων των χωρών-μελών μέχρι το 2020. Η Ελλάδα, που σήμερα έχει από τα υψηλότερα δικαιώματα, συγκαταλέγεται στους χαμένους, μαζί με Μάλτα, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρο, Δανία, Σλοβενία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία.
Με βάση τη νέα ΚΑΠ, η χώρα χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες, κάθε μια από τις οποίες θα εισπράττει διαφορετικό ύψος ενίσχυσης. Αυτές είναι: βοσκότοποι – καλλιεργήσιμες – δενδρώνες (και αμπελώνες).
Επίσης, για έντεκα προϊόντα οι αγρότες θα εισπράττουν επιπλέον ενίσχυση 9%. Πρόκειται για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα ζαχαρότευτλα, το σκληρό σιτάρι, τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα, το ρύζι, τη βιομηχανική τομάτα, την παραγωγή σπόρων, τα πορτοκάλια και τα σπαράγγια. Τα προϊόντα αυτά εντάσσονται σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, δηλαδή τα ποσά που θα εισπράττουν οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να είναι ως ένα βαθμό συνδεδεμένα με τα υψηλά ιστορικά δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει την περίοδο 2000-2002. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σήμερα μόνο τέσσερα προϊόντα (λάδι, βαμβάκι, γάλα, κτηνοτροφικά).

«Σπάει» η ενίσχυση
Πολιτική της νέας ΚΑΠ είναι να σταματήσει η ροή «ζεστού» χρήματος στους κατ’ ευφημισμόν αγρότες. Έτσι, από το 2015 η ενίσχυση «σπάει» σε πολλά κομμάτια και «χτίζεται» σταδιακά. Το σύνολο των Ελλήνων αγροτών, δηλαδή 700.000 άτομα, θα λαμβάνουν βασική επιδότηση, που θα είναι το 54% της συνολικής. Από εκεί και πέρα, όσοι εφαρμόζουν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας των καλλιεργειών τους (πρασίνισμα ή greening), θα εισπράττουν ένα επιπλέον 30%. «Μπόνους» ενίσχυση 9% θα εισπράττουν όσοι ασχολούνται με προϊόντα για τα οποία οι ενισχύσεις συνεχίζουν να είναι συνδεδεμένες με τα υψηλά ιστορικά δικαιώματα της περιόδου των «παχιών αγελάδων», 2000-2002, δηλαδή τα 11 που προαναφέρθηκαν.
Αν οι παραπάνω παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, θα εισπράττουν επιπλέον 5% ενίσχυση, ενώ αν είναι νέοι γεωργοί, δηλαδή ηλικίας έως 40 ετών (κατηγορία στην οποία ανήκουν 17.600 γεωργοί), θα πριμοδοτούνται με ένα επιπλέον 2%. Έτσι, θα μοιραστούν και τα 2 δισ. ευρώ της άμεσης ενίσχυσης που θα εισπράξουν από το 2015 οι 700.000 αγρότες.

Ευνοούνται οι «ενεργοί»
Επί της ουσίας και όπως ήταν γνωστό, η νέα ΚΑΠ πριμοδοτεί τους «ενεργούς» αγρότες, εκείνους δηλαδή που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες αποτελούν κατ’ ελάχιστον το 5% των συνολικών τους εσόδων από κάθε πηγή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ:
-Κανείς δε λαμβάνει ενίσχυση αν αφήνει άνω του 50% της γης ακαλλιέργητο.
-Δε λαμβάνουν ενισχύσεις οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα κ.λπ.).
-Οι γεωργικές δραστηριότητες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου της εταιρείας.
-Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 5% του εξωγεωργικού τους εισοδήματος από άμεσες ενισχύσεις.
-Εξαιρούνται της εξέτασης των στοιχείων όσοι λαμβάνουν μέχρι 3.500 ευρώ ενίσχυση ανά έτος.
-Μικροί γεωργοί -περίπου 350.000 δικαιούχοι- οι οποίοι λαμβάνουν ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ/έτος, απαλλάσσονται από πρασίνισμα και ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης. Υποχρεώνονται, ωστόσο, να διατηρήσουν τις γεωργικές εκτάσεις και το χαρακτήρα τους.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΟΔΙΚΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΗΜΕΡΑ: 14
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιταλία. Η αύξηση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2014 έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα (2,61 ευρώ /kg), ενώ τον Ιούνιο διατηρήθηκε στα 2,49 ευρώ /kg, τιμή η οποία είναι 1% πάνω από το επίπεδο των τιμών της ίδιας περιόδου του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), έχουν ως εξής:

Ισπανία: Μετά την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία άρχισαν να αναβαίνουν πριν από λίγες εβδομάδες, ίσως σε αντίδραση των προβλέψεων μικρότερης συγκομιδής για το επόμενο έτος. Με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να φθάνει τα 2,16 ευρώ /kg. Αν και αυτή εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη κατά 22% των τιμών την ίδιας περιόδου πριν από ένα χρόνο, παραμένει 10,2% πάνω από το επίπεδο που επιτεύχθηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου (ευρώ 1,96/kg). Σύμφωνα με τις αναλύσεις των τελευταίων ετών οι τιμές παραγωγού κορυφώθηκαν σε 3,02 ευρώ /kg στις αρχές του Μαρτίου 2013.

Ιταλία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κινούνται σαφώς προς τα πάνω. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους (3,67 ευρώ/kg) της τρέχουσας περιόδου εμπορίας, ενώ είχαν μικρή πτώση στα 3,65 ευρώ /kg την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Αυτό το επίπεδο είναι υψηλότερο κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και κατά 38% υψηλότερη από την τιμή που καταγράφηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013 (2,64 ευρώ /kg).

Τυνησία: Στο τέλος Οκτωβρίου του 2013 οι παραγωγοί πληρώνονταν με 2,53 ευρώ /kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν μετά από κάποιες διακυμάνσεις, μόνο για να πέσουν στα τέλη Ιουνίου στα 2,43 ευρώ /kg, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα.
Οι τιμές παραγωγού του 2012/13 επηρεάστηκαν από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία, προσεγγίζοντας υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το 2011/12. Την τρέχουσα σεζόν, ο συνδυασμός καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μιας φτωχής συγκομιδής στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών, οι οποίες έχουν απομακρυνθεί από τις ισπανικές από τις αρχές του Ιανουαρίου 2014.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο
Στην Ισπανία, οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, όπως και οι αντίστοιχες του έξτρα παρθένου, έχουν αρχίσει να πηγαίνουν προς τα πάνω τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τα 2,07 ευρώ/kg μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ακόμα κι έτσι, αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 16% την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Στην Ιταλία, οι τιμές κινούνται παράλληλα με τις τιμές στην Ισπανία, αν και είχαν μια αιχμή την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (2,83 ευρώ /kg), μετά την οποία μειώθηκαν σε 2,00 ευρώ στα τέλη Ιουνίου του 2014. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΣΕ, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις τιμές για αυτή την κατηγορία προϊόντων.
Στο τέλος του Μαΐου 2014, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιόλαδου και του έξτρα παρθένο ελαιολάδου στην Ισπανία διέφερε από 0,09 ευρώ /kg έως 2,16 ευρώ /kg που καταβάλλονται για την πρώτη κατηγορία και 2,07 ευρώ /kg για τη δεύτερη. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι στην Ισπανία και βρίσκεται στα 1.65 ευρώ /kg.
Στέφανος Παπαπολυμέρου
[email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ»

ΗΜΕΡΑ: 11
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη η ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων προς την αειφόρο ανάπτυξη», το πρωί της περασμένης Κυριακής, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και σε επιλεγμένα πεδία (ελαιώνες της Μεσσηνίας).
Η ημερίδα ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό στοχεύοντας στην επιστημονική κοινότητα, σε εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους Δήμων, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, μέλη συλλόγων και φορέων, επιχειρηματίες τουριστικού τομέα, γεωργούς, καλλιεργητές, νέους και όσους ενδιαφέρονται για την προβολή του τόπου τους.
Στόχος της ήταν η ανάδειξη τρόπων πολυεπίπεδης εκμετάλλευσης του ελαιώνα στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης, όχι μόνο στο πλαίσιο της αγροτικής παραγωγής, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη, τον πολιτισμό, την ιστορία κ.λπ. των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, καθώς και η δημιουργία περιβαλλοντικών μονοπατιών και υπαίθριων μουσείων, προαναγγέλλοντας τη συνεργασία ετερόκλητων προσώπων και φορέων, βασικά στοιχεία για την αειφόρο ανάπτυξη.
Να σημειωθεί πως πληροφορίες για τις καταγραφές των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Καλαμάτας: kpe-kalamatas.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 24
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Στην πληροφόρηση των παραγωγών σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπορία του καρπουζιού αποσκοπεί η «Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αγρίλη Φιλιατρών, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Η γιορτή πλαισιώνεται από έκθεση τοπικών προϊόντων, διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά αλλά και μουσικά δρώμενα ενώ οι ομιλίες (που συνήθως πραγματοποιούνταν στην τελετή έναρξης ήτοι στα μέσα Μαΐου αλλά φέτος λόγω εκλογών δεν έγιναν αυτό το διάστημα) θα αφορούν θέματα όπως η «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή καρπουζιού» με ομιλητή τον Δρ Σπύρο Φουντά, (Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και η «εξέλιξη των εξαγωγών του ελληνικού καρπουζιού. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των πωλήσεων;» με ομιλητή τον Τάκη Ορφανό.

Η γιορτή προβάλλει το καρπούζι, ένα προϊόν τόσο σημαντικό για την οικονομία της περιοχής και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μέσα από την ιστοσελίδα της έχουν βρεθεί νέοι αγοραστές.

Παράλληλα με τα περίπτερα δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους της περιοχής να προβάλλουν τα προϊόντα τους ή τις καλές πρακτικές που ακολούθησαν για να φθάσουν τα προϊόντα τους να διακριθούν στις αγορές.

Να σημειωθεί τέλος ότι η γιορτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, παραγωγούς καρπουζιού από την Τριφυλία, τον  Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ) και το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας, ενώ επισημαίνεται ότι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο παραγωγός καρπουζιού Παναγιώτης Λεβεντογιάννης.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6972/297936 (κα. Παντελάκη Παρασκευή) ή στο 6947/840650 για περίπτερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΗΜΕΡΑ: 03
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου συνολικά τριών εργατών αποθήκης για την κάλυψη παροδικών αναγκών του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, ανακοινώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
ι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν φωτοαντίγραφο του ατομικού δελτίου ταυτότητας, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, πιστοποιητικό απόδειξης εμπειρίας ενώ οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων οικογενειών θα πρέπει να προσκομίσουν και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν στην διεύθυνση (Ελ. Βενιζέλου 29 Κυπαρισσία, απευθύνοντάς την στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 27610/22958.

Αναλυτικότερα
εδώ
η σχετική ανακοίνωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

ΗΜΕΡΑ: 03
ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Πόρους από το νέο ΕΣΠΑ από την πρώτη κιόλας χρονιά, δηλαδή το 2014 θα εγγράψει η χώρα μας, μετά το πράσινο φως για πρόωρη εισροή πόρων 2 δισ. ευρώ με τη μορφή εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης για την περίοδο 2014 - 2015 από το νέο ΕΣΠΑ.

Από τη μέχρι σήμερα πρακτική οι πόροι κάθε νέας προγραμματικής περιόδου εισέρρεαν στη χώρα με καθυστέρηση ακόμη και δύο ετών, καθώς μετά την έγκριση του συνολικού προγράμματος, ακολουθούσε η έγκριση των επιμέρους προγραμμάτων κάθε υπουργείου ή περιφέρειας.

Στη συνέχεια έπρεπε να προκηρυχθούν οι δράσεις και τα έργα και τα χρήματα δίνονταν απολογιστικά με την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο που μεσολαβούσε μεταξύ της μιας προγραμματικής περιόδου και της νέας, δηλαδή μεταξύ του παλιού ΕΣΠΑ και του νέου, τα υπουργεία και οι περιφέρειες δαπανούσαν συνήθως τα αδιάθετα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, τα οποία με βάση τον κανόνα ν+2 είχαν δικαίωμα να απορροφήσουν δύο χρόνια μετά την τυπική λήξη του προγράμματος.

Η συμφωνία που επετεύχθη γεφυρώνει ουσιαστικά τη μία περίοδο με την άλλη και αναμένεται να εκτινάξει τους πόρους που θα απορροφήσει η χώρα τη διετία 2014 - 2015 στα 8 δισ. ευρώ περίπου. Με τον τρόπο αυτό υπερκαλύπτονται τα 6 δισ. ευρώ περίπου που εκκρεμούν προς απορρόφηση από το υπάρχον ΕΣΠΑ, αλλά και τα νέα κονδύλια, που για πρώτη φορά θα εισρεύσουν σχεδόν με την τυπική έναρξη του νέου προγράμματος.

Η δυνατότητα για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση του προγράμματος επετεύχθη παρά το γεγονός ότι τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ δεν αναμένεται να εγκριθούν από την Επιτροπή πριν από τον Σεπτέμβριο και σηματοδοτεί τη στήριξη της Ε.Ε., αλλά και την προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης να γεφυρώσει την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου, χωρίς να υπάρξει κενό αέρος είτε στη χρηματοδότηση είτε στην εκτέλεση των έργων.

Αγωγό τροφοδοσίας των έργων που θα περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσουν εκείνα που στοιχίζονται πίσω από αυτά που εκτελούνται ήδη και τα οποία συνιστούν τη δεξαμενή του λεγόμενου overbooking. Πρόκειται για έργα που χαρακτηρίζονται ώριμα προς ένταξη, παρά το γεγονός ότι υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων και τα οποία περιμένουν στην ουρά, αναμένοντας να καλύψουν κενά που θα προκύψουν από έργα που δεν εξελίσσονται ομαλά. Η εξυγίανση της δεξαμενής των έργων του overbooking αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, μετά την αυστηρή εγκύκλιο-προειδοποίηση που έστειλε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προς όλα τα υπουργεία και τις περιφέρειες της χώρας!

Η εξυγίανση της δεξαμενής των έργων αναμένεται να οδηγήσει στον περιορισμό του σημερινού overbooking από τα 5 δισ. ευρώ στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά όλες τις κατηγορίες των έργων, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο είτε από το Κοινωνικό Ταμείο, που χρηματοδοτεί δράσεις υπέρ της απασχόλησης.

Στόχος είναι τα έργα αυτά να αποτελέσουν τις «γέφυρες» του νέου ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα για την αναχαίτιση της ανεργίας και της φτώχειας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα στη χρονιά θα προκηρυχθούν δράσεις για απασχόληση - εκπαίδευση - κατάρτιση νέων, ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ κ.ά.), αντιμετώπιση της φτώχειας, υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων, επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων, απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με τη συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Πηγή: http://www.agronews.gr/ - Κοντονής Γιώργος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

ΗΜΕΡΑ: 19
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Μια νέα ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα των νέων που θα μπορέσουν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες με επιδότηση για 5 συνεχόμενα έτη.

Στην προκήρυξη ενός νέου προγράμματος επιδότησης των λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων που ανήκουν σε νέους έως 40 ετών, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Νέων» απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή με έως 10 και έως 50 εργαζομένους αντίστοιχα, που έχουν ισχυρή μετοχική σχέση με νέους επιχειρηματίες έως 40 ετών.

Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι:


Ατομικές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους,
Επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με ποσοστό άνω του 50% του εταιρικού τους κεφαλαίου, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας, κατέχοντας θέση προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνοντος συμβούλου, διαχειριστή ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης.

Επίσης, δεν θα πρέπει, ακόμη, να έχουν ως μετόχους με ποσοστό άνω του 20% ή ασκούντες τη διοίκηση πρόσωπα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο και δραστηριοποιούνταν στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.

Οι δαπάνες που επιδοτούνται

Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης.

Δηλαδή από τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι τους τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ.

Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται και η ενίσχυση δαπανών για μισθοδοσία. Παράλληλα, ενισχύονται και δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.

Ποια έργα εντάσσονται

Το ελάχιστο κόστος της επένδυσης ορίζεται στις 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου αυτού πραγματοποιείται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και θα τεκμηριώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Οι δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, οι οποίες δεν καλύπτονται με μία από τις προτεινόμενες ενισχύσεις του ειδικού καθεστώτος της επιχειρηματικότητας των νέων, μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν:

• Με ίδια κεφάλαια.

• Με συμμετοχή σε άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων (είτε στον επενδυτικό νόμο είτε σε άλλο πρόγραμμα, π.χ. πρόγραμμα ΕΣΠΑ).

• Με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

• Με άλλη εξωτερική χρηματοδότηση.

Τα ποσοστά επιχορήγησης

Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 35% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη.

Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 5% στα νησιά των ως άνω περιφερειών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.

Στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος και Αττικής ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 15% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη.


Οι Αγροτικές Ευκαιρίες© με τους έμπειρους συνεργάτες που διαθέτουν έχουν την ικανότητα απλά και κατανοητά να σας εξηγήσουν αν μπορείτε να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο ή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιδότησης για επιχειρήσεις με την αρχική διαδικασία αξιολόγησης που έχει κόστος 120 ευρώ. Για λεπτομέρειες καλέστε καθημερινά στο 210-8818416 και πείτε για επιδότηση νεανικής επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ – 2014.


Αγροτικές Ευκαιρίες – τμήμα επιδοτήσεων προγραμμάτων χρηματοδότησης ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

ΗΜΕΡΑ: 18
ΜΗΝΑΣ: ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΤΟΣ: 2014

Ο αγρότης που κοπιάζει ολόκληρο τον χρόνο αναμένοντας την συγκομιδή των καρπών και των φρούτων έχει συχνά την αγονία αν του μείνει αδιάθετη ποσότητα τι να την κάνει μια και αυτή σε 1 – 2 εβδομάδες θα είναι για πέταμα.

Μια μέθοδος διατήρησης και ταυτόχρονα συντήρησης είναι η αποξήρανση και θα δείτε στο τέλος της παρουσίασης σχετικό άρθρο για αυτό.

Άλλη μια μέθοδος (που είναι και πολύ νόστιμη) είναι να γίνουν τα βερίκοκα μας ή το φραγκόσυκο μας μαρμελάδα.

Φυσικά η συνταγή, τα καλά αγνά και νόστιμα υλικά και το μεράκι μας είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά.

Αν μάλιστα θα θελήσετε να ασχοληθείτε και επαγγελματικά υπάρχει και επιδότηση


Οι Αγροτικές Ευκαιρίες © με τους έμπειρους συνεργάτες μελετητές που διαθέτουν έχουν την δυνατότητα για τον ενδιαφερόμενο νέο βιοτέχνη μαρμελάδας να κάνουν την αρχική αξιολόγηση του εγχειρήματος με ένα συμβολικό κόστος και στην συνέχεια την μελέτη για το επιλέξιμο επενδυτή.

Και αυτό για μια μικρή ή για μια μεγάλη και οργανωμένη μονάδα που θα αγοράζει πρώτη ύλη από παραγωγούς πανελλαδικά ή από μια περιοχή, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και ανάπτυξη δίνοντας πνοή, προοπτική απασχόλησης και αν μάλιστα έχει και την κατάλληλη υποδομή και οργάνωση να συνεχίσει με εξαγωγές.

Για σχετικές πληροφορίες αξιολόγησης στο τηλ. 210-8818416 και ώρες 10 – 16:00.

Οι Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού αφήνουν κέρδη και φέρνουν επιδοτήσεις έως και 65% στους παρασκευαστές.

Φανταστείτε να είναι και οι μαρμελάδες πιστοποιημένες και Βιολογικές ή χωρίς χρωστικές, συντηρητικά κλπ! Και χωρίς ζάχαρη με φυσικές γλυκαντικές ουσίες!

Η παραγωγή μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού είναι μία εναλλακτική λύση με μεγάλο περιθώριο κέρδους, ενώ πρόγραμμα επιδοτεί τη δημιουργία μονάδων τυποποίησής τους. Αν μάλιστα οι υποψήφιοι παρασκευαστές έχουν δική τους παραγωγή φρούτων, τότε το κέρδος τους μεγιστοποιείται.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους για μία μικρή μονάδα παραγωγής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%, ενώ εντυπωσιακές διαφαίνονται και οι εξαγωγικές προοπτικές των μεταποιημένων φρούτων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» επιχορηγεί την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής μαρμελάδας και γλυκών του κουταλιού. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει το 65% για μονάδες που θα δημιουργηθούν σε μικρά νησιά.

Μάλιστα το πρόγραμμα κινείται στη λογική του συνεταιρισμού, δηλαδή να ενώσουν τις δυνάμεις τους περισσότεροι του ενός παραγωγοί, ώστε να παράξουν ένα προϊόν που θα έχει αναγνώριση και θα μπορεί να έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους επενδυτές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν βάσει των απαιτήσεων των παραγόμενων προϊόντων της κοινοτικής/εθνικής νομοθεσίας, των κανόνων ορθής υγιεινής και εν συνεχεία τα σχέδια να παραδοθούν στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με μία αίτηση για άδεια ίδρυσης εγκατάστασης, με σκοπό την προέγκρισή τους.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδοθεί και μία έκθεση στην οποία θα περιγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών κατασκευής της εγκατάστασης, ο βασικός εξοπλισμός, η τεχνική περιγραφή της παραγωγικής λειτουργίας και των προϊόντων της εγκατάστασης. Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, η αρμόδια αρχή θα προχωρήσει στην προέγκριση, στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος, αφού ολοκληρώσει την εγκατάσταση, θα πρέπει να καταθέσει δεύτερη αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας.


Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους:



Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει:

•να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,

•να μην εκκρεμεί εις βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης για παραβάσεις σε ομοειδείς δραστηριότητες,

•να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων - γραμμών όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων,

•να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας,

•να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης,

•να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί ούτε θα υποβληθούν για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους,

•να υποβάλουν αυτόνομα και λειτουργικά επενδυτικά σχέδια με ολοκληρωμένο χαρακτήρα.


Με βασικό μάλιστα στόχο την άμεση υλοποίηση των επενδύσεων του νέου προγράμματος, κύριο χαρακτηριστικό της νέας κοινής υπουργικής απόφασης που διέπει το εν λόγω μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» είναι η επιτάχυνση διαδικασιών αξιολόγησης, έτσι ώστε να μην αντιμετωπιστούν ξανά φαινόμενα καθυστέρησης έγκρισης των αιτήσεων για χρηματοδοτήσεις των υποψήφιων επενδυτών.






Πηγή: http://agrotikes-eykairies.gr/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ