ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΛΟΒΑ (ΔΙΒΑΡΙ) ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ

Όλη αυτή η περιοχή είναι μια προστατευόμενη ζώνη, με το 48% περίπου της έκτασής της να καταλαμβάνεται από το σχεδόν κυκλικό όρμο του Ναβαρίνου. Η είσοδος του όρμου βρίσκεται στο νότιο άκρο και κλείνεται από τη νησίδα Πύλος (αλλιώς Τσιχλί-μπαμπά), απέναντι από την ομώνυμη πόλη. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, με την παρακείμενη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Ολόκληρη η περιοχή περιλαμβάνει σημαντικούς οικοτόπους και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, και είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000. Εκτός βέβαια από την οικολογική της σημασία, η ζώνη δεν παύει να συναρπάζει με την ομορφιά της, αποτελώντας πόλο έλξη όχι μόνο φυσιοδιφών, αλλά και ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που έρχονται να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης.

Στα δυτικά ο κόλπος του Ναβαρίνου κλείνεται από τη νήσο Σφακτηρία, το μακρύ σώμα της οποίας απλώνεται παράλληλα με την ακτή. Το νησί αυτό καλύπτεται από πυκνή και σπάνια βλάστηση, ενώ είναι επίσης καταφύγιο για πολλά αρπακτικά πουλιά. Η ιδιότυπη θέση της Σφακτηρίας συνετέλεσε στο να αποτελέσει το σκηνικό αιματηρών συγκρούσεων κατά την αρχαιότητα, αλλά και κατά την Τουρκοκρατία.

Στα βορειοδυτικά της περιοχής συναντάμε τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον ομώνυμο οικισμό και τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς, και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Γνωστή και ως Διβάρι, από το λατινικό vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο», η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR2550008 και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2550004. Επιπλέον αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής και μία από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας. Είναι ο πρώτος σταθμός των μεταναστευτικών πτηνών από την Αφρική, ενώ φιλοξενεί επίσης και έναν σημαντικό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών. Το σημαντικότερο ίσως είδος που απαντά εδώ είναι ο ιδιαίτερα σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέοντας, που κινδυνεύει από εξαφάνιση.

Το Διβάρι έχει επίσης χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, μαζί με το γειτονικό όρμο της Βοϊδοκοιλιάς: Στα βόρεια της πανέμορφης αυτής παραλίας θα βρείτε τα ερείπια ενός θολωτού τάφου, ο οποίος αποδίδεται στον Θρασυμήδη, ενώ στη νότια πλευρά, κάτω από το βράχο του μεσαιωνικού Παλαιόκαστρου, υπάρχει το σπήλαιο του πατέρα του, Νέστορα, όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη κατοίκησης που χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη σπηλιά αυτή ο Ερμής έκρυψε τα 50 βόδια που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα. Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι εύκολη, ενώ η θέα που προσφέρεται από εδώ είναι μαγευτική.