Go to Αρχείο Ανακοινώσεων

CALIBRATING PANELISTS’ MINDS AND PALATES

CALIBRATING PANELISTS’ MINDS AND PALATES

Η ικανότητα διάκρισης των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου διαφορετικών ποικιλιών αποτελεί αναγκαία δεξιότητα για μία ομάδα γευσιγνωστών. Ταυτόχρονα είναι και απαραίτητο εργαλείο για στελέχη επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον ποιοτικό έλεγχο και την προώθηση του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά. Εξίσου όμως σημαντική είναι και για τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στον τομέα της ποιότητας του ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας με χορηγούς το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου", την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την εταιρεία BläuelGreekOrganicProducts και την υποστήριξη των Δρόμων της Ελιάς διοργάνωσε για τα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του αλλά και για στελέχη επιχειρήσεων και ειδικούς, το διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου:

CALIBRATINGPANELISTS’ MINDSANDPALATES

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, 2012, διαρθρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:

Εκπαίδευση στα γευσιγνωστικά  χαρακτηριστικά ελαιολάδου ποικιλιών των Μεσογειακών χωρών αλλά και της Αμερικανικής ηπείρου,

Εξοικείωση με τις γευσιγνωστικές τεχνικές που εφαρμόζονται στις Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ, και

Ανάλυση των πρακτικών παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου στις χώρες αυτές

 Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν:

ANGELES CALVO FANDOS - Virgin Olive Oil Taste Panel of Catalunya, Spain

ANTONIO GIUSEPPE LAURO - Agricultural Department of the Region of

Calabria, Italy

PAUL VOSSEN- University of California Cooperative Extension - Department of Agriculture and Natural Resources, USA

 Εκτός του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης» και στην εκπαιδευτική εκδρομή με αντικείμενο «Η παραγωγή ελαιολάδου στη Μάνη».