Σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμάτα, στο χωριό που ονομάζεται σήμερα Μαυρομάτι, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη, μία από τις σημαντικότερες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια και πρωτεύουσα της ελεύθερης αρχαίας Μεσσηνίας, επί επτά ολόκληρους αιώνες. Η Αρχαία Μεσσήνη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, αφότου κατατρόπωσε τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων και απελευθέρωσε τους Μεσσήνιους από το σπαρτιατικό ζυγό. Έκτοτε αποτέλεσε μία λαμπρή και ακμάζουσα πόλη, για πολλούς αιώνες, μέχρι το 395 μ.Χ., που δέχτηκε σφοδρή επιδρομή από τους Γότθους, οπότε και άρχισε σταδιακά να παρακμάζει.
Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία που σχετίζεται με την ίδρυση της πόλης: Λέγεται ότι για τον καθορισμό της θέσης της επιστρατεύτηκαν μάντεις και ιερείς, για να βρουν το πιο ευνοϊκό σημείο. Τελικά επιλέχτηκε η θέση στην οποία ανακαλύφθηκε με θαυματουργό τρόπο η διαθήκη του Μεσσήνιου ήρωα Αριστομένη. Η νέα πόλη εποικίστηκε από Μεσσήνιους μετανάστες σε διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, οι οποίοι κλήθηκαν πίσω στην πατρίδα τους γι' αυτό το σκοπό. Το όνομα «Μεσσήνη» επιλέχθηκε προς τιμήν της ομώνυμης μυθικής βασίλισσας της περιοχής, η οποία σταδιακά θεοποιήθηκε.
Πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες μάς τις διασώζει ο Παυσανίας, που επισκέφτηκε την Αρχαία Μεσσήνη μεταξύ 155 και 160 μ.Χ., την οποία και περιέγραψε με λεπτομέρεια. Πολύτιμες οι περιγραφές του περιηγητή, ιδίως για πτυχές της πόλης και για τη λειτουργία οικοδομημάτων που δεν θα είχαμε άλλον τρόπο να γνωρίζουμε. Η εξαιρετικά διατηρημένη πόλη, βέβαια, είναι ένα θέαμα που πρέπει οπωσδήποτε να βιώσει κανείς ιδίοις όμμασι. Πρόκειται για έναν σπάνιο αρχαιολογικό χώρο, όπου ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται στη θέα των ναών, των σπιτιών, των τειχών και των δημοσίων κτιρίων, που σώζονται σε τόσο μεγάλο ύψος και καλή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται απέραντη συγκίνηση σε ένα περιβάλλον όπου έχει αποτυπωθεί βήμα βήμα η ιστορία της περιοχής μέσα στο χρόνο.
Η πόλη περιβαλλόταν από λίθινο τείχος 9,5 χιλιομέτρων, περίπου, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., μεγάλο μέρος του οποίου στέκει μέχρι σήμερα. Υπήρχαν δύο πύλες, η Αρκαδική, που διατηρείται ακόμη, και η Λακωνική, η οποία καταστράφηκε σε νεότερους χρόνους. Η Αρκαδική Πύλη είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα, που επί αιώνες αποτέλεσε σήμα-κατατεθέν της πόλης, με τους περισσότερους περιηγητές που πέρασαν από εδώ να την έχουν απεικονίσει στα σκίτσα τους.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημόσια κτίρια, την Αγορά, το Ναό της Αρτέμιδος Φωσφόρου ή Ορθίας, το ιερό του Διός Σωτήρος, ιερό της Δήμητρας και των Διόσκουρων, το Στάδιο, το Εκκλησιαστήριο, το Ηρώο, το Γυμνάσιο, το Θέατρο, την Κρήνη Αρσινόη ‒μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατασκευή‒, καθώς επίσης και κατοικίες. Μερικά επίσης σημαντικά οικοδομήματα είναι το Συνέδριο, αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι αντιπρόσωποι της Μεσσήνης, το κεραμουργείο, ο Ναός της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος και της Αρτέμιδος Λαφρίας Ορθίας, καθώς και το επιβλητικό οικοδομικό συγκρότημα του Ασκληπιείου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο πλησίον του αρχαιολογικού χώρου στεγάζεται μέρος των ευρημάτων της Αρχαίας Μεσσήνης, που ξεπερνούν τις 10.000. Μεταξύ άλλων, εκτίθεται το μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή της Μεσσήνης, ρωμαϊκό μαρμάρινο αντίγραφο του Δορυφόρου, ενός από τα διασημότερα αγάλματα του 5ου αιώνα π.Χ., αγάλματα που κοσμούσαν το Ασκληπιείο, το λίθινο Εκαταίο με απεικονίσεις της Αρτέμιδος, κ.ά.
Αρχαιολογικός
Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης
Αρχαία Μεσσήνη 24002
Τηλ.: 27240 51201 (τηλέφωνο Αρχαιολογικού Μουσείου)
Φαξ: 27240 51218
Email:
[email protected]