MESSINIA TERROIRS WINE FESTIVAL
‹ ΠΙΣΩ
MESSINIA TERROIRS WINE FESTIVAL
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
MESSINIA TERROIRS WINE FESTIVAL

"Η αναγέννηση ενός ιστορικού αμπελώνα"

29 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου
2023
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η Μεσσηνία  υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

Το MessiniaTerroirsWineFestival, που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο NavarinoAgora από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, είναι το πρώτο φεστιβάλ που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα, εμφυσώντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων. 

Το φεστιβάλ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος MessiniaTerroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Εκτός από παρουσιάσεις κρασιών και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, το τριήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει masterclasses για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολές ταινιών σε ανοικτό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα delicatessen της NavarinoAgora θα συμμετέχουν με ειδικές προσφορές, ιδιαίτερα μενού και τοπικά εδέσματα, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά των παραγωγών, ολοκληρώνοντας τη γευστική, γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία του MessiniaTerroirsWineFestival.

Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 Messinia Terroirs Wine Festival Program ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 Πληροφορίες

Το ΙΚΒΚΚ δίνει τη δυνατότητα για όσους το επιθυμούν να μεταβούν στο Φεστιβάλ με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από την Καλαμάτα και την Τρίπολη, το απόγευμα της Παρασκευής 29/9 και του Σαββάτου 30/9, ενώ θα επιστρέωουν στην αφετηρία μετά το πέρας των ημερήσιων εκδηλώσεων. 

Παρασκευή 29/9 - Αναχώρηση 17:30 από Καλαμάτα (Μέγαρο Χορού) , επιστροφή 22:30 από τη Navarino Agora

Σάββατο 30/9 - Αναχώρηση 18:00 από Καλαμάτα (Μέγαρο Χορού), επιστροφή 22:00 από Navarino Agora

Σάββατο 30/9 - Αναχώρηση 20:00 από Καλαμάτα (Μέγαρο Χορού), επιστροφή 23:15 από Navarino Agora

Τ/ 27230 28353

E/ [email protected]

W/ www.cvf.gr 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα είναι περιορισμένος. Για τη δήλωση συμμετοχής ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNjcyw2tkS4F-z8wG9Pr4FeI32GB1y3UaoZI2aHq_VUpW4qg/viewform

Για την συμμετοχή στην πλατεία γευσιγνωσίας προτείνεται η αγορά του ειδικού αναμνηστικού ποτηριού γευσιγνωσίας του Φεστιβάλ, αξίας των 5 €, από το κατάστημα Cellier που βρίσκεται στη Navarino Agora. 
Προσφορά : Εφόσν το επιθυμείτε, με την επιστροφή του ποτηριού σας, θα έχετε έκπτωση 5 € σε αγορά οίνου από τη συλλογή των παραγωγών της Μεσσηνίας από το κατάστημα Cellier στη Navarino Agora. Διάρκεια προσφοράς : 29/9-1/10. 

Messinia Terroirs

Το πρόγραμμα Messinia Terroirs αποτελεί πρωτοβουλία Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου .Το πρόγραμμα  έχει ως βασικό στόχο να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος, και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.

 Μεσσηνία. Οίνος και η ιστορία.

Η ιστορία της «αμπελόεσσας» Μεσσηνίας είναι ζυμωμένη με τους θρύλους, τις παραδόσεις και τις αξίες μιας κληρονομιάς αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση.

Αρχαίες μεσσηνιακές πόλεις, όπως η Μεσσήνη, η Κυπαρισσία, η Κορώνη και η Πύλος, κοσμούσαν τα νομίσματά τους με το σύμβολο του βότρυ (τσαμπί) ή τη μορφή του θεού Διονύσου. Ο λυρικός ποιητής Αλκμάν κάνει λόγο για τον περίφημο Δένθι οίνο που παραγόταν στις πλαγιές του μεσσηνιακού Ταϋγέτου, ενώ ο Παυσανίας αναφέρει ότι το όρος Εύα, στην καρδιά της Μεσσηνίας, πήρε το όνομά του από το επιφώνημα ευοί (εβίβα) του διονυσιακού θιάσου. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, οι πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β´ και τα ανασκαφικά ευρήματα στο ανάκτορο της Πύλου, όπως κύπελλα και αποθηκευτικά αγγεία, μαρτυρούν τη σημασία που είχε το κρασί στην τοπική οικονομία.

Με το πέρασμα του χρόνου, η Μεσσηνία εδραίωσε τη φήμη της στην παραγωγή κρασιού και την καλλιέργεια της αμπέλου και της σταφίδας, ιδιαίτερα με την εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν τα αμπέλια της Μεσσηνίας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει. Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο ευρωπαϊκός αμπελώνας καταστράφηκε από την φυλλοξήρα, η Μεσσηνία ανέπτυξε τις εξαγωγές οίνου και σταφίδας, η οποία αποτελούσε τότε το βασικό εξαγωγικό προϊόν του ελληνικού κράτους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, μεγάλες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Γιάλοβας, και προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 η Μεσσηνία βρισκόταν ανάμεσα στους τρεις κυριότερους οινοπαραγωγούς νομούς της χώρας. Το 1954, 800 Μεσσήνιοι αμπελουργοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν τον Αγροτικό-Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ», με σκοπό τη συλλογή, τυποποίηση και διάθεση της σταφυλικής παραγωγής όλου του νομού Μεσσηνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, οι αμπελουργοί εμπλουτίζουν τον τοπικό αμπελώνα με διεθνείς ποικιλίες, καθιερώνοντας στην Ελλάδα το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας, το οποίο ξεχωρίζει διεθνώς για την κορυφαία του ποιότητα. 

Σήμερα, η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της.   


Οδηγίες Υπεύθυνης Κατανάλωσης Οίνου
https://bit.ly/46r5mKu