Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2015
‹ ΠΙΣΩ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015
2015
ΑΡΧΕΙΑ
CHEF Lazarou «Γαρίδες με χυλοπίτες, σάλτσα ντομάτας φούρνου και Μπισκ»
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
CHEF Lazarou «Φιλεταρισμένο Λαβράκι με Μους Μελιζάνας αρωματισμένη με Ματζουράνα»
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
CHEF Μελεμενής "Βακαλάος Τσιλαδιά"
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
CHEF Μελεμενής "Μοσχαράκι κοκκινιστό σε παραλλαγές"
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
CHEF Παπαϊωάννου
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ
Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2015
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Σαρδέλα Τηγανιτή με φρέσκο θυμάρι από τον CHEF Γιώργο Παπαϊώάννου
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Σαλάτα Εποχής από τον CHEF Γιώργο Παπαϊωάννου
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Καλαμαράκια Γεμιστά
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Γαρίδα μπισκ σάλτσα
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Chef Λευτέρης Λαζάρου
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Chef Δημήτρης Μελεμενής
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Πάρης Κωστόπουλος
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Μάνος Κεντικελένης
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΣΥΝΟΨΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, στις 20, 21 & 22 Μαΐου 2015. Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοση της Μεσσηνίας και η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης έδωσαν το παρών και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου όπως ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino και ο Γιώργος Παπαϊωάννου – Armyra, Navarino Dunes & Παπαϊωάννου στον Πειραιά, και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν μαζί με τους τρεις βραβευμένους σεφ και γνώρισαν νέους τρόπους αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων έτσι ώστε να αναδείξουν τη Μεσσηνιακή κουζίνα. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά να σου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχεις στο όραμα που είχε ο Καπετάν-Βασίλης για τη Μεσσηνία. Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω με τη μαγειρική μου τέχνη σε αυτό το θεσμό και χαίρομαι να βλέπω τη μεγάλη ανταπόκριση των επαγγελματιών της περιοχής. Εύχομαι από καρδιάς οι άνθρωποι του Ιδρύματος ‘Καπετάν Βασίλη’ να κάνουν όσο μεγαλύτερο γίνεται το όραμά του και θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για μένα να συνεχίζω να συμβάλλω από την πλευρά μου στο έργο τους».

Βασικός άξονας στις συνταγές των διακεκριμένων σεφ αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τη σύγχρονη γαστρονομία. Οι συνταγές που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι τρεις σεφ είχαν ως βάση τα θαλασσινά προϊόντα με κάποιες από τις συνταγές να περιλαμβάνουν: Γαρίδες με Χυλοπίτες Σάλτσα Ντομάτας και Μπισκ, Φιλεταρισμένο Λαβράκι με Μους Μελιτζάνας αρωματισμένη με Ματζουράνα, Βακαλάο Τσιλαδιά, , Σαλάτα με Τοπικά Βιολογικά Λαχανικά Εποχής και Φιλέτο Σαρδέλα με φρέσκο θυμάρι.

Η θεωρητική ενότητα των σεμιναρίων ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των κ.κ. Πάρη Κωστόπουλο - Διευθυντή Κουζίνας & Γαστρονομικό Σύμβουλο του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ και Μάνο Κεντικελένη - Head sommelier του Navarino Dunes, όπου συζητήθηκε η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Μεσσηνιακών προϊόντων, καθώς επίσης και ο άρρηκτος δεσμός της γαστρονομίας με την οινολογία. Μέσα από τις συγκεκριμένες ενότητες, οι τοπικοί επαγγελματίες γνώρισαν τις δυνατότητες που κρύβει η Μεσσηνιακή κουζίνα αλλά και τους καλύτερους δυνατούς τρόπους προώθηση της.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», κ. Ξενοφώντας Κάππας, δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση: «Τα ‘Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας’, που πραγματοποιήθηκαν για 3η χρονιά φέτος, αποτελούν πλέον θεσμό για την κοινωνία της Μεσσηνίας. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι οι τοπικοί επαγγελματίες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνει το ‘Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου’ και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Στόχος μας παραμένει η συνεχής βελτίωση του γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας, έτσι ώστε οι επαγγελματίες του χώρου να μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών της περιοχής».