Ανάλυση των δευτερογενών βίο-ενεργών μεταβολιτών της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη Μεσσηνία
‹ ΠΙΣΩ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΒΙΟ-ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΒΙΟ-ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
2015
ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΑΡΧΕΙΑ
Αποτελέσματα της έρευνας
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
Poster - Αποτελέσματα της έρευνας
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Έχει αποδειχθεί ότι η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις και ότι μπορεί αν έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς ασθενείς έδειξε ότι η κατανάλωση σταφίδας μειώνει την πίεση και την χοληστερόλη. Προκειμένου να αναδειχθεί η αξία και η μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας Μεσσηνίας μελετήθηκαν οι δευτερογενείς μεταβολίτες που περιέχει, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο.
Η Κορινθιακή σταφίδα παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Ελλάδα. Άλλα είδη σταφίδας που καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο είναι σουλτανίνα, που παράγει κυρίως η Τουρκία και οι σταφίδες που παράγονται στην Καλιφόρνια.
Προηγούμενες φυτοχημικές έρευνες δείχνουν την παρουσία των ανθοκυανινών, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η συγκριτική φυτοχημική ανάλυση των τριών ειδών σταφίδας.

Η μελέτη εκπονήθηκε το 2015 από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" και της εταιρείας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.