ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

24 /05 /2023

ΘΕΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Με στόχο την πολύπλευρη πολιτιστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, το κοινωφελές Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προσφέρει φέτος το καλοκαίρι δύο πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες 10-14 ετών. Εξορμήσεις στη φύση, διαδραστικά παιχνίδια, συναντήσεις με ειδικούς, εργαστήρια και δημιουργικές διαδρομές προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τέχνη του κινηματογράφου και τη μαγεία της αρχαιολογίας.

Το Κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί 18-24 Ιουνίου (9:00-13:00 & 17:00-20:00) στα Φιλιατρά, στο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Ηλιόπουλου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιμέλεια της σκηνοθέτιδας Καθηγήτριας Εύας Στεφανή. Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τα βασικά στοιχεία του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ, όπως είναι η σκηνοθεσία, η κάμερα και η ηχοληψία, και θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια σεναρίου, γυρισμάτων και μοντάζ, με στόχο να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα πολύτιμα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου καθώς και να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής, καταγράφοντας μέσα από τεχνικές βίντεο μικρές και μεγάλες ιστορίες που αφηγούνται την εξέλιξη του τόπου στο πέρασμα του χρόνου. Στο τέλος του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ με τη σύνθεση όλου του υλικού των μαθητών, το οποίο θα προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. 

Το Αρχαιολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί 3-7 Ιουλίου (9:00-14:00) στην Πύλο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε πλήθος δημιουργικών δράσεων, όπως είναι η εκπαιδευτική ανασκαφή και τα εργαστήρια αρχαίας ελληνικής τοιχογραφίας και αρχαίας ελληνικής μουσικής. Παράλληλα, θα ξεναγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής από τους ίδιους τους αρχαιολόγους ανασκαφείς και τους συνεργάτες τους, όπως είναι οι Δρ. Sharon Stocker και Jack Davis από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, ο καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος από το Πανεπιστήμιο του Missouri, και ο Δρ. Νίκος Ζαχαριάς από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου για να ανακαλύψουν τα μυστικά της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας μέσα από ξεναγήσεις και ειδικές μουσειοσκευές! 


Στο πλαίσιο της δράσης, η αρχαιολόγος Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και ο συνθέτης Δρ.Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσουν το μουσικό δρώμενο «Αναβιώνοντας την προφητεία του Γρύπα με τις μελωδίες της αρχαίας λύρας» στο Navarino Waterfront, το Σάββατο 8 Ιουλίου, 20:00. 

Δωρεάν Συμμετοχή – Έως 15 άτομα/δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες:  27210 27451 , [email protected] 

Δηλώσεις συμμετοχής:
Κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, 18 με 23 Ιουνίου 
https://forms.gle/zVT4UHwZaYq6PMkbA 
Αρχαιολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, 3 με 7 Ιουλίου https://forms.gle/D3W6wFQAHmbkR6jW8