ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

31 /07 /2023

ΘΕΡΙΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μια αξέχαστη εμπειρία γνωριμίας με την αρχαιολογική επιστήμη και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο θερινό αρχαιολογικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών στην Πύλο, από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου. Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Τον σχεδιασμό και το συντονισμό, ανέλαβε η  Δρ. Εύη Παπαδοπούλου, Αρχαιολόγος-Συγγραφέας, προσφέροντας στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τη Μυκηναϊκή Μεσσηνία μέσα από βιωματικές δράσεις και εργαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως η εκπαιδευτική ανασκαφή και τα εργαστήρια αρχαίας ελληνικής τοιχογραφίας και αρχαίας ελληνικής μουσικής. Υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων αρχαιολόγων ανασκαφέων, όπως οι Δρ. SharonStocker και Δρ. JackDavis από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, ο καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος από το Πανεπιστήμιο του Missouri και ο Δρ. Νίκος Ζαχαριάς από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα παιδιά επισκέφθηκαν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, οι νεαροί και νεαρές αρχαιολόγοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, όπου μέσα από ξεναγήσεις και ειδικές μουσειοσκευές ανακάλυψαν τα μυστικά της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας αποκτώντας  μια ολοκληρωμένη αρχαιολογική εμπειρία.

Στο πλαίσιο του θερινού αρχαιολογικού προγράμματος, η αρχαιολόγος Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και ο συνθέτης Δρ. Νίκος Ξανθούλης παρουσίασαν το μουσικό δρώμενο "Αναβιώνοντας την προφητεία του Γρύπα με τις μελωδίες της αρχαίας λύρας" στη Navarino Agora, Navarino Waterfront. Το μουσικό δρώμενο βασίστηκε στην Αρχαιολογική Ιστορία «Η Προφητεία του Γρύπα» που έγραψε η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Διάζωμα και τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του CincinnatiΔρ. JackDavis και Δρ. SharonStocker, με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη της Μεσσηνίας των μυκηναϊκών χρόνων.