Ημερίδα «Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία»
‹ ΠΙΣΩ
ΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ»
2014
ΑΡΧΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΣΥΝΟΨΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη στη Μεσσηνία» που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» την Παρασκευή, 16 Μαΐου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 150 αγρότες και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» παρουσίασε τον εξαιρετικά επίκαιρο ολοκληρωμένο σχεδιασμό που εκπόνησε το ΙΟΒΕ με τη χορηγία του Ιδρύματος, για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία. Παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έγινε επίσης με χορηγία του Ιδρύματος. Οι μελέτες βρίσκονται στη διάθεση του κοινού και των αρμόδιων φορέων, κατόπιν επικοινωνίας με το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».

Επίσης, παρουσιάστηκαν από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, του ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρη Μελλά, οι κατευθύνσεις, οι άξονες και τα μέτρα της νέας ΚΑΠ, καθώς και των δυνατοτήτων της συμβολαιακής γεωργίας από το Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτή η συνολική προσέγγιση προσέφερε πρακτικές και χρήσιμες γνώσεις στους αγρότες και τους επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου, καθώς και σημαντική πληροφόρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να χαράξουν έναν πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό αγροτικής ανάπτυξης με βάση τα καινούργια δεδομένα του αγροτικού τομέα της Μεσσηνίας. Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Μελλάς Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ΥΠΑΑΤ, Τσακανίκας Άγγελος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής Ερευνών ΙΟΒΕ, Μανιάτης Γιώργος, υπεύθυνος τμήματος κλαδικών μελετών ΙΟΒΕ, Δροσινού Ιουλία, προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, ΥΠΑΑΤ, Δρ. Θανόπουλος Ροίκος, προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και Ιωάννης Ζαχαρής, υπεύθυνος Τομέα Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.