Εθελοντικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA»
‹ ΠΙΣΩ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA»
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA»
2011
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Είναι ένα Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που προσφέρει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε περίπου 6.500 μικρούς μαθητές που γίνονται εθελοντικά μέλη του, να ενημερωθούν και αναλάβουν δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Οργανωμένοι σε Ομάδες των 10 και υπό την επίβλεψη ενός Εθελοντή Εκπαιδευτικού, οι μαθητές επιλέγουν και πραγματοποιούν δραστηριότητες του Προγράμματος για διάστημα ενός έτους. Το περιεχόμενο και το συνοδευτικό υλικό του προγράμματος υποβάλλονται κάθε χρόνο από τη HELMEPA για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ίδρυση
Η Παιδική HELMEPA δημιουργήθηκε το 1993 ύστερα από προτάσεις 150.000 μαθητών που επισκέφθηκαν τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της HELMEPA την περίοδο 1983-1992 και ενημερώθηκαν για τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για τους κινδύνους που το απειλούν.
Η συντονισμένη έρευνα που έγινε μεταξύ των παιδιών έδειξε ότι οι ηλικίες 5-13 ετών είναι το πιο δεκτικό τμήμα της νεολαίας στο περιβαλλοντικό μήνυμα της HELMEPA. Επίσης, προτάσεις πολλών μαθητών έδειξαν ότι τα παιδιά ζητούσαν να τους δοθεί ένα βήμα από όπου να μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον, να προβάλλουν ιδέες τους και να διεκδικούν από τους μεγαλύτερους το σεβασμό που δικαιούνται.

Σκοπός
Να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες.
Με τη συμμετοχή τους αυτή, τα παιδιά γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι και γιατί πρέπει να το προστατεύουμε. Μέσα από τις δραστηριότητες του Προγράμματος αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ της καθημερινής ατομικής συμπεριφοράς και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η λύση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι τα σκουπίδια στις ακτές, δε δίνεται μόνο από ΟΤΑ και κυβερνήσεις αλλά και από την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας. Το Πρόγραμμα στοχεύει ακόμη και στη δημιουργία συλλογικού πνεύματος ανάμεσα στους εθελοντές-μέλη τουΜέσα στην Ομάδα, τα 10 μέλη της μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αναπτύσσουν ικανότητες οργάνωσης και συντονισμού. Έτσι, μέσα από το συναγωνισμό μεταξύ των Ομάδων, τα παιδιά αναπτύσσουν αρχές ευγενικής μεταξύ τους άμιλλας.Με τις εμπειρίες που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, τα μέλη του ευαισθητοποιούνται και γίνονται οι πιο αποτελεσματικοί φορείς σωστών περιβαλλοντικών μηνυμάτων στην τοπική τους κοινωνία.Οι Εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο Πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA και θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν το διαδικτυακό τόπο www.helmepajunior.gr ή να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος: e-mail: [email protected] τηλ: 210-9343088, fax: 210-9407327

Περιβαλλοντικές Εκθέσεις

Η HELMEPA λειτουργεί δύο μόνιμες Περιβαλλοντικές Εκθέσεις, που φιλοξενούνται από την Εταιρεία-Μέλος Costamare Shipping Company SA στο Παλαιό Φάληρο και στο κτίριο Ceres στον Πειραιά. Την τελευταία πενταετία πάνω από 15.000 μαθητές επισκέφθηκαν τις παραπάνω Εκθέσεις από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ την Έκθεση στον Πειραιά επισκέπτονται επίσης σπουδαστές Ναυτικών Ακαδημιών, φοιτητές Πανεπιστημίων και στελέχη της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας. Oι ενδιαφερόμενοι Εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στο 210 9343088, για να προγραμματίσουν επισκέψεις στις Περιβαλλοντικές Εκθέσεις. Τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών των Δημοσίων Σχολείων από Αθήνα και Πειραιά, προσφέρει η HELMEPA. 


Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου συνεχίζει να στηρίζει το έργο της Παιδικής Helmepa.